Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 18. 12:57 Világ

224 milliárd maszk exportja hajtotta tavaly a kínai gazdaságot

Felülmúlta a várakozásokat a kínai gazdaság növekedése, a ma közzétett adatok szerint az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest. Ennek köszönhetően az éves adat is magasabb lett, a járvány első féléves pusztítása ellenére 2,3 százalékkal bővült tavaly a kínai gazdaság. Ez ugyan négy évtizedes mélypont, de önmagában az is bravúr, hogy növekedésről, nem pedig – mint a világ országainak nagy többségében – csökkenésről van szó.

Ez leegyszerűsítve két dolognak köszönhető: Kínában a járványt aránylag hamar sikerült elfojtani, ezt követően pedig nemcsak a belső fogyasztás kezdett helyreállni, hanem az export is felpörgött.

Arról már múlt héten beszámoltak kínai illetékesek, hogy ebben milyen nagy szerepe volt a járvány elleni védekezést szolgáló eszközöknek. Ez önmagában persze nem meglepő, mégis megdöbbentő szám, hogy Kína tavaly márciustól az év végéig 224 milliárd maszkot exportált. És bár egy maszk önmagában filléres tétel, összességében mégis 52 milliárd dollár bevételt hoztak, ami nagyjából a teljes kínai export 2 százaléka.

Emellett természetesen rengeteg védőkesztyűt, egészségügyi köpenyt vagy éppen lélegeztetőgépet is exportált Kína, az egészségügyi termékek és gyógyszerek kivitele 31 százalékkal nőtt tavaly 2019-hez képest.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy az ország visszatért arra az útra, amelyen az utóbbi évtizedekben járt, vagyis ismét az export pörgeti a gazdaság növekedését, miközben egy ideje már próbálják legalább részben áttenni a súlyt a belső fogyasztásra. Az egy főre jutó fogyasztás reálértéken 4 százalékkal csökkent tavaly.

A Bloomberg által megszólaltatott egyik elemző is azt emelte ki, hogy a bérek növekedése elmarad a járvány előtti tempótól, ami nyilván nem kedvez a fogyasztásnak. Emellett az egyenlőtlenség és az adósságállomány gyors növekedése is szembemegy a kínai vezetés járvány előtt hangoztatott céljaival.

A várakozások szerint idén 8,2 százalékkal nőhet a kínai gazdaság, amit szintén irigyelhet bármelyik másik a világ meghatározó gazdasági súlyú országai közül. Ehhez természetesen arra is szükség van, hogy továbbra is eredményesen fojtsák el a helyi járványgócokat Kínában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína más idősíkba került, de még nem világos, hogy ez a múlt vagy a jövőKínában V-alakú kilábalás követi a koronavírus-válságot, bár a szkeptikus elemzők szerint az ország éppen bebetonozza szerkezeti egyensúlytalanságait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export gazdasági növekedés járvány Kína koronavírus maszk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.