Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 7. 14:26 Világ

Olyan nagy az optimizmus, hogy rég nem látott szintre drágultak az ipari fémek

Olyan derűlátás jellemzi jelenleg az ipari fémek piacát, amire nagyon régen nem volt példa: a réz közel nyolc éve nem volt olyan drága, mint most, a vasérc az idén legjobban dráguló befektetési termékek egyike, míg az alumínium és a cink 40 százalékkal kerül többe, mint május közepén.

Ennek az az egyik oka, hogy az árupiacokat is elérte a bevetés küszöbén lévő vakcinák által kiváltott általános tőkepiaci optimizmus. A várt gazdaságélénkítő lépésekkel együtt a befektetők arra számítanak, hogy a világ meghatározó gazdaságai jövőre már maguk mögött hagyják a koronavírus-járvány által kiváltott recessziót.

Ráadásul az ipari fémek legfontosabb felhasználójáról, Kínáról ez már jelenleg is elmondható, az ott hónapok óta dübörgő ipari termelés segített megfordítani a korábbi eső trendet, amely most már határozottan felfelé tart. A Goldman Sachs befektetési bank szerint a jelenlegi trend alapján idén Kína 4,4 millió tonna rezet importál, ami új rekord lenne – írja a Wall Street Journal.

Ez végső soron – a kínai állami stratégiai tartalékok feltöltésén túl – annak köszönhető, hogy az amerikai és európai fogyasztók rengeteg Kínában gyártott terméket vásárolnak otthonra a laptopoktól a kondigépekig.

Persze ahogy az ilyen nagy árelmozdulásoknál lenni szokott, más tényezők is szerepet játszanak. A központi bankok rengeteg frissen nyomtatott pénzzel árasztották el idén a piacokat, és ennek egy része most az árupiacokon talál magának befektetési célpontot. A kínálat viszont aránylag szűkös, mert az utóbbi évek nyomott árszintje miatt elmaradoztak a bányászati beruházások. Emellett a kitermelést hátráltatta a járvány, Peruban pedig sztrájkok is voltak.

Hosszabb távon a befektetők a megújuló forrásokra alapozó energetikai fordulatot is számításba veszik, ehhez ugyanis hatalmas mennyiségű ipari fémre van szükség, nemcsak a termelői oldalon (például szélturbinák), hanem a felhasználóin is, elég csak az elektromos autókra gondolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína más idősíkba került, de még nem világos, hogy ez a múlt vagy a jövőKínában V-alakú kilábalás követi a koronavírus-válságot, bár a szkeptikus elemzők szerint az ország éppen bebetonozza szerkezeti egyensúlytalanságait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ipari termelés járvány Kína réz vas világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.