Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 7. 14:26 Világ

Olyan nagy az optimizmus, hogy rég nem látott szintre drágultak az ipari fémek

Olyan derűlátás jellemzi jelenleg az ipari fémek piacát, amire nagyon régen nem volt példa: a réz közel nyolc éve nem volt olyan drága, mint most, a vasérc az idén legjobban dráguló befektetési termékek egyike, míg az alumínium és a cink 40 százalékkal kerül többe, mint május közepén.

Ennek az az egyik oka, hogy az árupiacokat is elérte a bevetés küszöbén lévő vakcinák által kiváltott általános tőkepiaci optimizmus. A várt gazdaságélénkítő lépésekkel együtt a befektetők arra számítanak, hogy a világ meghatározó gazdaságai jövőre már maguk mögött hagyják a koronavírus-járvány által kiváltott recessziót.

Ráadásul az ipari fémek legfontosabb felhasználójáról, Kínáról ez már jelenleg is elmondható, az ott hónapok óta dübörgő ipari termelés segített megfordítani a korábbi eső trendet, amely most már határozottan felfelé tart. A Goldman Sachs befektetési bank szerint a jelenlegi trend alapján idén Kína 4,4 millió tonna rezet importál, ami új rekord lenne – írja a Wall Street Journal.

Ez végső soron – a kínai állami stratégiai tartalékok feltöltésén túl – annak köszönhető, hogy az amerikai és európai fogyasztók rengeteg Kínában gyártott terméket vásárolnak otthonra a laptopoktól a kondigépekig.

Persze ahogy az ilyen nagy árelmozdulásoknál lenni szokott, más tényezők is szerepet játszanak. A központi bankok rengeteg frissen nyomtatott pénzzel árasztották el idén a piacokat, és ennek egy része most az árupiacokon talál magának befektetési célpontot. A kínálat viszont aránylag szűkös, mert az utóbbi évek nyomott árszintje miatt elmaradoztak a bányászati beruházások. Emellett a kitermelést hátráltatta a járvány, Peruban pedig sztrájkok is voltak.

Hosszabb távon a befektetők a megújuló forrásokra alapozó energetikai fordulatot is számításba veszik, ehhez ugyanis hatalmas mennyiségű ipari fémre van szükség, nemcsak a termelői oldalon (például szélturbinák), hanem a felhasználóin is, elég csak az elektromos autókra gondolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína más idősíkba került, de még nem világos, hogy ez a múlt vagy a jövőKínában V-alakú kilábalás követi a koronavírus-válságot, bár a szkeptikus elemzők szerint az ország éppen bebetonozza szerkezeti egyensúlytalanságait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ipari termelés járvány Kína réz vas világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.