Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 1. 13:31 Világ

Van, ahol összejönni látszik a V-alakú talpra állás

A világ legtöbb országában – hazánkat is beleértve – egyre inkább az álmok világába tartozik a gazdaság V-alakú helyreállása, azaz hogy amilyen gyorsan padlót fogott a járvány és a korlátozások miatt, olyan gyorsan el is éri a korábbi szintet. Reálisan idehaza és a nagy nyugati gazdaságokban a „Nike-pipa” alakú, sokáig tartó visszakapaszkodásra lehet számítani, de más, kedvezőtlenebb lefutást mutató alakzatokat sem lehet kizárni.

Más a helyzet Kínában, amelynek adatszolgáltatásával kapcsolatban ugyan időről-időre kételyek merülnek fel, de ha ezt most zárójelbe tesszük, akkor ott egyelőre töretlennek tűnik a visszapattanás. A nyersanyagpiacon mindenesetre most így látják, amire legjobban a réz árfolyamának alakulásából lehet következtetni.

Ezt a nyersanyagot olyan széles körben használják az iparban – a járművektől a mobiltelefonokig -, hogy a gazdasági előrejelzések készítésénél is figyelembe szokták venni az árának alakulását. Különösen Kínával kapcsolatban, hiszen a világ teljes rézfelhasználásának durván feléért az ország felel.

Miután szerdán a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index jobban nőtt a vártnál, a réz árfolyama is meglódult, és fontonként ismét 3 dollár fölé került (a jelenleg legaktívabban kereskedett decemberi leszállításon). Ez ugyan 12 hónap alatt csak 8 százalékos emelkedés, féléves távlatban viszont 40, az év eleji nagy kínai leállás ugyanis a mélybe nyomta az árfolyamot.

A Wall Street Journal cikke ezzel kapcsolatban egy Citigroup-elemzést is idéz, amely szektorszinten követi a kínai rézfelhasználást. Ennek három hónapos átlaga 2017 eleje óta most van a legmagasabb szinten, ami ugyancsak a V-alakú helyreállást erősíti meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkV-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás?Annak ellenére, hogy bizonyos mutatók alapján visszapattanás látszik, a kilábalás nem lesz egyszerű menet.

Világ feldolgozóipar járvány Kína nyersanyag réz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Fontos

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.