Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 1. 13:31 Világ

Van, ahol összejönni látszik a V-alakú talpra állás

A világ legtöbb országában – hazánkat is beleértve – egyre inkább az álmok világába tartozik a gazdaság V-alakú helyreállása, azaz hogy amilyen gyorsan padlót fogott a járvány és a korlátozások miatt, olyan gyorsan el is éri a korábbi szintet. Reálisan idehaza és a nagy nyugati gazdaságokban a „Nike-pipa” alakú, sokáig tartó visszakapaszkodásra lehet számítani, de más, kedvezőtlenebb lefutást mutató alakzatokat sem lehet kizárni.

Más a helyzet Kínában, amelynek adatszolgáltatásával kapcsolatban ugyan időről-időre kételyek merülnek fel, de ha ezt most zárójelbe tesszük, akkor ott egyelőre töretlennek tűnik a visszapattanás. A nyersanyagpiacon mindenesetre most így látják, amire legjobban a réz árfolyamának alakulásából lehet következtetni.

Ezt a nyersanyagot olyan széles körben használják az iparban – a járművektől a mobiltelefonokig -, hogy a gazdasági előrejelzések készítésénél is figyelembe szokták venni az árának alakulását. Különösen Kínával kapcsolatban, hiszen a világ teljes rézfelhasználásának durván feléért az ország felel.

Miután szerdán a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index jobban nőtt a vártnál, a réz árfolyama is meglódult, és fontonként ismét 3 dollár fölé került (a jelenleg legaktívabban kereskedett decemberi leszállításon). Ez ugyan 12 hónap alatt csak 8 százalékos emelkedés, féléves távlatban viszont 40, az év eleji nagy kínai leállás ugyanis a mélybe nyomta az árfolyamot.

A Wall Street Journal cikke ezzel kapcsolatban egy Citigroup-elemzést is idéz, amely szektorszinten követi a kínai rézfelhasználást. Ennek három hónapos átlaga 2017 eleje óta most van a legmagasabb szinten, ami ugyancsak a V-alakú helyreállást erősíti meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkV-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás?Annak ellenére, hogy bizonyos mutatók alapján visszapattanás látszik, a kilábalás nem lesz egyszerű menet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ feldolgozóipar járvány Kína nyersanyag réz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.