Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 1. 13:31 Világ

Van, ahol összejönni látszik a V-alakú talpra állás

A világ legtöbb országában – hazánkat is beleértve – egyre inkább az álmok világába tartozik a gazdaság V-alakú helyreállása, azaz hogy amilyen gyorsan padlót fogott a járvány és a korlátozások miatt, olyan gyorsan el is éri a korábbi szintet. Reálisan idehaza és a nagy nyugati gazdaságokban a „Nike-pipa” alakú, sokáig tartó visszakapaszkodásra lehet számítani, de más, kedvezőtlenebb lefutást mutató alakzatokat sem lehet kizárni.

Más a helyzet Kínában, amelynek adatszolgáltatásával kapcsolatban ugyan időről-időre kételyek merülnek fel, de ha ezt most zárójelbe tesszük, akkor ott egyelőre töretlennek tűnik a visszapattanás. A nyersanyagpiacon mindenesetre most így látják, amire legjobban a réz árfolyamának alakulásából lehet következtetni.

Ezt a nyersanyagot olyan széles körben használják az iparban – a járművektől a mobiltelefonokig -, hogy a gazdasági előrejelzések készítésénél is figyelembe szokták venni az árának alakulását. Különösen Kínával kapcsolatban, hiszen a világ teljes rézfelhasználásának durván feléért az ország felel.

Miután szerdán a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index jobban nőtt a vártnál, a réz árfolyama is meglódult, és fontonként ismét 3 dollár fölé került (a jelenleg legaktívabban kereskedett decemberi leszállításon). Ez ugyan 12 hónap alatt csak 8 százalékos emelkedés, féléves távlatban viszont 40, az év eleji nagy kínai leállás ugyanis a mélybe nyomta az árfolyamot.

A Wall Street Journal cikke ezzel kapcsolatban egy Citigroup-elemzést is idéz, amely szektorszinten követi a kínai rézfelhasználást. Ennek három hónapos átlaga 2017 eleje óta most van a legmagasabb szinten, ami ugyancsak a V-alakú helyreállást erősíti meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkV-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás?Annak ellenére, hogy bizonyos mutatók alapján visszapattanás látszik, a kilábalás nem lesz egyszerű menet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ feldolgozóipar járvány Kína nyersanyag réz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.