Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 1. 13:31 Világ

Van, ahol összejönni látszik a V-alakú talpra állás

A világ legtöbb országában – hazánkat is beleértve – egyre inkább az álmok világába tartozik a gazdaság V-alakú helyreállása, azaz hogy amilyen gyorsan padlót fogott a járvány és a korlátozások miatt, olyan gyorsan el is éri a korábbi szintet. Reálisan idehaza és a nagy nyugati gazdaságokban a „Nike-pipa” alakú, sokáig tartó visszakapaszkodásra lehet számítani, de más, kedvezőtlenebb lefutást mutató alakzatokat sem lehet kizárni.

Más a helyzet Kínában, amelynek adatszolgáltatásával kapcsolatban ugyan időről-időre kételyek merülnek fel, de ha ezt most zárójelbe tesszük, akkor ott egyelőre töretlennek tűnik a visszapattanás. A nyersanyagpiacon mindenesetre most így látják, amire legjobban a réz árfolyamának alakulásából lehet következtetni.

Ezt a nyersanyagot olyan széles körben használják az iparban – a járművektől a mobiltelefonokig -, hogy a gazdasági előrejelzések készítésénél is figyelembe szokták venni az árának alakulását. Különösen Kínával kapcsolatban, hiszen a világ teljes rézfelhasználásának durván feléért az ország felel.

Miután szerdán a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index jobban nőtt a vártnál, a réz árfolyama is meglódult, és fontonként ismét 3 dollár fölé került (a jelenleg legaktívabban kereskedett decemberi leszállításon). Ez ugyan 12 hónap alatt csak 8 százalékos emelkedés, féléves távlatban viszont 40, az év eleji nagy kínai leállás ugyanis a mélybe nyomta az árfolyamot.

A Wall Street Journal cikke ezzel kapcsolatban egy Citigroup-elemzést is idéz, amely szektorszinten követi a kínai rézfelhasználást. Ennek három hónapos átlaga 2017 eleje óta most van a legmagasabb szinten, ami ugyancsak a V-alakú helyreállást erősíti meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkV-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás?Annak ellenére, hogy bizonyos mutatók alapján visszapattanás látszik, a kilábalás nem lesz egyszerű menet.

Világ feldolgozóipar járvány Kína nyersanyag réz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Lengyelországban kifejezetten úgy hirdetnek lakásokat és házakat, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.