Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. szeptember 11. 16:24 Közélet

V-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás?

(Trippon Mariann a CIB vezető elemzője. A G7 Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A COVID-19 járvány miatti drasztikus korlátozó intézkedések a 2020-as év második negyedévét érintették a legsúlyosabban. Az eddig megjelent GDP-statisztikák szerint a legtöbb gazdaságban soha nem látott mértékű recessziót hozott az április-június periódus, aminek köszönhetően az év első felében a globális GDP közel 10%-kal zsugorodhatott.

A gazdaságok áprilisban érték el a mélypontot, majd a korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával párhuzamosan májustól megindult a kilábalás, ami a nyári hónapokban tovább erősödött. Az elmúlt hetekben megjelent adatok alapján a történelmi mértékű visszaesést a harmadik negyedévben historikus összehasonlításban is kimagasló mértékű korrekció követheti.

Sokkal nagyobb kérdés azonban, hogy mi következik ezután? Ha ránézünk néhány, a gazdaság teljesítményét különböző dimenziókban mutató grafikonra, akár bonthatjuk is a pezsgőt: az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok szinte tökéletes V-alakú kilábalást mutatnak. A nyári hónapokra vonatkozó számokból azonban nagy hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni.

A satufékes leállást követő gyors fellendülés egy rövid ideig tartó, technikai felpattanás: a gyárak a leállások után elkezdik behozni a lemaradást, a karanténból kiszabadulva a fogyasztók megvásárolják, amit már rég meg kellett volna, „megrohamozzuk” a kávézókat, éttermeket, mert már annyira hiányzott.

Ez a lendület azonban nyilvánvalóan nem tart ki a végtelenségig, így egyáltalán nem számít meglepőnek, hogy a legfrissebb havi gyakoriságú adatok a dinamika lassulására, a fellendülés „ellaposodására” utalnak.

Ráadásul az elmúlt hetekben Európa-szerte újra felgyorsult a járvány terjedése. Ebben az újabb szakaszban nyilván a legtöbb ország már kifinomultabb védekezési módokat alkalmaz, megpróbálva elkerülni az újabb teljes leállást, de az aggasztó ütemet mutató statisztikákkal párhuzamosan a potenciális újabb korlátozó intézkedések bevezetése tovább növeli a kilátásokat övező bizonytalanságokat, és erősíti az előrejelzések körüli negatív kockázatokat.

Ez igaz akkor is, ha a korlátozó intézkedések csak lokálisak/regionálisak és nem az egész országot érintik. A tényleges intézkedéseken túl ugyanis az erősödő félelem, az önkéntes távolságtartás, általánosabban véve a gazdasági szereplők viselkedési mintái, hangulata és bizalma is komoly hatással van a növekedési kilátásokra. E téren viszont mindaddig nem várható tartós, erőteljes pozitív fordulat, ameddig nem következik be egészségügyi áttörés: nem kerül piacra megbízható és a szélesebb tömegek számára is elérhető vakcina és/vagy nem fejlesztenek ki egy, a COVID-19-et megbízhatóan gyógyítani képes szert.

Szakértők szerint azonban erre az áttörésre még legalább 2021 második feléig várni kell.

A régiós országok és a magyar gazdaság kilátásait is a fenti tényezők határozzák meg. Ahogy a globális gazdaságban, úgy régiónkban is erős harmadik negyedéves felpattanás követi a mély második negyedéves recessziót. Ezt követően azonban lassabb ütemre kapcsolhat a kilábalás. A közép-európai régióban idén 5-5,5% között csökkenhet a kibocsátást, amit 2021-ben 4,5-5% közötti növekedés követhet. A válság előtti kibocsátási szintet azonban csak 2022-ben érheti el újra a régió.

Tovább szűkítve a kört, Magyarország egyike volt azon országoknak, ahol a második negyedéves növekedési számok a legpesszimistább várakozást is alulmúlták. Első ránézésre azonban talán meglepő módon

ez nem okozott érezhető változást az idei évre vonatkozó várakozásokban, a konszenzusos egyáltalán nem romlott: az elemzők átlagosan továbbra is -5,1-5,2% közötti recesszióval kalkulálnak 2020-ra.

A konszenzus mögött azonban voltak egyedi változások: a pesszimista (7-8-9%-os recessziót jósoló) előrejelzések -nyilván a legfrissebb adatok nyomán- kevésbé pesszimistává váltak, az optimista táborban (3-4% közötti visszaesés) pedig ezzel ellentétes irányú revíziókat láttunk.

A CIB Bank inkább az optimista tábort erősíti, így saját korábbi -4,1%-os előrejelzésünket lefelé korrigáltuk, de továbbra is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az idei évet 5%-nál kisebb recesszióval megússzuk. Ugyanakkor 2021-es prognózisunk kissé pesszimistább, mint a piaci várakozások mediánja. Mivel a kilátásokat és ennek megfelelően az előrejelzéseket számottevő és növekvő bizonytalanságok övezik, talán pontosabb képet ad a várakozásokról, ha nem egyedi éveket, hanem a 2020-2021-es két évet egyben vizsgáljuk: a konszenzus 2020-2021-re 0,5%-os kontrakciót mutat, ami összhangban van saját számainkkal.

A rengeteg bizonytalanság mellett tehát jelenleg az látszik, hogy az összeomlás forgatókönyveket (vírushelyzettől függően) talán sikerült elkerülni, de a kilábalás nem lesz sima menet, így a túlzottan rózsás forgatókönyvek megvalósulásának is kicsi az esélye. Ez a kilábalás nem valószínű, hogy V-alakú fellendülésként kerül be a gazdaságtörténet könyvekbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem biztos a gyors gazdasági talpra állás, pedig több jel is erre utalOptimista gazdasági kilátásokból nincs hiány, és ezeket még V alakú adatsorok is alátámasztják. Mégsem valószínű, hogy a következő két évben a termelés visszaáll a válság előtti szintre.

Közélet gdp kilábalás recesszió V-alakú válság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Avatar
2020. október 22. 16:38 Közélet

A forint leértékelődése nem zavarja a jegybankot, a cél csak a gyengülés kontroll alatt tartása

Az Magyar Nemzeti Bank idei lépései meglehetősen kiszámíthatatlanná tették a kamatpályát, azt üzenve, hogy gyakorlatilag bármikor bármilyen irányba változhat a kamat.

Fontos

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.