Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. szeptember 11. 16:24 Közélet

V-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás?

(Trippon Mariann a CIB vezető elemzője. A G7 Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A COVID-19 járvány miatti drasztikus korlátozó intézkedések a 2020-as év második negyedévét érintették a legsúlyosabban. Az eddig megjelent GDP-statisztikák szerint a legtöbb gazdaságban soha nem látott mértékű recessziót hozott az április-június periódus, aminek köszönhetően az év első felében a globális GDP közel 10%-kal zsugorodhatott.

A gazdaságok áprilisban érték el a mélypontot, majd a korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával párhuzamosan májustól megindult a kilábalás, ami a nyári hónapokban tovább erősödött. Az elmúlt hetekben megjelent adatok alapján a történelmi mértékű visszaesést a harmadik negyedévben historikus összehasonlításban is kimagasló mértékű korrekció követheti.

Sokkal nagyobb kérdés azonban, hogy mi következik ezután? Ha ránézünk néhány, a gazdaság teljesítményét különböző dimenziókban mutató grafikonra, akár bonthatjuk is a pezsgőt: az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok szinte tökéletes V-alakú kilábalást mutatnak. A nyári hónapokra vonatkozó számokból azonban nagy hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni.

A satufékes leállást követő gyors fellendülés egy rövid ideig tartó, technikai felpattanás: a gyárak a leállások után elkezdik behozni a lemaradást, a karanténból kiszabadulva a fogyasztók megvásárolják, amit már rég meg kellett volna, „megrohamozzuk” a kávézókat, éttermeket, mert már annyira hiányzott.

Ez a lendület azonban nyilvánvalóan nem tart ki a végtelenségig, így egyáltalán nem számít meglepőnek, hogy a legfrissebb havi gyakoriságú adatok a dinamika lassulására, a fellendülés „ellaposodására” utalnak.

Ráadásul az elmúlt hetekben Európa-szerte újra felgyorsult a járvány terjedése. Ebben az újabb szakaszban nyilván a legtöbb ország már kifinomultabb védekezési módokat alkalmaz, megpróbálva elkerülni az újabb teljes leállást, de az aggasztó ütemet mutató statisztikákkal párhuzamosan a potenciális újabb korlátozó intézkedések bevezetése tovább növeli a kilátásokat övező bizonytalanságokat, és erősíti az előrejelzések körüli negatív kockázatokat.

Ez igaz akkor is, ha a korlátozó intézkedések csak lokálisak/regionálisak és nem az egész országot érintik. A tényleges intézkedéseken túl ugyanis az erősödő félelem, az önkéntes távolságtartás, általánosabban véve a gazdasági szereplők viselkedési mintái, hangulata és bizalma is komoly hatással van a növekedési kilátásokra. E téren viszont mindaddig nem várható tartós, erőteljes pozitív fordulat, ameddig nem következik be egészségügyi áttörés: nem kerül piacra megbízható és a szélesebb tömegek számára is elérhető vakcina és/vagy nem fejlesztenek ki egy, a COVID-19-et megbízhatóan gyógyítani képes szert.

Szakértők szerint azonban erre az áttörésre még legalább 2021 második feléig várni kell.

A régiós országok és a magyar gazdaság kilátásait is a fenti tényezők határozzák meg. Ahogy a globális gazdaságban, úgy régiónkban is erős harmadik negyedéves felpattanás követi a mély második negyedéves recessziót. Ezt követően azonban lassabb ütemre kapcsolhat a kilábalás. A közép-európai régióban idén 5-5,5% között csökkenhet a kibocsátást, amit 2021-ben 4,5-5% közötti növekedés követhet. A válság előtti kibocsátási szintet azonban csak 2022-ben érheti el újra a régió.

Tovább szűkítve a kört, Magyarország egyike volt azon országoknak, ahol a második negyedéves növekedési számok a legpesszimistább várakozást is alulmúlták. Első ránézésre azonban talán meglepő módon

ez nem okozott érezhető változást az idei évre vonatkozó várakozásokban, a konszenzusos egyáltalán nem romlott: az elemzők átlagosan továbbra is -5,1-5,2% közötti recesszióval kalkulálnak 2020-ra.

A konszenzus mögött azonban voltak egyedi változások: a pesszimista (7-8-9%-os recessziót jósoló) előrejelzések -nyilván a legfrissebb adatok nyomán- kevésbé pesszimistává váltak, az optimista táborban (3-4% közötti visszaesés) pedig ezzel ellentétes irányú revíziókat láttunk.

A CIB Bank inkább az optimista tábort erősíti, így saját korábbi -4,1%-os előrejelzésünket lefelé korrigáltuk, de továbbra is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az idei évet 5%-nál kisebb recesszióval megússzuk. Ugyanakkor 2021-es prognózisunk kissé pesszimistább, mint a piaci várakozások mediánja. Mivel a kilátásokat és ennek megfelelően az előrejelzéseket számottevő és növekvő bizonytalanságok övezik, talán pontosabb képet ad a várakozásokról, ha nem egyedi éveket, hanem a 2020-2021-es két évet egyben vizsgáljuk: a konszenzus 2020-2021-re 0,5%-os kontrakciót mutat, ami összhangban van saját számainkkal.

A rengeteg bizonytalanság mellett tehát jelenleg az látszik, hogy az összeomlás forgatókönyveket (vírushelyzettől függően) talán sikerült elkerülni, de a kilábalás nem lesz sima menet, így a túlzottan rózsás forgatókönyvek megvalósulásának is kicsi az esélye. Ez a kilábalás nem valószínű, hogy V-alakú fellendülésként kerül be a gazdaságtörténet könyvekbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem biztos a gyors gazdasági talpra állás, pedig több jel is erre utalOptimista gazdasági kilátásokból nincs hiány, és ezeket még V alakú adatsorok is alátámasztják. Mégsem valószínű, hogy a következő két évben a termelés visszaáll a válság előtti szintre.

Közélet gdp kilábalás recesszió V-alakú válság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 16. 17:13 Közélet, Támogatói tartalom

A jövő év már elúszott, 2022-re érheti magát utol a magyar gazdaság

Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója szerint Nike-pipa alakú lesz a válság, a világban pedig nagyszabású gazdaságpolitikai kísérlet indult el.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?