Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 28. 11:36 Világ

Az amerikai ügyészség drogkartellként kezeli a fájdalomcsillapító-gyártókat

Szokatlan nyomozás indult az Egyesült Államokban, a szövetségi ügyészek ugyanis arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon az ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat gyártó és forgalmazó gyógyszercégek tevékenysége nem sért-e egy olyan törvényt, amit alapvetően a drogdílerek felkutathatósága végett léptettek hatályba.

A legerősebb fájdalomcsillapítók használata járványszerűen terjed Amerikában, amihez néhány gyógyszeripari óriáscég szándékosan is hozzájárult – a Wall Street Journal cikke szerint a most ezt vizsgálják a nyomozók hat (de a későbbiekben valószínűleg még több) nagyvállalatra vonatkozóan.

A formálódó vád szerint a gyógyszergyárak nem tesznek eleget azon törvényi kötelezettségüknek, miszerint jelenteniük kell, ha ügyfeleik vélhetően az orvosilag előírt használattól eltérő célokra rendelnek tőlük készítményeket. A cégeket az idézések kézhezvétele valószínűleg nem érte váratlanul, százával indultak perek a közelmúltban ellenük hasonló kérdésben, mivel a gyógyszertúladagolás következtében bekövetkezett halálozások száma meredeken növekedett a kétezres évek kezdete óta az USA-ban.

 

Az eddigi vizsgálatok során leginkább az ópiátos termékek túlzó marketingjét vagy a szükségesnél nagyobb forgalom visszaszorítására irányuló törekvések hiányát kérdőjelezték meg a felperesek. A WSJ-nek nyilatkozó szakértők szerint azonban az utóbbi egy év újdonsága, hogy a drogkereskedelem tiltására vonatkozó szabályok alapján indulnak eljárások. A várható kimenetellel kapcsolatban nagy a bizonytalanság: az igazságügyi miniszter és néhány nagyobb piaci szereplő között kötött több száz millió dolláros megállapodástól kezdve a csődöt jelentő büntetésig mindenféle végkifejletre volt már példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drog fájdalomcsillapító gyógyszercégek gyógyszeripar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.