Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 30. 16:58 Világ

A világ egyik legfontosabb mezőgazdasági vidéke tehetetlen a tengerszint növekedésével szemben

A klímaváltozás leglátványosabb jelei Európában egyelőre a folyamatosan megdőlő melegrekordok vagy az olvadó gleccserek. A világ számos táján azonban már tízezrek kénytelenek elhagyni lakhelyeiket az emelkedő tengerszint, az olvadó permafroszt vagy a vízhiány miatt.

Ilyen régió a közel 100 milliós Vietnam legsűrűbben lakott területe, a Mekong folyó torkolata. Több mint húsz millió ember él a Mekong-delta környékén, amely világszinten is meghatározó mezőgazdasági központ, a világ rizstermelésének ötöde innen származik.

Egy úszó piac a Mekong-deltában. Fotó: AFP

A régiónak azonban tíz év alatt egymillióval csökkent a lakossága az egyre nehezebb életkörülmények miatt. A Mekong-deltát hasonló jelenségek fenyegetik, mint a sűrűn lakott deltatorkolatokat a fejlődő világban, például a Gangeszét Indiában és Bangladesben vagy az Iravádit Mianmarban.

A jellemzően háromszög alakú deltatorkolatok a folyami hordalék lerakódásával alakulnak ki. Ebből fakadóan a deltatorkolatok földje kifejezetten termékeny, viszont az anyag puhasága miatt folyamatos hordalék-utánpótlásra van szüksége. Ha kevesebb üledék érkezik a folyón, akkor a part menti talaj erodálódik.

Ez a folyamat zajlik a Mekong-deltában is, ahol a folyó felső, kínai szakaszán megépített vízerőművek miatt kevesebb víz és hordalék érkezik Vietnamba. Egy vietnami minisztérium adatai szerint a torkolatvidék egyes részein évente 30-100 centiméterrel kerül beljebb a part az erózió miatt.

Vietnami kisváros és úszó piac a Mekong-deltában. Fotó: AFP

Ennél is nagyobb gondot okoz azonban a tengerszint emelkedése, ami Vietnamnál évi öt milliméter. “Olyan gyorsan emelkedik a víz szintje, hogy nem tudunk ellene védekezni” – mondta a BBC egyik korábbi cikkében egy vietnami kormányzati hivatal vezetője. Mivel a Mekong-delta rendkívül alacsonyan fekszik, a növekvő tengerszint miatt egyre nagyobb mennyiségű sós víz kerül a folyóba.

A só a vízben a parttól hatvan kilométerre is kimutatható. A folyó alsó szakaszán ezért ellehetetlenül a mezőgazdaság. Ezen a részen folyamatosan hagynak fel a rizstermesztéssel, és inkább rákot tenyésztenek vagy nádat termesztenek.

“Az időjárás drasztikusan megváltozott itt. A folyó egyre közelebb ér hozzánk, a talaj erodálódik, aminek a házunk is áldozata lett” – mondta a BBC videóriportjában egy házaspár, amelynek júliusban omlott össze a folyóparti háza.

A riportban megszólal egy másik házaspár is, amelyik földműveléssel foglalkozott a Mekong-deltában, de az egyre sósabb víz és a savasodó talaj miatt kénytelen volt az ország legnagyobb városába, Ho Si Minh-városba költözni, ahol robogók mosásából élnek. 

Egy holland kutatás szerint a Mekong-delta elmocsarasodása jóval gyorsabban megtörténhet, mint azt korábban várták. Azt mutatták ki ugyanis, hogy a torkolat átlagos magassága mindössze 0,8 méterrel van feljebb a tengerszintnél a korábban gondolt 2,8 méternél. Ez azt jelenti, hogy a növekvő tengerszint jóval hamarabb mocsárrá változtathatja a területet, és a kutatás szerint ötven év alatt 12 millió ember hagyhatja el a Mekong-deltát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímaváltozás Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.