Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. július 26. 12:03 Világ

Ülnek a németek a pénzükön, ezért kell belőle még többet nyomtatni

Lassan kijátssza az összes kártyáját az Európai Központi Bank (EKB) az eurózóna gazdaságának felpörgetése érdekében. Mario Draghi, a szervezet elnöke a tegnapi sajtótájékoztatóján három év után újabb kamatvágást harangozott be szeptemberre, így a már 2014 júniusa óta negatív kamatláb várhatóan még tovább süllyed, emellett pedig a kötvényvásárlások újraindítása is szóba került – vagyis még több eurót nyomhat a gazdaságba a jegybank.

Az EKB eszközei viszont a jelek szerint egyre inkább kevésnek bizonyulnak a gazdaságélénkítés eléréséhez. A posztjáról októberben leköszönő Draghi nyolcéves elnöksége alatt a kamatvágás mellett leginkább a kötvényvásárlások és bankközi hitelek útján próbálta egészséges szinten tartani az inflációt, azonban a pénzromlás mértéke rendre elmaradt a 2 százalékos céltól. Az európai jegybank lazuló pénzpolitikáját ugyanis az eurózóna országai nem támogatták állami költekezéssel. Sőt, a legjelentősebb gazdasági súllyal bíró Németország kifejezetten a költségvetési többletre gyúr, amivel a központi jegybank törekvéseivel szemben – az államadósság törlesztésével – folyamatosan pénzt von ki a gazdaságból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország toronymagasan világbajnok a spórolásbanPedig a kedvezőnek tűnő makrogazdasági mutatóknak még a németek sem örülhetnek maradéktalanul, a világ többi országáról nem is beszélve.

Tavaly a német költségvetési többlet rekordszintet ütött meg, a GDP 1,7 százalékát tette ki, és Olaf Scholz, a német pénzügyminiszter tegnap a Bloombergnek azt mondta, hogy országa egyelőre nem is tervez változtatni eddigi gazdaságpolitikáján. Pedig a szigorú német fiskális politikát nemcsak az EKB, hanem az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is régóta kritizálja már.

A Bloomberg az ellentmondásos helyzetet részben azzal magyarázza, hogy a kilencvenes években a jegybankok egyre nagyobb függetlenséget és több, az infláció alakulásával kapcsolatos felelősséget és hatáskört kaptak annak érdekében, hogy megvédhessék az országokat a választások előtt kampányoló politikusok eltúlzott növekedési ígéreteitől. Manapság azonban szó sincs ilyesmiről, a kormányok éppen ellenkezőleg, inkább az államadósság lefaragásán dolgoznak. (Bár a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok éppen kivétel.)

A G7-országok pénzügyminisztereinek idén júliusi találkozóján is elhangzott a tartalékképzés fontossága, az eurozóna egyes részein – Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban – pedig elemzők szerint kifejezetten szükséges további pénzügyi szigorítás, ami ellentétes az EKB igyekezetével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA hitelezők fizetnének, de a németeknek nem kell a pénzükTíz euró kölcsönön 4 centet keresne a német állam, mégis inkább leépíti az adósságállományt, pedig fél Európa költekezésre ösztönzi.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró európai központi bank infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.