Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 24. 18:37 Világ

Németország toronymagasan világbajnok a spórolásban

Németország az idei év első felét 2,9 százalékos költségvetési többlettel zárta az ország statisztikai hivatala, a Destatis friss közleménye szerint. Ez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy a német kormány bevételei 48,1 milliárd euróval magasabbak voltak a kiadásainál, és előrevetíti azt is, hogy a 2018-ra vonatkozó éves adat rekord magasságú lesz. Pedig már tavaly is csúcsot döntött a német kormány a gazdaság és a foglalkoztatás bővülésének, illetve a mérsékelt költekezésnek köszönhetően.

 

 

Ráadásul úgy néz ki, hogy a németek 2018-ban a folyó fizetési mérleg alapján számított többletet nézve világelsők lesznek, szintén nem először. A külföldi bevételek és kiadások különbözetét kifejező mutató arra utal, hogy sokkal több pénz áramlik be kívülről az országba, mint a fordított irányba. Az IFO konjunktúrakutató legutolsó előrejelzései szerint 7,8 százalék lesz jövőre a GDP-hez képesti többlet, ami alig marad el a tavalyi 7,9 százalékos rekordtól.

Bár első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy örülhetnek a németek ezeknek a számoknak, mégis számos kritikát és figyelmeztetést kapnak miattuk. A védővámokat bevezető Donald Trump már tavaly nyáron szóvá tette, hogy Németország csak azért agitál a szabad kereskedelemért, hogy tovább növelhesse a külkereskedelmi többletből keletkező megtakarításait. Pedig közben hatalmas nyomás alatt tartja a nemzetközi kereskedelmi rendszert, ugyanis ahhoz, hogy az alacsony belső fogyasztás mellett is legyen, aki megveszi a német termékeket és szolgáltatásokat (és ezáltal megmaradjanak a német munkahelyek), a világ többi részének sokat kell áldoznia, akár hitelek árán is – részben emiatt is kerültek szorult helyzetbe a görögök, az olaszok és a spanyolok.

Németországban sem örülhet mindenki az irigylésre méltó makromutatóknak. A helyzet ugyanis úgy alakult ki, hogy a vállalatok és a szakszervezetek megállapodtak a bérek szinten tartásában, hogy a német termékek versenyképesek legyenek az exportpiacokon. A cégek így a bevételeikből szabadon beruházhattak és növelhették a termelésüket, miközben az állam magas színvonalú szakképzéssel garantálta a tehetséges dolgozók utánpótlását, akik fizetése alig növekedett a gazdasági sikerek ellenére, így a belső fogyasztás alacsonyan maradt.

Mindeközben a német állam csak ül a beáramló pénzen, ami az Economist beszámolója szerint megnyilvánul az infrastruktúra leromlásában. Az utak minősége drámaian romlik, az iskolák egyre rosszabb állapotában vannak, az internetkapcsolatok sebessége szerinti világranglistán a dübörgő export ellenére csak a 25. helyig jutott az ország, hiányosak a családbarát szociálpolitikai intézkedések. A lakosság mégsem elégedetlenkedik, vélhetően a közel teljes foglalkoztatottság miatt.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság is kritizálja a németeket a kereskedelmi egyensúlyt felborító gazdaságpolitikájuk miatt. Az unió szerint hosszú távon nem fenntartható a hat százalék feletti folyó fizetési többlet, és a német kormánynak el kellene kezdeni pénzt költeni az oktatásra és az infrastruktúra fejlesztésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ költségvetés németország rekord többlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.