Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 24. 18:37 Világ

Németország toronymagasan világbajnok a spórolásban

Németország az idei év első felét 2,9 százalékos költségvetési többlettel zárta az ország statisztikai hivatala, a Destatis friss közleménye szerint. Ez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy a német kormány bevételei 48,1 milliárd euróval magasabbak voltak a kiadásainál, és előrevetíti azt is, hogy a 2018-ra vonatkozó éves adat rekord magasságú lesz. Pedig már tavaly is csúcsot döntött a német kormány a gazdaság és a foglalkoztatás bővülésének, illetve a mérsékelt költekezésnek köszönhetően.

 

 

Ráadásul úgy néz ki, hogy a németek 2018-ban a folyó fizetési mérleg alapján számított többletet nézve világelsők lesznek, szintén nem először. A külföldi bevételek és kiadások különbözetét kifejező mutató arra utal, hogy sokkal több pénz áramlik be kívülről az országba, mint a fordított irányba. Az IFO konjunktúrakutató legutolsó előrejelzései szerint 7,8 százalék lesz jövőre a GDP-hez képesti többlet, ami alig marad el a tavalyi 7,9 százalékos rekordtól.

Bár első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy örülhetnek a németek ezeknek a számoknak, mégis számos kritikát és figyelmeztetést kapnak miattuk. A védővámokat bevezető Donald Trump már tavaly nyáron szóvá tette, hogy Németország csak azért agitál a szabad kereskedelemért, hogy tovább növelhesse a külkereskedelmi többletből keletkező megtakarításait. Pedig közben hatalmas nyomás alatt tartja a nemzetközi kereskedelmi rendszert, ugyanis ahhoz, hogy az alacsony belső fogyasztás mellett is legyen, aki megveszi a német termékeket és szolgáltatásokat (és ezáltal megmaradjanak a német munkahelyek), a világ többi részének sokat kell áldoznia, akár hitelek árán is – részben emiatt is kerültek szorult helyzetbe a görögök, az olaszok és a spanyolok.

Németországban sem örülhet mindenki az irigylésre méltó makromutatóknak. A helyzet ugyanis úgy alakult ki, hogy a vállalatok és a szakszervezetek megállapodtak a bérek szinten tartásában, hogy a német termékek versenyképesek legyenek az exportpiacokon. A cégek így a bevételeikből szabadon beruházhattak és növelhették a termelésüket, miközben az állam magas színvonalú szakképzéssel garantálta a tehetséges dolgozók utánpótlását, akik fizetése alig növekedett a gazdasági sikerek ellenére, így a belső fogyasztás alacsonyan maradt.

Mindeközben a német állam csak ül a beáramló pénzen, ami az Economist beszámolója szerint megnyilvánul az infrastruktúra leromlásában. Az utak minősége drámaian romlik, az iskolák egyre rosszabb állapotában vannak, az internetkapcsolatok sebessége szerinti világranglistán a dübörgő export ellenére csak a 25. helyig jutott az ország, hiányosak a családbarát szociálpolitikai intézkedések. A lakosság mégsem elégedetlenkedik, vélhetően a közel teljes foglalkoztatottság miatt.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság is kritizálja a németeket a kereskedelmi egyensúlyt felborító gazdaságpolitikájuk miatt. Az unió szerint hosszú távon nem fenntartható a hat százalék feletti folyó fizetési többlet, és a német kormánynak el kellene kezdeni pénzt költeni az oktatásra és az infrastruktúra fejlesztésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ költségvetés németország rekord többlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.