Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 14. 14:55 Világ

Sötétbe borulhat a világ egyik leggazdagabb része a klímaváltozás miatt

Kalifornia a világ egyik legfejlettebb területe, önállósulva az ötödik legnagyobb gazdaságú ország lenne. Most azonban egy olyan problémával kell szembenéznie, amely a harmadik világra jellemző: rendszeres áramkimaradások fenyegetnek.

Nem arról van szó, hogy a helyi áramtermelők és közművek nem tudnának megbirkózni a feladatukkal, hanem a tavalyi rekord erdőtüzek utóhatásáról. Akkor nem kevesebb, mint 1,8 millió hektár pusztult el a lángokban, és ha az utóbbi másfél évet egyben vizsgáljuk, 123 ember vesztette életét. Bár konkrét események mögött sohasem egyszerű kimutatni a klímaváltozás hatását, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a jelenség miatt szélsőségesebbé váló időjárás fokozza az erdőtüzek pusztító erejét.

A tüzek keletkezésében valószínűleg szerepet játszott a legnagyobb magántulajdonú kaliforniai közműcég, a PG&E, amely a várható, akár a 30 milliárd dollárt is elérő kártérítési kötelezettségek miatt idén csődvédelembe menekült. A vállalatot egyebek mellett azért kritizálták, mert megelőző jelleggel nem áramtalanította hálózatának azokat a részeit, ahol a száraz növényzet és az erős szél kombinációja miatt egyetlen leszakadó vezeték is nagy eséllyel fellobbanthatta a lángokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyvállalati áldozatot szedett az éghajlatváltozásKalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe, dollár milliárdokat követelnek rajta az erdőtüzek miatt.

Az általában júniustól decemberig tartó erdőtűzszezon közeledtével a cég most arra készül, hogy ezt megteszi. Így viszont egyes területek akár egy hétig is áram nélkül maradhatnak, amire az ott élő több millió ember többsége egyáltalán nincs felkészülve. Kalifornia kormányzója múlt héten arról beszélt, hogy különösen az idősek miatt aggódik, és 75 millió dollárt (közel 22 milliárd forint) tesznek félre az alkalmazkodás segítésére.

Ez a helyzet remek üzleti lehetőséget jelent a napelemek, valamint a háztartási akkumulátorok gyártói és telepítői számára, különösen, hogy a PG&E 5,4 millió ügyfelének csak a töredéke ruházott be ezekbe a megoldásokba. Ez azonban nem olcsó: a Bloomberg cikke szerint átlagosan 16 400 dollárba (közel ötmillió forint) kerül egy ilyen rendszer.

A közműcég maga is igyekszik segíteni, azt tervezi, hogy szükség esetén tartalék generátorokkal siet az érintett területek segítségére, hogy legalább a létfontosságú létesítményekben legyen áram. Emellett a hálózat karbantartásával, a vezetékek melletti növényzet ritkításával is igyekszik csökkenteni a tűzveszélyt.

A lekapcsolásokat azonban teljesen biztosan nem lehet elkerülni, ezért a cég és az állam is riasztórendszer kiépítésén dolgozik, hogy lehetőleg az áramkimaradás előtt két nappal már mindenkit értesíteni tudjanak. Fontos lenne az is, hogy tudják, kik tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportba az adott területen, ilyenek lehetnek például az idősek és a mozgáskorlátozottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKötelező lesz napelemet tenni az új építésű házakra KaliforniábanElég radikális megoldásról szavaznak az amerikai államban a zöld energia elterjesztésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramkimaradás erdőtűz kalifornia klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.