Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 18. 10:47 Világ

Egyre durvább dolgok derülnek ki az utóbbi fél év repülőgép-katasztrófáiról

Erős állítások jelentek meg az amerikai sajtóban az ország repülési biztonságáról, miután fél év alatt a Boeing két, szinte vadi új gépe zuhant le, és a katasztrófákban összesen 346-an haltak meg.

A Boeing legnagyobb üzemének helyet adó város, Seattle napilapjának cikke azt járja körül, hogyan szervezte ki az amerikai repülési hivatal (Federal Aviation Administration, FAA) az ominózus géptípus, a 737 Max jóváhagyási folyamatát magához a gyártóhoz. Egy ilyen helyzetről első ránézésre ordít, hogy összeférhetetlen helyzetekhez vezethet, de az FAA nem magától találta ki, hogy ez jó ötlet lenne. A bürokráciacsökkentés jegyében a jogalkotó nyitotta meg ezt a lehetőséget, amellyel a hivatalnak már csak azért is élnie kellett, mert nem volt elég kapacitása arra, hogy a teljes munkát maga végezze el.

A Seattle Timesnak több mérnök is azt mondta, hogy a Boeing által elvégzett biztonsági értékelés alábecsülte annak a biztonsági rendszernek az erejét, amely az eddigi vizsgálatok szerint mindkét katasztrófához hozzájárulhatott. (A lap cikkében van egy remek ábra is a működéséről.) Egy olyan berendezésről van szó, amely automatikusan lefelé irányítja a gép orrát, ha a bejövő adatok alapján úgy érzékeli, hogy a gépet átesés fenyegeti. Ez a fizikai jelenség ugyanis könnyen irányíthatatlan zuhanást okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy biztonsági rendszer okozhatta az indonéziai légi katasztrófátBiztonsági felhívást tette közzé a lezuhant gép amerikai gyártója, miután felmerült, hogy egy hibásan működő biztonsági rendszer okozhatta a katasztrófát.

Probléma akkor van, ha ezt a rendszer akkor is meg akarja tenni, ha nem fenyeget átesés. Ezt az úgynevezett állásszög-érzékelő berendezés adatai alapján dönti el a rendszer, ha viszont ez hibás adatokat továbbít számára, máris kész lehet a baj. A pilóták felülbírálhatják az automatikát, és ezt az indonéz Lion Air gépén meg is tették körülbelül két tucat alkalommal. Csakhogy mindig újra és újra bekapcsolt, vagyis tényleg egy erős rendszerről van szó. A cikk szerint a Boeing műszaki értékelésében nem is szerepelt, hogy minden emberi beavatkozás után ismét működésbe lép.

A lap szerint a „veszélyes” biztonsági besorolást kapta a rendszer meghibásodása a biztonsági skálán, amely csak egy fokkal van a „katasztrofális” alatt. Egy mérnök szerint már ennek is elegendőnek kellett volna lennie ahhoz, hogy ne támaszkodhasson a működése egyetlen szenzorra.

Az előzetes hírek szerint a készülő szoftverfrissítés pont ezeket a problémákat fogja kezelni: egy másik műszer adatait is figyelembe veszi majd a rendszer, emellett pedig nem kapcsol be magától újra, ha a pilóták felülbírálják. A Boeing azt nyilatkozta a lapnak, hogy az FAA átvizsgálta a cég által megadott adatokat és mindent rendben talált. A vállalat szerint a mérnökök pedig félremagyaráztak néhány lényeges tényt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új repülők nem mindig a legbiztonságosabbakAlig több mint két hónapos volt az Indonéziában tengerbe zuhant Boeing, de közel sem ez az első hasonlóan új repülőgép, amely szerencsétlenül járt.

Szintén a katasztrófákhoz kapcsolódva a Quartz arról írt, hogy az amerikai pilóták mindössze egy-két óra képzést kaptak a Max típussal kapcsolatban, azt sem szimulátorban, hanem tableten. Ez azért lehetséges, mert a Maxot a nagy számban repült régebbi 737-es egy típusváltozatának tekintik hivatalosan, így nem kell rá külön típusvizsga.

Ezzel az a probléma, hogy a gépet azért eléggé áttervezték, például jóval nagyobb hajtóművek kerültek rá, és ezek pozíciója is megváltozott a szárnyak alatt. Ez hajlamosabbá tette a gépet az átesésre, ezért tervezték hozzá az említett rendszert. Ez azonban nem is szerepelt az oktatási anyagban. Igaz, az FAA szerint ha név szerint nem is volt benne, de a működési elvet tekintve igen. Ezt azonban eléggé árnyalja, hogy sok pilóta számára csak a Lion Air-katasztrófa után vált ismertté a létezése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágszerte leparancsolták a levegőből a Boeing legfelkapottabb gépétPercről-percre változik a helyzet: egyre több országban tiltják be a Boeing 737 MAX típusú gépek repülését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Boeing légi katasztrófa Lion Air repülés biztonság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.