Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. január 29. 04:32 Élet, Vállalat

Úgy elszálltak az árak, hogy már a gyerekeken is spóroltunk

A játékpiacon is durva drágulást hozott az elmúlt néhány év. Bár a szektor sajátosságai miatt az árak emelkedése itt később gyorsult fel, mint más ágazatokban, ám az infláció lassabban is ereszkedik: még 2023 végén is két számjegyű volt. Ez pedig már a vevőket is elrettentette: miközben a játékok iránti kereslet a válságokban sem mindig esik vissza drasztikusan, most érezhetően megroppant az értékesítés.

Féléves csúszásban

Mivel a játékpiac erősen szezonális, az éves forgalom 50-60 százaléka a karácsony előtti hetekre koncentrálódik, kíváncsiak voltunk, mennyivel kellett többet fizetni a játékokért az idei ünnepi szezonban, mint 2022-ben, illetve a korábbi években. Az Árukereső adatai alapján 25 különböző termék árának napi alakulását vizsgáltuk meg 2020 vége és 2024 eleje között (az elemzésbe bevont játékok listáját a csillagra kattintva láthatod)*Asmodee Dobble; BoboCar; Dohány Rabbit motor 106; Exploding Kittens Robbanó Cicák; Geomag Color – 35db (20GMG00261); Harry Potter: Roxforti Csata; Hasbro Jenga Classic; Hasbro Monopoly – 2017-es kiadás (C1009165); Hasbro Rizikó – A stratégiai hódítás; Iplay Játszósátor alagúttal; Keller&Mayer Bogyó És Babóca – Úton Az Oviba; Keller&Mayer Bogyó és Babóca: Szivárványhal 12 és 20 db-os; LEGO® City – Személyszállító vonat; LEGO® Classic – Nagy méretű kreatív építőkészlet; LEGO® DUPLO® – Gőzmozdonyos vonat készlet; Mattel Barbie lovas szett; Mattel Fisher-Price Kacagj és fejlődj – Tanuló tablet; Mattel Scrabble Original; Mattel UNO; Piatnik Catan Telepesei 794995/772696; Ravensburger Furfangos Labirintus; Ravensburger XXL Puzzle – Mancs őrjárat 100 db-os; Rubik 3×3 kocka – kék dobozos; Stragoo Grabolo Junior; ThinkFun Zingo!. A 25 termék ugyan több okból sem ad pontos képet a játékárak alakulásáról*Az összes termékhez képest a mintánkban szereplő játékok száma alacsony, ráadásul ezen a piacon korántsem fix a termékkör. Ahogy egy piaci szereplő felhívta rá a figyelmet: a termékek fele minden évben lecserélődik, és az újdonságok mindig drágábbak, míg egyes esetekben a hosszabb ideje piacon lévő termékek a megcsappanó kereslet miatt nem vagy csak lassabban drágulnak., a trendeket azonban elég jól mutatják az adatok.

Az összesített számokból az látszik, hogy a játékpiaci árak változása elég jól lekövette a fogyasztói árak alakulását, azzal a különbséggel, hogy ebben a szektorban szűk fél évvel később tetőzött az infláció. Miközben a statisztikai hivatal szerint 2023 első negyedévében értük el az inflációs csúcsot, az Árukereső adatai alapján a játékpiacon ekkor még gyorsult az áremelkedés, amely végül júniusban volt a legmagasabb, közel 24 százalékkal.

Innen azonban az ereszkedés üteme is lassabb volt, ráadásul tavaly év végén meg is fordult a csökkenő trend. Annak ellenére, hogy novemberben éves összevetésben már csak egy hajszállal volt 10 százalék felett az általunk számolt játékinfláció,

decemberben ismét 14 százalékos drágulást mutattak az adatok.

A háttérben vélhetően pont a piac szezonalitása, illetve az ehhez kötődő, ünnepek előtti akciók állnak. A játékok az elmúlt esztendőkben a magyar piacon is egyre fontosabb fekete péntek kiemelt termékköre, ami az átlagárakon is meglátszik. A novemberi árváltozás most már évek óta látványosan alacsonyabb, mint a megelőző vagy akár az azt követő hónapokban. Valószínűleg most is az történt, hogy a novemberi akciók lehúzták az árakat, decemberben azonban – kihasználva a karácsony előtti keresletnövekedést – némileg kompenzáltak a kereskedők.

A gond csak az, hogy ezúttal nem biztos, hogy volt mit kihasználni, 2023 ugyanis elég gyenge év volt a piacon. Ezt erősíti az is, hogy januárban ismét masszívan csökkenni kezdett az infláció, amely – a mi termékkörünkre – ebben a hónapban vélhetően már egy számjegyű lesz.

Általában válságtűrő

A játékok iránti kereslet csökkenése azért érdekes, mert a tapasztalatok szerint ez a szektor viszonylag válságtűrő.

A korábbi krízisek azt mutatták, hogy a játékok az egyik utolsó olyan termékkör, amihez a háztartások hozzányúlnak kiadásaik csökkentésekor. Spórolnak az utazáson, a szórakozáson, de a gyerekeknek akkor is megveszik karácsonyra a megígért ajándékot, ha a jövedelmük csökken. Most azonban nem ezt tapasztaltuk: valószínűleg olyan mértékű volt az áremelkedés a mindennapi élethez szükséges termékek körében, hogy ez már a játékok iránti keresletet is visszavetette

– mondta a G7 kérdésére Őri Gergely, a Játéknetet üzemeltető Modell&Hobby Kft. ügyvezetője. A keresletcsökkenés már 2022 végén is érezhető volt, ami szintén azt erősíti, hogy főleg a lakosság reáljövedelmének visszaesése okozhatta, hiszen az alapélelmiszerek áremelkedése ezekben a hónapokban tetőzött, és az általános inflációs csúcshoz is közel voltunk már ekkor.

A trend pedig 2023-ban folytatódott, és valószínűleg az sem segített rajta, hogy – amint láttuk – a játékárak még az év közepéig tovább emelkedtek. Ám épp a jövedelemhatás miatt lehet, hogy a kereskedők részéről épp a további áremelés volt a jó stratégia. Őri Gergely elmondta: a Játéknetnél tavaly már csökkentettek árat, ám ez nem hozta vissza a keresletet, nem bővült az értékesítés.

Bonyolult az árazás

A hullámzó kereslet egyébként itt nem törvényszerűen úgy hat az árakra, mint mondjuk az élelmiszerpiacon, és nem is egységesen érint minden terméket. A játékok zöme a Távol-Keletről hajókon érkezik, így a mértékegység jellemzően a konténer. Az egyes termékek esetében azonban nehéz megmondani, hogy a rendelt mennyiség sok vagy kevés lesz a magyar piacra, ez legtöbbször csak utólag dől el. Előfordul, hogy egy játék nagyon nem úgy fogy, ahogy várták. Ilyenkor

a kereskedők kénytelenek csökkenteni az árat, ha nem akarják, hogy a nyakukon maradjon.

Más termékeknél pedig épp fordított a helyzet: a prognosztizáltnál magasabb keresletet (és az előre rendelt mennyiség miatt korlátozott kínálatot) kihasználva drágítanak a cégek, hogy ezeken hozzák vissza a kevésbé jól futó játékokon bukott pénzt.

Előbbi esetre valószínűleg elég jó példa lehet a Harry Potter: Roxforti Csata társasjáték. Az általunk vizsgált 25 játékból ez volt az egyetlen, amelynek hároméves összevetésben csökkent az ára. A visszaesés azonban nem fokozatos volt: 2021-ben viszonylag magas árszintről engedtek néhány hónap alatt több mint 20 százalékot a kereskedők, vélhetően azért, mert nem fogyott a termék. Piaci szereplők tapasztalatai szerint egyébként a Harry Potter tematika eléggé kezd kifutni, az elmúlt években messze nem veszik már úgy a franchise játékait, mint korábban. Bár a pár hónapos masszív csökkenés után – már csak a költségek emelkedése miatt is – elkezdett visszakapaszkodni a Roxforti Csata ára, de a 2021 eleji szinten mostanáig sem érte el.

Az általunk vizsgált 25 játékból a maradék 24-ért ugyanakkor többet kell fizetni most, mint három éve. A termékek többségénél 15 és 50 százalék közötti drágulást mutatnak az Árukereső adatai, míg az átlagos áremelkedés 40 százalékos volt. Volt ugyanakkor néhány kiugró eset is: a hagyományos Rubik kocka például közel két és félszeresére drágult, és a nyuszimotor inflációja is megközelítette a 80 százalékot.

Visszatérő kereslet és kockázatok

A piacon most abban bíznak, hogy az idén már erősödhet a kereslet, ugyanakkor költségoldalról ismét komoly kockázatok látszanak. Ahogy Őri Gergely a G7 kérdésére kiemelte:

a távol-keleti beszerzés miatt az ármeghatározásnál nagyon fontos a dollárárfolyam és a szállítási költségek alakulása.

2022-ben is azért kezdtek el általánosan árat emelni a kereskedők, mert a forint kifejezetten gyenge volt, a tengeri szállítás pedig nagyon megdrágult, így a beszerzési költségeik jelentősen emelkedtek*Az egyes termékek közötti eltérő áremelkedést pedig a piac fent bemutatott sajátosságai okozták.. Tavaly mind a két területen sokat javult a helyzet, de még sok volt az olyan beragadt készlet, amit magas áron szereztek be a cégek.

Most viszont ismét a 2021-2022-es trendek köszönnek inkább vissza. A jemeni húszi lázadók folyamatos tengeri támadásai miatt a Szuezi-csatorna helyett Afrika megkerülésével közlekedik a teherhajók döntő része Ázsia és Európa között. Ráadásul visszafele is ugyanezen az úton mennek, ami összességében igencsak elnyújtja a szállítási időket. Mivel sokkal tovább vannak úton a konténerek, ez ismét konténerhiányhoz és végső soron a szállítási költségek jelentős növekedéséhez vezethet. Emellett a piaci szereplők a forint további gyengülésétől is tartanak, ami megint csak megdobhatja a magyar devizában kifejezett beszerzési áraikat.

Összességében így, a visszatérő kereslet mellett további költségnyomást várnak a piacon, ami az árak további emelkedését okozhatja.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAfrikát kerülgetik a teherhajók, az IKEA és az Electrolux késésekre figyelmeztetNem biztonságos hajózni a Vörös-tengeren a jemeni húszik támadásai miatt, aminek ellátási gondok és újabb áremelkedés lehet a következménye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat drágulás forintárfolyam infláció játékpiac konténer Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.