Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 3. 13:20 Élet, Vállalat

Olcsóbb üzemanyagot szeretne a kormány, mégis adót emel, pedig nem lenne muszáj

41 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára a jövő év kezdetével egy jövedéki adóra vonatkozó uniós előírás miatt, mondta el Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV műsorában.

Háttér: túlzó a 41 forintos árnövekedéshez vezető adóemelés, sőt, az uniós adóminimum az üzemanyagot terhelő adók közötti technikai átcsoportosítással üzemanyag-áremelés nélkül is teljesíthető. A jövedéki adó növekedésével azonban mérsékelhető a költségvetési hiány, 240 milliárd forintos bevételnövekedést remélhet tőle a kormány.

Miért fontos ez? A benzin és főleg a gázolaj ára jelentősen befolyásolja az infláció és a fogyasztás alakulását. A közelmúltban világszerte tapasztalt inflációs nyomás épp enyhülőben van, így egyre nő az esély a szigorú monetáris politikák lazítására, de az olajárak alakulása továbbra is aggodalomra ad okot.

  • Magyarországon viszonylag érzékeny az árindex a benzin és a gázolaj árváltozásaira. Noha a fejlődő országokban csökkent az olaj drágulásának az inflációra gyakorolt hatása az elmúlt három évtizedben, az üzemanyagok részaránya a magyar fogyasztói kosárban magas a többi országhoz képest.

Számokban: a 41 forintos áremelkedés január eleji bekövetkezte immáron kétségtelen, az olajár alakulása viszont kérdéses. Augusztus végén a 700 forint feletti üzemanyagár jövő év eleji visszatérését jelezték előre az ING Bank elemzői, 92 dolláros hordónkénti Brent-olajárral számolva 2023 utolsó negyedévében. Ezt a szintet egyelőre nem érte el a Brent ára.

  • 95 dolláros olajárat jelez előre az Egyesült Államok energetikával foglalkozó ügynöksége a következő évre. Szaúd-Arábia önkéntes termeléscsökkentése és az OPEC+ országok csökkentett termelési célkitűzései miatt a globális olajtermelés az olajfogyasztás alatt maradhat, így a nyersolajárakra felfelé irányuló nyomás nehezedik.
  • (…) az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a benzin 20 és a dízel 40 forintos augusztusi drágulásával kapcsolatban.

Mi várható? A jövedéki adó emelése mellett az olajpiaci kilátások is az üzemanyagárak érdemi növekedését sejtetik, ám a közelmúlt benzinkúti árváltozásai arra utalnak, hogy nem csak a piaci folyamatokat követik a kereskedők. Hiába nőtt ugyanis az olajár az Izrael és a Hamász közötti háború kitörésével, a magyar kutakon egyre olcsóbb lett a tankolás.

  • Le akarja nyomni az üzemanyagárakat a kormány, aminek érdekében Nagy Márton az olajipar magyar szereplőivel havonta vizsgálja felül az árak alakulását szeptember óta. A miniszter örömmel nyugtázta az októberi, az elemzők számára is meglepetést okozó árcsökkenést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félnünk az olajárak emelkedésétől?Az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságokban nem okoz nagy problémát, azonban a kisebb országok - mint például Magyarország - jobban ki vannak szolgáltatva az áremelkedéseknek.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 700 forint feletti üzemanyagárak irányába mutatnak az olajpiaci kilátások isA nemzetközi folyamatok miatt az év vége felé haladva további üzemanyagár-emelkedésre számíthatunk, 2024 elején pedig megemeli a kormány a jövedéki adót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat benzin benzinár gázolaj olajár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.