Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2023. március 6. 16:29 Vállalat

Egy focista havi átlagbérénél kevesebbért adták el a magyar focicsapatot, amelynek előző “tulajdonosát” sikkasztással vádolják

A másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő – és a mostani kupában pedig a négy legjobb csapat közé jutó – Budafoki MTE vasárnap jelentette be a honlapján, hogy új tulajdonosa lesz. A parkolásüzemeltetéssel foglalkozó ausztrál gyökerű társaságot, a Care Parkot 7,5 év után váltja a tavaly decemberben alapított Zakariás József Labdarúgásért Alapítvány.

A közlemény szerint a Care Park hongkongi anyavállalatának vezetői el is látogattak a klubhoz, és képviselőinek „nagy örömére szolgált, hogy láthatták a klub magasszintű szakmai munkáját”.

Az ügylet hátteréről nem közöltek többet – és írásos megkeresésünkre sem válaszoltak –, de a fenti mondat azért is hathat többértelműen, mert a hongkongi tulajdonosok pár hónappal ezelőttig nem is tudtak arról, hogy van egy focicsapatuk.

Januárban írtuk meg ugyanis, hogy a Care Park többségi tulajdonosai feljelentették a céget vezető Bélteky Róbertet, és 10 millió ausztrál dolláros (2,4 milliárd forintos) sikkasztással vádolják a magyar származású ausztrál cégvezetőt. Amellett, hogy ékszerekre, órákra, luxushotelekre vagy családtagjai fiktív foglalkoztatására költötte a cég pénzét a feljelentés szerint, megvette és az NB 1-be juttatta a budafoki focicsapatot.

Ráadásul Bélteky a klub tulajdonosának adta ki magát, pedig valójában a hongkongi cégcsoport többségi tulajdonába tartozó Care Park volt a tulajdonos.

Bélteky Róbert interjút ad Magyarországon. Forrás: Youtube

A cégbíróságon elérhető adásvételi szerződés alapján a tényleges tulajdonos amint tehette, azonnal megszabadult a csapattól. Béltekyt tavaly november 25-én rúgták ki a Care Parktól, a budafoki csapatot fenntartó vállalat ügyvezetői tisztségéből pedig tavaly év végén hívták vissza. Alig több mint egy hónappal később pedig a focicsapatot üzemeltető cégben lévő 90 százalékos részesedésétől is megvált a Care Park.

Az adásvételi szerződésből az látszik, hogy a korábbi tulajdonos számára fontosabb volt a történet teljes lezárása, minthogy komolyabb pénzt lásson az ügyletből. A megállapodás szerint ugyanis a 90 százalékos pakettet névértéken, azaz 2,7 millió forintért adták el a Zakariás József Labdarúgásért Alapítványnak.

Bár egy magyar labdarúgó-vállalkozás értékelése nem egyszerű feladat, hiszen ezek a cégek nem stabil üzleti alapon működnek, hanem jórészt állami forrásokból, illetve állami és kormányközeli vállalatok támogatásából, a 2,7 milliós ár így is megmosolyogtató, mivel kevesebb egy elsőosztályú labdarúgó havi 3,8 milliós átlagfizetésénél.

A legutóbbi elérhető adatok szerint a Budafoki MTE Kft-nek több mint 730 millió forintnyi vagyona volt, miközben kötelezettségei a 90 millió forintot sem érték el, a saját tőkéje pedig 470 millió forintra rúgott. Emellett a cég évek óta több százmilliós árbevételt csinált, az előző két esztendőben pedig összesen 370 milliós adózott profitot termelt.

Első ránézésre tehát eléggé áron alul adta el részesedését a Care Park, nem ez azonban az egyetlen jel, ami arra utal, hogy a korábbi tulajdonos nagyon szabadulni akart a csapattól. A szerződésben ugyanis alaposan körülírták, hogy a Care Park semmilyen garanciát nem vállal az üzletrészre. A dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy

a vevő ezennel mentesíti az eladót, annak igazgatóit, vagy alkalmazottait minden olyan követelés, kötelezettség, kötelezettségvállalás, kár költség vagy kiadás alól, amely a céltársasággal vagy az említett üzletrésszel kapcsolatban vagy abból ered (függetlenül attól, hogy az az említett üzletrész átruházása előtt vagy után bekövetkezett esemény(ek)re vonatkozik, azokkal kapcsolatban, vagy azokból ered).

Összességében tehát az látszik, hogy amint az ausztrál csoportnál értesültek a budafoki focit is érintő lehetséges csalásokról, azonnal eltávolították Béltekyt a csapatot fenntartó cég éléről, és a lehető leggyorsabban – minden köteléket elvágva – a csapattól is megszabadultak.

A csapatot megszerző alapítványt tavaly decemberben alapították, és a kuratórium alapján a Budafoki MTE csatlakozik a kormányzati kötődésű klubokhoz. A kuratórium egyik tagja ugyanis Németh Zsolt, a Fidesz egyik alapítója, aki 1990 óta parlamenti képviselő és jelenleg az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A háromfős kuratórium tagja még Kálmán Zoltán Sándor, aki Bélteky visszahívásáig a Budafoki MTE Kft. könyvvizsgálója volt, és akit a volt ügyvezető leváltásával egy időben cseréltek le. A harmadik tag pedig Vizi Sándor, aki 1990 óta a klub ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar focistákat fizethettek sikkasztott ausztrál dollármilliókbólCégtársai szerint fiktíven foglalkoztatta feleségét, luxuslakásokra és ékszerekre verte el a cég pénzét Bélteky Róbert, a Budafok állítólagos tulajdonosa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat labdarúgás magyar foci Németh Zsolt Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.