Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2023. március 6. 16:29 Vállalat

Egy focista havi átlagbérénél kevesebbért adták el a magyar focicsapatot, amelynek előző “tulajdonosát” sikkasztással vádolják

A másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő – és a mostani kupában pedig a négy legjobb csapat közé jutó – Budafoki MTE vasárnap jelentette be a honlapján, hogy új tulajdonosa lesz. A parkolásüzemeltetéssel foglalkozó ausztrál gyökerű társaságot, a Care Parkot 7,5 év után váltja a tavaly decemberben alapított Zakariás József Labdarúgásért Alapítvány.

A közlemény szerint a Care Park hongkongi anyavállalatának vezetői el is látogattak a klubhoz, és képviselőinek „nagy örömére szolgált, hogy láthatták a klub magasszintű szakmai munkáját”.

Az ügylet hátteréről nem közöltek többet – és írásos megkeresésünkre sem válaszoltak –, de a fenti mondat azért is hathat többértelműen, mert a hongkongi tulajdonosok pár hónappal ezelőttig nem is tudtak arról, hogy van egy focicsapatuk.

Januárban írtuk meg ugyanis, hogy a Care Park többségi tulajdonosai feljelentették a céget vezető Bélteky Róbertet, és 10 millió ausztrál dolláros (2,4 milliárd forintos) sikkasztással vádolják a magyar származású ausztrál cégvezetőt. Amellett, hogy ékszerekre, órákra, luxushotelekre vagy családtagjai fiktív foglalkoztatására költötte a cég pénzét a feljelentés szerint, megvette és az NB 1-be juttatta a budafoki focicsapatot.

Ráadásul Bélteky a klub tulajdonosának adta ki magát, pedig valójában a hongkongi cégcsoport többségi tulajdonába tartozó Care Park volt a tulajdonos.

Bélteky Róbert interjút ad Magyarországon. Forrás: Youtube

A cégbíróságon elérhető adásvételi szerződés alapján a tényleges tulajdonos amint tehette, azonnal megszabadult a csapattól. Béltekyt tavaly november 25-én rúgták ki a Care Parktól, a budafoki csapatot fenntartó vállalat ügyvezetői tisztségéből pedig tavaly év végén hívták vissza. Alig több mint egy hónappal később pedig a focicsapatot üzemeltető cégben lévő 90 százalékos részesedésétől is megvált a Care Park.

Az adásvételi szerződésből az látszik, hogy a korábbi tulajdonos számára fontosabb volt a történet teljes lezárása, minthogy komolyabb pénzt lásson az ügyletből. A megállapodás szerint ugyanis a 90 százalékos pakettet névértéken, azaz 2,7 millió forintért adták el a Zakariás József Labdarúgásért Alapítványnak.

Bár egy magyar labdarúgó-vállalkozás értékelése nem egyszerű feladat, hiszen ezek a cégek nem stabil üzleti alapon működnek, hanem jórészt állami forrásokból, illetve állami és kormányközeli vállalatok támogatásából, a 2,7 milliós ár így is megmosolyogtató, mivel kevesebb egy elsőosztályú labdarúgó havi 3,8 milliós átlagfizetésénél.

A legutóbbi elérhető adatok szerint a Budafoki MTE Kft-nek több mint 730 millió forintnyi vagyona volt, miközben kötelezettségei a 90 millió forintot sem érték el, a saját tőkéje pedig 470 millió forintra rúgott. Emellett a cég évek óta több százmilliós árbevételt csinált, az előző két esztendőben pedig összesen 370 milliós adózott profitot termelt.

Első ránézésre tehát eléggé áron alul adta el részesedését a Care Park, nem ez azonban az egyetlen jel, ami arra utal, hogy a korábbi tulajdonos nagyon szabadulni akart a csapattól. A szerződésben ugyanis alaposan körülírták, hogy a Care Park semmilyen garanciát nem vállal az üzletrészre. A dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy

a vevő ezennel mentesíti az eladót, annak igazgatóit, vagy alkalmazottait minden olyan követelés, kötelezettség, kötelezettségvállalás, kár költség vagy kiadás alól, amely a céltársasággal vagy az említett üzletrésszel kapcsolatban vagy abból ered (függetlenül attól, hogy az az említett üzletrész átruházása előtt vagy után bekövetkezett esemény(ek)re vonatkozik, azokkal kapcsolatban, vagy azokból ered).

Összességében tehát az látszik, hogy amint az ausztrál csoportnál értesültek a budafoki focit is érintő lehetséges csalásokról, azonnal eltávolították Béltekyt a csapatot fenntartó cég éléről, és a lehető leggyorsabban – minden köteléket elvágva – a csapattól is megszabadultak.

A csapatot megszerző alapítványt tavaly decemberben alapították, és a kuratórium alapján a Budafoki MTE csatlakozik a kormányzati kötődésű klubokhoz. A kuratórium egyik tagja ugyanis Németh Zsolt, a Fidesz egyik alapítója, aki 1990 óta parlamenti képviselő és jelenleg az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A háromfős kuratórium tagja még Kálmán Zoltán Sándor, aki Bélteky visszahívásáig a Budafoki MTE Kft. könyvvizsgálója volt, és akit a volt ügyvezető leváltásával egy időben cseréltek le. A harmadik tag pedig Vizi Sándor, aki 1990 óta a klub ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar focistákat fizethettek sikkasztott ausztrál dollármilliókbólCégtársai szerint fiktíven foglalkoztatta feleségét, luxuslakásokra és ékszerekre verte el a cég pénzét Bélteky Róbert, a Budafok állítólagos tulajdonosa.

Vállalat labdarúgás magyar foci Németh Zsolt Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.