Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 31. 11:24 Vállalat

Már nem a posta számít a legnagyobb munkaadónak Lengyelországban

Sok országban hagyományosan a nemzeti postavállalat volt a legnagyobb foglalkoztató, Lengyelországban azonban ez most már nincs így: a Biedronka kiskereskedelmi lánc megelőzte.

Ennek egyik oka a posta – idehaza is megfigyelhető – létszámcsökkenése: míg 2020-ban még közel 75 ezer ember dolgozott a vállalatnál, ez mostanra mintegy 67 ezerre csökkent, részben az önkéntes távozást bátorító program nyomán.

Közben a Biedronkának már több mint 80 ezer dolgozója van, így valószínűleg nem teljesen friss fejlemény a helycsere a munkaadói rangsor élén, de a lengyel sajtó most figyelt fel erre a változásra. Nem meglepő módon több mint 90 százalékuk a boltokban dolgozik, mintegy hatezren a logisztikai központokban, míg körülbelül háromezren irodai munkát végeznek. Közülük egyébként kétezren külföldiek, nagyrészt ukrán állampolgárok.

A különbség valószínűleg nő majd, mert a Biedronka további bővülésre készül, újabb üzleteket tervez nyitni az év végén meglévő 3395 bolt mellé. A nagy lengyel foglalkoztatók között érdemes még megemlíteni a nemzeti olajvállalatnak számító PKN Orlent, amely 65 ezer embert foglalkoztat.

Idehaza tavaly év közepi állapot szerint így nézett ki a legnagyobb foglalkoztatók rangsora, Mészáros Lőrinc cégcsoportját egy szereplőnek véve:

A tendenciák alapján nem kizárt, hogy idehaza is helycsere lesz, a Magyar Posta létszámának alakulása így nézett ki az utóbbi tíz évben:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzokat a közműcégeket vagy akár bankokat is segélyezed, amelyeknek nem vagy ügyfeleA Magyar Posta egyre nehezebben, olykor egyáltalán nem tudja kitermelni azt a veszteséget, amelyre az állam kényszeríti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a postás, elvisz sétálni és lenyírja a füvetPlüssmackó, tejszínhab, csoki, könyv, vízfesték. Egy nagyobb magyarországi posta eladóterében az utóbbi években ezek a termékek is megjelentek, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postásokEurópa vezető csomagszállító cégóriása, a német DHL nem tudta megoldani a technikai provlémákat, és abbahagyja a kísérletezést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat foglalkoztatott foglalkoztatottság kiskereskedelem Lengyelország Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.