Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 31. 11:24 Vállalat

Már nem a posta számít a legnagyobb munkaadónak Lengyelországban

Sok országban hagyományosan a nemzeti postavállalat volt a legnagyobb foglalkoztató, Lengyelországban azonban ez most már nincs így: a Biedronka kiskereskedelmi lánc megelőzte.

Ennek egyik oka a posta – idehaza is megfigyelhető – létszámcsökkenése: míg 2020-ban még közel 75 ezer ember dolgozott a vállalatnál, ez mostanra mintegy 67 ezerre csökkent, részben az önkéntes távozást bátorító program nyomán.

Közben a Biedronkának már több mint 80 ezer dolgozója van, így valószínűleg nem teljesen friss fejlemény a helycsere a munkaadói rangsor élén, de a lengyel sajtó most figyelt fel erre a változásra. Nem meglepő módon több mint 90 százalékuk a boltokban dolgozik, mintegy hatezren a logisztikai központokban, míg körülbelül háromezren irodai munkát végeznek. Közülük egyébként kétezren külföldiek, nagyrészt ukrán állampolgárok.

A különbség valószínűleg nő majd, mert a Biedronka további bővülésre készül, újabb üzleteket tervez nyitni az év végén meglévő 3395 bolt mellé. A nagy lengyel foglalkoztatók között érdemes még megemlíteni a nemzeti olajvállalatnak számító PKN Orlent, amely 65 ezer embert foglalkoztat.

Idehaza tavaly év közepi állapot szerint így nézett ki a legnagyobb foglalkoztatók rangsora, Mészáros Lőrinc cégcsoportját egy szereplőnek véve:

A tendenciák alapján nem kizárt, hogy idehaza is helycsere lesz, a Magyar Posta létszámának alakulása így nézett ki az utóbbi tíz évben:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzokat a közműcégeket vagy akár bankokat is segélyezed, amelyeknek nem vagy ügyfeleA Magyar Posta egyre nehezebben, olykor egyáltalán nem tudja kitermelni azt a veszteséget, amelyre az állam kényszeríti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a postás, elvisz sétálni és lenyírja a füvetPlüssmackó, tejszínhab, csoki, könyv, vízfesték. Egy nagyobb magyarországi posta eladóterében az utóbbi években ezek a termékek is megjelentek, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postásokEurópa vezető csomagszállító cégóriása, a német DHL nem tudta megoldani a technikai provlémákat, és abbahagyja a kísérletezést.

Vállalat foglalkoztatott foglalkoztatottság kiskereskedelem Lengyelország Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.