Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 25. 09:47 Vállalat

Puccsszerűen menesztették a Volkswagen vezérét

A Bloomberg információi szerint nem éppen a legelegánsabb megoldást választották a Volkswagen-csoport meghatározó tulajdonosai Herbert Diess leváltására: a vezérigazgató éppen egy amerikai út után igyekezett alkalmazkodni az időeltolódáshoz, amikor közölték vele, hogy meneszteni akarják, és 24 órát kapott a válaszra. Miután konzultált jogászokkal, úgy döntött, hogy nem küzd, hanem elfogadja a feltételeket.

A menedzsert még 2015-ben szerződtették a rivális BMW-től, hogy segítsen új pályára állítani a dízelbotránnyal küzdő Volkswagent, és kritikusai szerint is jelentős eredményeket ért el. Az ő nevéhez fűződik például a korábbi terveknél sokkal gyorsabb átállást előirányzó elektromosautó-stratégia. Közben azonban nem sikerült elég szövetségesre szert tennie a csoporton belül, amely irányításába komoly befolyása van a többségi tulajdonos Porsche és Piech családnak, Alsó-Szászország tartománynak, illetve a szakszervezeteknek, amelyek a felügyelő bizottsági helyek felét birtokolják.

Az utóbbiak szemében Diess nem szerzett jó pontokat, amikor leépítések szükségességéről beszélt, hiszen ez mindig vörös posztó az érdekképviseletek szemében. A vezérigazgatóval szembeni legkomolyabb kritika ugyanakkor az új – különösen az elektromos modellekhez – nélkülözhetetlen szoftverek fejlesztésének késése volt, így aztán nem feltétlenül örülhetett annak, hogy tavaly decemberben az ezért felelős részleg vezetését közvetlenül is megkapta.

A vezérigazgatóval szemben fokozatosan fogyatkozó bizalom nyomán múlt héten erősödtek fel a váltásra vonatkozó megbeszélések a német vállalatirányításban meghatározó felügyelőbizottság legfontosabb tagjai között. A Bloomberg szerint a sorsa szerdán pecsételődött meg, amiről az Egyesült Államokból épp visszatért Diess másnap dél körül szerzett tudomást, és miután úgy döntött, hogy nem küzd, pénteken a felügyelőbizottság már döntött is a váltásról. (A Volkswagen nem kommentálta a részleteket az amerikai hírügynökség megkeresésére.)

A Bloomberg úgy tudja, hogy a volt vezérigazgató felveheti az eredetileg 2025 októberéig szóló szerződése alapján járó javadalmazását, ami – ha a csoport nyeresége és részvényárfolyama kedvezően alakul – akár a 30 millió eurót (durván 12 milliárd forint) is elérheti.

Utódja házon belülről érkezik, Oliver Blume eddig a – szintén a konszernhez tartozó – Porschét vezette, de különböző pozíciókban már előtte is a sikeres Volkswagen-menedzserek között tartották számon. Az tehát biztosra vehető, hogy tökéletesen tisztában van a rá váró kihívásokkal. Formálisan egy hónap múlva lesz a csoport vezérigazgatója, ezt követően derül ki, hogy a magyarországi Audi-gyárat érinti-e valamilyen formában a váltás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA megszűnés és az átalakulás között lebeg a SeatA Volkswagen csoport nem tervez új modellekkel, két éves veszteséges működés után a patinás márka az elektromos váltással eltűnhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem német modellek vezetik a német e-autós eladási listákatNagyot ment a Renault októberben, éves szinten a Volkswagen egyelőre kapaszkodik a Tesla nyomában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKihal az autókból az egyik legjobb élmény, a kézi sebességváltás – nem egészen környezetbarát módonAz elektromos autók korszakának igazi kezdetéig nyolc-tíz év maradt, és ez az automata váltók nagy korszaka lehet.

Vállalat autógyártás autógyártó elektromos autó Porsche szakszervezet szoftver Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. augusztus 8. 11:53 Vállalat

Klíma nélküli furgonokban főnek meg a UPS-es futárok Amerikában

Még a piac egyik legnagyobb szereplőjénél sincsenek klimatizálva a járművek, nem csoda, hogy sorra lesznek rosszul a futárok az Egyesült Államokban.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 5. 11:30 Vállalat

Hogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?

Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 3. 13:40 Közélet, Vállalat

Az energiaválságban az üzletek is rájöttek, hogy mennyire pazarolták eddig az áramot

A nyugat-európai országokban egyre több helyen búcsúzunk el a hajnali kivilágítástól, a nyitott ajtós légkondiktól, az osztrák Billa pedig salátatermelésbe kezd.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.