Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 14. 13:59 Vállalat

A megszűnés és az átalakulás között lebeg a Seat

A Volkswagen csoporthoz tartozó, spanyol központú Seat éves eredményeinek sajtóbemutatója óta világossá vált, hogy a márka horizontján csúnya felhőket lehet látni. Ahogy például a német Handelsblatt is írja, az újságírók hiába várták, hogy Wayne Griffiths vezérigazgató a következő időszak elektromos modellfejlesztéseiről beszéljen, a csőben a jelenlegi állás szerint egyetlen ilyen új konstrukció sincs. Ezzel szemben a Seat kistestvérének számító elektromos Cupra márkának sok újdonságot terveznek.

Első látásra tehát úgy tűnik, hogy az elektromos hajtásra való átállás egyben a Seat végét is jelentheti, ám a helyzet korántsem ennyire egyszerű. Azt ugyanis nem lehet tudni, hogy mindezt hogyan kell értelmezni: az egyik végletes felfogás szerint a Seat 2030-ra fokozatosan, de teljesen megszűnik, a másik véglet szerint viszont csak a márkát vezeti ki a csoport, vagyis az átalakul Cuprává.

A Seat megszüntetése azonban valószínűleg nemcsak márkastratégiai, hanem üzleti-jogi lépés is lenne, hiszen a Seat két éve masszívan veszteséges, a Cupra modellek iránt viszont óriási a kereslet (konkrétan megháromszorozták az értékesítést egy év alatt). Csakhogy a Cupra egészen más szegmensben mozog, mint a Seat, eleve sokkal magasabb árszinttel céloz meg egy egészen más vásárlói kört, ezért nehéz azzal érvelni, hogy tulajdonképpen a Seatból alakul át a márka. 

Ha Spanyolországban a jövőben csak Cupra modelleket fognak gyártani, akkor a várható magasabb haszon mellett jóval kisebb lesz a darabszám, és mivel elektromos hajtásról van szó, a gyártás egyszerűsödik, rövidül – mindez pedig abba az irányba mutat, hogy a jelenlegi 13 ezer fős dolgozói létszámra biztosan nem lesz szükség.

A VW azonban igyekszik nyugtatni a kedélyeket. Egyrészt hivatalosan nem beszélnek a Seat megszűnéséről (sem jogi értelemben, sem a márkanevet nézve), másrészt azt hangsúlyozzák, hogy a spanyol egység milyen sok befektetést kaphat a következő években. A Seat portfólió ugyan veszteséges volt 2020-ban és 2021-ben is, de ezeknek egy része betudható a válságnak és a logisztikai kihívásoknak. A cégcsoport beszámolójában nyíltan fogalmaz arról, hogy a Cuprát tekintik a nagy bevételi forrásnak, de mivel a Seat iránti kereslet sem csökken, előfordulhat, hogy inkább húzzák maguk után, akár veszteségesen is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autó Cupra elektromos hajtás seat Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.