Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 27. 11:43 Vállalat, Világ

5300 forintra nőtt a bruttó órabér az Aldi németországi üzleteiben

Béremelést jelentett be az Aldi Németországban. Ahogy a Tagesschau című lap írja, az eddigi 12,5 eurós minimális órabér júniustól 14 euróra emelkedik, ez a cikkünk írásakor érvényes árfolyamon számolva azt jelenti, hogy 4700-ról 5300 forintra nő az alapjuttatás.

Nyolcórás munkanapokkal és 22 munkanapos hónapokkal számolva ez összesen majdnem havi bruttó 2 500 eurós keresetet jelent, ami jelenleg a 950 ezer forinthoz közelít.

Ez a minimális bruttó jövedelem, vagyis többet adni lehet, és a magyar viszonyokkal való korrekt összehasonlítást sok minden, többek között az eltérő adózási szabályok, a túlórákért és hétvégékért fizetett egyéb összegek, illetve természetesen a két ország közötti vásárlóerő paritásban lévő különbségek is nagyon megnehezítik. Mindenesetre január elején a magyar Aldi azt jelentette be, hogy minden munkakörben egységes béremelést ad, a kezdő, nyolc órában dolgozó áruházi eladók vagy logisztikai munkatársak havi fizetése pedig ezzel bruttó 362 600 forint lett.

A különbség tehát a magyar és a német aldis fizetés között júniustól durván 2,5-szeres lesz, de hangsúlyozzuk, hogy a közvetlen összehasonlításnak az a szigorú megkötése, hogy a fent említett körülmények a gyakorlatban árnyalhatják a képet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBruttó 362 ezer lett a kezdő nyolc órás fizetés az AldibanGyermek nélkül ez nettó 240 ezer forintos belépő szint, ami körülbelül megfelhehet a mai magyar nettó medián bér értékének.

A német minimális órabér egyébként ebben a szektorban jelenleg 9,82 euró, amely júliustól emelkedik 10,45 euróra, az ennél jóval magasabb jövedelmi szintet a kiskereskedelemben az alkalmazottakért folytatott verseny eredményezi.

A jelenlegi német kormány egyébként fokozatosan 12 euróra akarja emelni a minimális órabért, vagyis még ezzel sem éri el a mostani önkéntes Aldi-emelés előtti szintet sem. A legfőbb versenytársnak számító Lidl szintén 12,5 eurós minimumot garantál jelenleg, de valószínű, hogy előbb-utóbb követni fogja a legfőbb versenytársait, ha az emelést azok meglépik.

Míg a minimális órabér most bejelentett német emelése 12 százalékos, a januári magyar 8 százalékos volt. A hivatalos inflációs adat Németországban 2022 márciusában 7,6 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók reálértékben is emelést kapnak – amennyiben a hivatalosan mért infláció módszertanához közel állnak a fogyasztási szokásaik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás - mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Aldi béremelés infláció németország órabér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.