Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

A német Curevac a koronavírus-járvány elindulása után egy ideig az egyik legígéretesebb vakcinagyártónak tűnt, de most bejelentette, hogy felmondja az oltások gyártására külső partnerekkel kötött szerződéseit. A Curevac benne van a közös európai uniós vakcinabeszerzési megállapodásban, és Magyarország elvileg 500 ezer adagot (250 ezer embernek elegendő mennyiséget) rendelhet a készítményből, ez szerepel a hivatalos kormányzati portál legutóbbi vakcinalistájában is. Ennek a gyakorlati megvalósulása azonban most már nagyon kétségessé vált.

Ahogy a német sajtó írja, a Curevac azzal indokolta, hogy nem kezd bele a tömeges gyártásba, hogy az oltás iránti rövid távú kereslet nem elég nagy. A magyar és európai helyzetet nézve ez igaz is, hiszen nálunk már jó ideje lényegében felesleg van a koronavírus-oltásokból, globálisan nézve azonban erősen vitatható, hogy a Curevac-oltásokat ne lehetne értékesíteni.

A céges kommunikáció nem említi ugyan, de a Curevac készítményéről – amely egyébként ugyanúgy mRNS-alapú biotechnológiát alkalmaz, mint a Pfizer és a Moderna oltása – júniusban derült ki, hogy hatásossága némileg elmarad a másik két oltásétól. A német biotech cég ekkor már eleve késésben volt a piacra jutással, hiszen akkor már a többi oltás gyártása felpörgött, a halványabb eredmény (48 százalékos hatásosság) azonban úgy tűnik, hogy végleg megpecsételte a sorsát. (Az 50 százalék körüli eredmény ugyanakkor csak a kivételesen erős versenytársakhoz képest gyenge, általánosságban megfelelő, például az évenkénti influenzaoltáshoz hasonló mértékű.)

A társaság nem szállt ki teljesen a koronavírus-oltások piacáról, a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriással közös második generációs fejlesztése például fut tovább.

Mindez nagy fordulat, hiszen kezdetben a Curevac akkor még fejlesztés alatt álló készítményét tartották befutónak világszerte. Donald Trump amerikai elnök 2020 elején az akkori hírek szerint egyenesen fel akarta vásároltatni a társaságot, hogy az Egyesült Államoknak biztosítsa az oltást. Az üzlet kisebb politikai vihart kavart, a német kormány pedig nem sokkal később egy állami bankon keresztül közvetve megvásárolta a Curevac 16 százalékát, részben friss tőkét pumpálva a cégbe, részben pedig a felvásárlási szándékot is meggátolva.

Bár a Curevac ugyanúgy mRNS-t használ az oltásaiban, mint a Pfizer/BioNTech és a Moderna, az eddigi beszámolók alapján valószínűleg nem használja fel azt a módosítást, amelyet Karikó Katalin és Drew Weissman fejlesztett ki. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a fejleményektől függetlenül vizsgálja a Curevac koronavírus-oltását, és akár meg is adhatja az engedélyt a forgalmazásra, de az más kérdés, hogy ezek után tényleg piacra kerül-e valaha ez a vakcina.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA cég, amely húsz év várakozás után a koronavírusnak köszönheti a kiugrásátA német CureVac két évtizede égeti a pénzt, sokszor befektetőt is nehezen talált, most viszont egyike azoknak a cégeknek, amelyektől a világ a megváltást várja.

Vállalat CureVac járvány koronavírus-oltás oltás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 14:13 Vállalat

Elárasztják dél-koreai filmekkel a Netflixet

Több mint 25 koreai filmet vagy sorozatot mutat be idén a csatorna.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Stubnya Bence
2022. január 14. 06:56 Közélet, Vállalat

A legszegényebb kétmillió magyart célozza a kormány a bolti árstoppal

A magyar beszállítókat és a kiskereskedelem magyar szereplőit nehéz helyzetbe hozhatja a kormány új intézkedése, amely egy átlagos bevásárlókosár tartalmának apró részére lesz csak hatással.

Fontos

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.