Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

A német Curevac a koronavírus-járvány elindulása után egy ideig az egyik legígéretesebb vakcinagyártónak tűnt, de most bejelentette, hogy felmondja az oltások gyártására külső partnerekkel kötött szerződéseit. A Curevac benne van a közös európai uniós vakcinabeszerzési megállapodásban, és Magyarország elvileg 500 ezer adagot (250 ezer embernek elegendő mennyiséget) rendelhet a készítményből, ez szerepel a hivatalos kormányzati portál legutóbbi vakcinalistájában is. Ennek a gyakorlati megvalósulása azonban most már nagyon kétségessé vált.

Ahogy a német sajtó írja, a Curevac azzal indokolta, hogy nem kezd bele a tömeges gyártásba, hogy az oltás iránti rövid távú kereslet nem elég nagy. A magyar és európai helyzetet nézve ez igaz is, hiszen nálunk már jó ideje lényegében felesleg van a koronavírus-oltásokból, globálisan nézve azonban erősen vitatható, hogy a Curevac-oltásokat ne lehetne értékesíteni.

A céges kommunikáció nem említi ugyan, de a Curevac készítményéről – amely egyébként ugyanúgy mRNS-alapú biotechnológiát alkalmaz, mint a Pfizer és a Moderna oltása – júniusban derült ki, hogy hatásossága némileg elmarad a másik két oltásétól. A német biotech cég ekkor már eleve késésben volt a piacra jutással, hiszen akkor már a többi oltás gyártása felpörgött, a halványabb eredmény (48 százalékos hatásosság) azonban úgy tűnik, hogy végleg megpecsételte a sorsát. (Az 50 százalék körüli eredmény ugyanakkor csak a kivételesen erős versenytársakhoz képest gyenge, általánosságban megfelelő, például az évenkénti influenzaoltáshoz hasonló mértékű.)

A társaság nem szállt ki teljesen a koronavírus-oltások piacáról, a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriással közös második generációs fejlesztése például fut tovább.

Mindez nagy fordulat, hiszen kezdetben a Curevac akkor még fejlesztés alatt álló készítményét tartották befutónak világszerte. Donald Trump amerikai elnök 2020 elején az akkori hírek szerint egyenesen fel akarta vásároltatni a társaságot, hogy az Egyesült Államoknak biztosítsa az oltást. Az üzlet kisebb politikai vihart kavart, a német kormány pedig nem sokkal később egy állami bankon keresztül közvetve megvásárolta a Curevac 16 százalékát, részben friss tőkét pumpálva a cégbe, részben pedig a felvásárlási szándékot is meggátolva.

Bár a Curevac ugyanúgy mRNS-t használ az oltásaiban, mint a Pfizer/BioNTech és a Moderna, az eddigi beszámolók alapján valószínűleg nem használja fel azt a módosítást, amelyet Karikó Katalin és Drew Weissman fejlesztett ki. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a fejleményektől függetlenül vizsgálja a Curevac koronavírus-oltását, és akár meg is adhatja az engedélyt a forgalmazásra, de az más kérdés, hogy ezek után tényleg piacra kerül-e valaha ez a vakcina.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA cég, amely húsz év várakozás után a koronavírusnak köszönheti a kiugrásátA német CureVac két évtizede égeti a pénzt, sokszor befektetőt is nehezen talált, most viszont egyike azoknak a cégeknek, amelyektől a világ a megváltást várja.

Vállalat CureVac járvány koronavírus-oltás oltás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.