Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 29. 15:49 Vállalat

Harminc éve ugyanaz a magáncég készíti az összes rendszámtáblát, évi 1 milliárd forint körüli haszonnal

Jövő júliusban megváltoznak a több mint harminc éve ismert rendszámtáblák, és újabban kiderült az is, hogy az autósoknak nem kell majd értük többet fizetni. Arról viszont egyelőre nem tudni, hogy a gyártásban, illetve beszerzésben lesz-e változás a közeljövőben. Ez a kérdés azért érdekes, mert a rendszerváltás óta egyetlen vállalkozás formálja az utcaképet az összes magyarországi gépkocsin megtalálható rendszámtábláival.

A rendszámozás mostani rendszerének bevezetésével egy időben, vagyis 1990 februárjában alakult a Plaket Fémtáblakészítő és Forgalmazó Kft., amely akkoriban még az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatát elnyerve kezdte meg a járműveket azonosító táblák gyártását. A kétezres években már a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala, majd a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) szerződött a vállalkozással, évi 1,1 és 2,5 milliárd forint közötti értékben – az éves összeg alapvetően a forgalomba helyezett járművek számán múlik, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.

2010-ben a Plaket Kft. egyedüli ajánlattevőként nyert el egy öt évre szóló közbeszerzési tendert, 4,9 milliárd forint értékben. A beszerzés lebonyolítása tárgyalásos formában történt, az indoklás szerint

a nyílt eljárást a szolgáltatás, illetve a KEK KH és a vállalkozó közötti együttműködés természete – például mert dönteni kell a rendszámtáblák biztonsági elemeiről és a két fél közötti adatcsere módjáról– nem tette lehetővé.

A rendszámokat és az autók szélvédőjére ragasztandó regisztrációs matricákat 2014 decembere óta a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. rendeli meg a Plaket Kft.-től, amiért az ellentételezés a NISZ adatközlése szerint 2019-ig havidíjas rendszerben történt, két éve azonban egy újabb öt éves, 2024 szeptemberéig tartó szerződést kötöttek a felek, 14,2 milliárd forint értékben.

A budapesti székhelyű, de a gyártást Győrben végző vállalkozás éves árbevétele az elmúlt öt évben 2,3 és 2,7 milliárd forint között alakult, adózott eredménye pedig 887 millió és 1,2 milliárd forint között mozgott. A stabilan 37 és 49 százalék között mozgó árbevétel-arányos nyereség kiemelkedő a hasonló, 2-3 milliárd forintos árbevételű fémfeldolgozó*Az “M.n.s. egyéb fémfeldolgozási termék gyártása” tevékenységi körbe tartozó cégekről van szó. vállalatok körében, a tevékenység gépesítettségét jelezheti továbbá, hogy a Plaket Kft. létszáma mindössze 46 fő, még a piac többi szereplőjénél 70 és 401 fő között alakult a foglalkoztatottak száma a legfrissebb adatok szerint.

A rendszámtáblák gyártása már hosszú ideje jövedelmező üzlet, a Plaket Kft. tulajdonosai még a tavalyi beszámolójukban is 930 millió forint osztalékra tettek javaslatot. A Plaket Kft. többségi tulajdonosa és ügyvezetője Tóth Gyula, akinek Győrben 30 éve autószalonja (Nádor Autó Zrt.) is van, ő megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni a rendszámtábla gyártás sikeréről. A cégbírósági adatok szerint Tóth Gyulának egyébként 53,05 százalékos a tulajdonrésze, mellette a J. H. Tönnjes E. A. S. T. GmbH & Co. KG-nek van 44,86 százaléka, Káldy Zsoltnak 1,13, Tallér Ferencnek pedig 0,96 százaléka.

Egyáltalán nem tűnik triviálisnak, hogy a rendszámtáblák nyomása tulajdonképpen 30 éve tisztán monopol módon megy Magyarországon. Németországban például az autósok számos cégnél (németül Autoschildereknél) készíttethetik el a járművek azonosítására szolgáló táblákat.

Vállalat közbeszerzés közlekedés plaket kft rendszám Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki