Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 29. 10:17 Vállalat

Végül a BMW-t is elérte a chiphiány

Mostanáig a BMW azon nagyon kevés autógyártó egyike volt, amelynek nem kellett korlátoznia termelését a globális chiphiány miatt, de már a bajor vállalatot is elérte a probléma.

Holnaptól kezdve három napon keresztül szünetel a Mini márkájú kocsik előállítása a csoport angliai, oxfordi gyárában, ami a 2019-es termelési szinttel számolva mintegy 2600 le nem gyártott autót jelent. Az üzemben abban az évben egész pontosan egyébként 222 340 Mini gördült le a szalagról, nagyjából 80 százalékban exportra.

A BMW regensburgi gyárában is csökkenteni kell a műszakok számát a félvezetők hiánya miatt. Ebben az üzemben jelenleg az X1, X2, továbbá az 1-es BMW és a 2-es Gran Tourer változata készül. Tavaly nagyjából 200 ezer kocsit gyártottak le Regensburgban.

Ahogy a Bloomberg cikke emlékezetet rá, a BMW már korábban is elismerte, hogy kihívást jelent a megfelelő mennyiségű chip beszerzése, de mostanáig még sikerült ezt megoldania. Az év elején még úgy tűnt az ágazatban, hogy legfeljebb pár hónapos problémáról lesz szó, és a második negyedévben nagyjából rendezni lehet a sorokat, a helyzet azonban csak rosszabb lett, és sokan már annak is örülnének, ha az év végére sikerülne egyenesbe jönni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelharcot kell folytatnia a Volkswagennek, hogy autókat tudjon gyártaniBár nemrég még úgy látszott, hogy az idei első félévben megoldódik a chiphiány, most már inkább úgy tűnik, hogy a probléma egész évben megmarad.

Az autógyártók azért vannak különösen rossz helyzetben, mert nagyjából tavaly ilyenkor túl nagy megrendeléseket mondtak vissza a félvezetőgyártóknál ahhoz képest, hogy utána nagyon gyorsan helyreállt az autók iránti kereslet, először Kínában, aztán szerte a világban. Valójában azonban a chiphiány sokkal szélesebb kört érint, szinte minden olyan vállalatot, amely elektronikai eszközöket állít elő.

A járvány miatt otthonukba ragadt emberek ugyanis sokkal több laptopot, monitort, okostelefont, konzolt és sok más kütyüt vettek a munkához, tanuláshoz és szórakozáshoz, ennyire koncentrált keresletet pedig egyszerűen nem tudott kielégíteni a félvezetőipar. Ebben az ágazatban ráadásul a beruházási ciklus több év, így a problémák megoldását rövid távon inkább lehet várni a kereslet visszarendeződésétől a járvány előtti mintázatba, mint az új chipgyárak termelésbe állásától.

Ez persze nem vigasztalja azokat a cégeket, amelyek emiatt nem tudnak eleget termelni és értékesíteni. Az Apple 3-4 milliárd dolláros bevételkiesésre számít a mostani negyedévben, a Ford pedig úgy kalkulál, hogy 1,1 millió autót nem tud idén legyártani a félvezetők hiánya miatt. Egy ágazati elemző már januárban úgy becsülte, hogy az autógyártók 61 milliárd dollár bevételtől esnek el a chiphiány miatt, és azóta csak rosszabb lett a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz autóvásárlók a chiphiány legnagyobb vesztesei AmerikábanA gyártók behozzák majd a lemaradást, de addig is a szűkösebb kínálat miatt a vevőknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, akkor is, ha használt kocsit vesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autógyártás autóipar BMW chiphiány Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.