Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. július 23. 11:37 Vállalat

Nagyot esett a forgalma Csongrád és Veszprém legnagyobb foglalkoztatójának

A második negyedévben 40 százalékkal csökkent a bevétele a német Continental AG-nek a tavalyi eredményéhez képest – derült ki a vállalat aktuális jelentéséből. A világ egyik legjelentősebb autóipari beszállítójának 6,6 milliárd euró volt a bevétele, vesztesége pedig 636 millió euró.

A Spiegel szerint elemzők még nagyobb esésre számították, ezért a jelentős zuhanás ellenére a cég részvényei négy százalékkal nőttek a bejelentés után. A csökkenés mögött értelemszerűen a koronavírus-járvány miatt visszaeső autópiac áll. A vártnál jobb eredmény a gumigyártásnak köszönhető, amely némi nyereséget is termelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTőzsdei mélyrepülésben egy Magyarországon is erős autóipari csoportTöbb mint 40 százalékot estek idén a Continental részvényei, a csoportot tulajdonló család vagyon pedig megfeleződött.

A Continental vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a harmadik negyedévben is jelentős csökkenést vár az előző évi bevételhez képest, ami miatt 2022-ig megszorítások lesznek. A hannoveri központú vállalat kötvények kiadásával és hitelek felvételével több mint öt milliárd euróval tágította pénzügyi lehetőségeit annak érdekében, hogy ne szoruljon állami segítségnyújtásra.

A járvány miatt a Continental számos gyárát állította le ideiglenesen, köztük két magyarországit is. A cégcsoport az egyik legjelentősebb foglalkoztató Magyarországon. Hét gyárral, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligencia fejlesztő központtal van jelen, a bérelt munkaerővel együtt több mint nyolcezer munkavállalója van.

Dolgozók a Continental Automotive Kft. budapesti gyárában 2019-ben. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Bisnode céginformációs adatbázisa szerint a cégcsoport Veszprém és Csongrád-Csanád megyében is a legnagyobb foglalkoztató a veszprémi és a makói gyára révén (akárcsak 2017-ban). A Continental már a járvány előtt is komoly kihívásokkal küzdött a benzines és dízelautók iránti kereslet vártnál meredekebb visszaesése miatt. A hűtő-fűtő rendszerek iránti kereslet csökkenésére hivatkozva áprilisban 127 fős létszámleépítést jelentettek be a nyíregyházi gyáruknál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar autóipari beszállító Continental Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.