Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 4. 13:54 Vállalat

Csendben kimondták egy legendás repülőgép halálos ítéletét

Amit eddig is lehetett sejteni, lényegében hivatalossá vált: két év múlva megszűnik a polgári repülés egyik ikonikus típusa, a Boeing 747-es gyártása.

Az amerikai vállalat nem jelentett be ezzel kapcsolatban semmit sem a nyilvánosságnak, sem az alkalmazottainak, ám a céges jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy feladták a reményt a gyártás folytatására. Ahogy a Bloomberg írja, eddig a 747-essel kapcsolatban rendre az szerepelt a Boeing által benyújtott pénzügyi jelentésekben, hogy folyamatosan értékelik a (gyártási) program életképességét. Nemrég viszont már eltűnt ez a rész a dokumentumokból.

A cég persze kitérő választ adott a hírügynökség kérdésére.

A kéthavonkénti egydarabos gyártási ütemmel a 747-8-asnak több mint kétéves jövője van a meglévő megrendelések alapján. Továbbra is meg fogjuk hozni a megfelelő döntéseket a gyártósor egészséges működése és a megrendelők igényeinek kielégítése érdekében

– írta a társaság. A 747-esre még 15 megrendelés van, az összes a teherszállító változatra. Ebből 12-t az amerikai UPS csomagszállító-logisztikai vállalat adta, hármat pedig az orosz Volga-Dnyeper-csoport, az utóbbiak sorsa azonban kérdéses. A hírek szerint a Boeing már több potenciális ügyfelet is megkérdezett, hogy nem venné-e át az eredetileg az oroszok által megrendelt gépeket.

Ezek gyártását valószínűleg már csak azért sem akarják egyszerűen törölni, mert a törzsszekciókat beszállító cég ezeket a részegységeket már legyártotta a hátralévő 15 géphez – majd árverésre bocsátotta üzemének a teljes berendezését. Ami természetesen erősen arra utalt, hogy a 747-es gyártási napjai meg vannak számlálva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan újabb legendás repülőgép gyártása szűnhet megAz Airbus 2021-ben befejezi az A380-asok gyártását, és lehet, hogy a Boeing 747 Jumbo sem éli túl sokkal európai versenytársát.

A közkeletű nevén Jumbóként emlegetett típus sorsát sokan követik figyelemmel, hiszen a polgári repülésre óriási hatást gyakorló gépről van szó, amelynél csak egyetlen nagyobb utasszállító épült, az Airbus A380-asa. Mire azonban az utóbbi szolgálatba állt 2007-ben, a légitársaságok már egyre inkább a kisebb, két hajtóműves, gazdaságosabban üzemeltethető típusok felé kezdtek fordulni.

Miután minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult, az Airbus végül be is jelentette, hogy hamarosan felhagy az A380-as gyártásával. Ráadásul még azért is küzdenie kell, hogy az utolsó darabokat ténylegesen át is vegyék a megrendelők. A koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten, jelenleg alig van néhány útvonal, ahol gazdaságosan lehetne használni a többszintes gépeket.

Utasszállítóként már új 747-esek sem kellenek jó ideje senkinek, az amerikai cégnél tehát korábban jól érezték meg, hogy nem érdemes teljesen új gépet tervezni az első generációs Jumbo utódjaként. Más kérdés, hogy a korszerűsítési programba is rengeteg hiba csúszott, nem sikerült tartani sem a határidőket, sem a költségkereteket, így aztán a 747-8-as utasszállítóként nem tudta megismételni a klasszikus Jumbo sikereit. Az utolsó, utasszállítóként megrendelt 747-es nem más, mint az új amerikai elnöki gép, közkeletű nevén az Air Force One.

A 747-es különböző változataira összesen 1571 megrendelést adtak le a világ légitársaságai, az A380-as esetében ez a szám mindössze 251. A teherszállító változatnak köszönhetően – az A380-asból nem készült ilyen – a Jumbókat valószínűleg jóval hosszabb ideig fényképezhetik majd a repülés szerelmesei szolgálat közben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtvenéves a Jumbo Jet, amely megváltoztatta a repüléstA Boeing 747-es szembement az akkori trendekkel, 50 ezer ember dolgozott rajta és neki köszönhetően tömegek számára vált elérhetővé a repülés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Airbus A380 Boeing Boeing 747 légi közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.