Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 13. 12:47 Vállalat

Csányi cégei közel 6, a Hell 4 milliárdot kapott az államtól év végén

Több mint 16 milliárd forintnyi támogatást osztott szét 2019 utolsó napjaiban másfél tucat cég között a Pénzügyminisztérium. A vállalatok többsége néhány százmilliót kapott, többnyire kapacitásbővítésre, termelőgépek beszerzésére vagy éppen termékfejlesztésre, de akadtak milliárdos tételek is. A szórásból pedig nem maradtak ki a kormányközeli cégek sem.

A tárca két ütemben, egy nappal karácsony, illetve egy nappal szilveszter előtt írta alá a szerződéseket az érintettekkel.

A legnagyobb támogatást, közel 4,4 milliárd forintnyit Csányi Sándor baromfifeldolgozója, a Hungerit Zrt. kapta új panírüzem építésére.

Nem marad azonban el ettől sokkal a Hell energiaital-gyártó sem, ők szinte pontosan 4 milliárdot nyertek a szikszói üzem kapacitásának bővítésére. A Béres a szolnoki gyárát fejlesztheti 3 milliárdból, míg a Hungerithez hasonlóan Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Csányi Pincészetnek kevés híján 1,3 milliárdot ítélt meg Varga Mihály minisztériuma.

Jutott az év utolsó napjaiban kiszórt pénzből néhány kormányközeli vállalatnak is. A jelentős részben Mészáros Lőrinc gyermekeinek tulajdonában lévő, de főleg Mészáros Lőrincnek osztalékot fizető Fejér B.Á.L. építőipari cég például közel 290 millió forintot kapott, hogy versenyképességét növelje. A társaságnál azonban nem csak ennek örülhettek, hanem a Fenstherm Future Zrt. szintén versenyképesség-növelésre kapott 230 milliójának is, hiszen utóbbi cég felett épp tavaly év végén szerzett egyedüli irányítást a Fejér B.Á.L. A Széles Gáborhoz köthető AE-Plasztik Zrt. 85 milliója az eddigiekhez képest már csak aprópénz.

 

Bár 2019 utolsó bő egy hetében kifejezetten aktívan osztotta a pénzt a Pénzügyminisztérium, az előtte lévő hetekben is kiszórt néhány cégnek támogatást. A legfontosabb ezek közül az állami tulajdonban lévő, kis- és középvállalkozásoknak tőkét biztosító Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek adott 7 milliárd forint volt, a többiek jellemzően néhány millióhoz jutottak csak.

A most megítélt támogatások mellett néhány korábbi szerződést is módosítottak. Ilyen például a szintén Mészáros Lőrinchez, illetve barátjához, Szíjj Lászlóhoz köthető Viresol Kft.-vel még 2018 áprilisában kötött 1,5 milliárdos támogatásról szóló megállapodás, amin valamiért már másodszor kellett változtatni. Emellett módosítottak a legtöbbször csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetett Garancsi István résztulajdonában álló Prebeton Zrt. szerződésén is. Nekik 2018 végén ítéltek meg közel 2,7 milliárd forintot, és bár az összeg nem változott, a szerződésen valamit alakítottak tavaly novemberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsányi Sándor birodalma bevásárolta magát a Mészáros Lőrinc-birodalombaNem nehéz szimbolikus lépésnek látni ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csányi Sándor Fejér B.Á.L. Mészáros Lőrinc Pénzügyminisztérium támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.