Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 12. 16:00 Közélet

Csányi Sándor birodalma bevásárolta magát a Mészáros Lőrinc-birodalomba

Az OTP Ingatlanbefektetési Alap kétmillió darab Appeninn Nyrt. részvényt vásárolt, derült ki a BÉT-en megjelent bejelentésből. Ezzel Csányi Sándor bankjának befektetési alapja 5,92 százalékos tulajdonos lett a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei vállalatcsoport ingatlanos lábát képviselő Appeninnben. (Az ügylet értékét nem tudjuk, de a péntek záróárfolyammal számolva 1,3 milliárd forint lehetett a részvénycsomag ára.)

A lépés időzítésébe nem nehéz belelátni valamennyi szimbolikát, hiszen a választások eredménye nagyban befolyásolhatja egy ilyen befektetés értékét – az OTP viszont a jelek szerint nem látta ezt komoly kockázatnak. A Konzum-csoport egyébként lemondott ezzel a többségi tulajdonáról: eddig a Konzum PE Magántőkealap és a Konzum Nyrt. együttesen a részvények több mint 50 százalékával rendelkezett, ez most 46,46 százalékra csökkent.

Az OTP egyébként hosszú ideje szerepet játszik Mészáros Lőrinc nagyratörő üzleti terjeszkedésének finanszírozásában. A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 2014 szeptembere óta hitelezi az OTP a felcsúti polgármester jövedelmező állami (főleg csatornázási és vasfelújítási) megrendeléseket sorozatban nyerő cégeit, folyamatosan növekvő értékben (a Mészáros és Mészáros Kft-nek például tavaly év vége óta egy ötmilliárdos OTP-hitelkeret is a rendelkezésére áll). Az Hír TV szerint személyi átfedések is vannak a most bejelentett tranzakciók körül, Barna Zsolt, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója (egyben a TV2 igazgatósági tagja) jó viszonyban van Mészáros Lőrinc körével. Ugyanakkor Mészáros Lőrinc befolyása az OTP magyar versenytársaira (MKB, FHB, Takarékbank) is kiterjed.

Az Appeninnről már a Mészáros Lőrinc előtti időkben is beszélték, hogy kötődik Csányi Sándorhoz, hiszen ifj. Ádámosi György, a cég igazgatósági elnöke Csányi üzleti bizalmasának, Ádámosi Györgynek a fia. Gyaníthatóan az Appeninn korábbi főtulajdonosa, a svájci (azon belül is appenzelli) bejegyzésű Lehn Consulting AG is az Ádámosi-család tulajdonában áll. A Lehn Consulting éppen március 9-én adta el kevés híján egymillió részvényét a Konzum-csoportnak.

Az Appeninn egyébként korábban főleg a Hattyúházról és egy-egy rózsadombi irodaházról volt ismert, Mészáros Lőrincék tavaly augusztusi feltűnése óta viszont felgyorsultak a dolgok, a tulajdonosok szerint a Konzum-Opus-csoport ingatlanjait fogják itt összevonni. Mindenesetre megszereztek több Andrássy úti palotát és 18 Spar-ingatlant, de Csányiék tulajdonszerzése főleg azért ironikus, mert az Appeninné az Üllői úti volt FHB-székház is (ahonnan nem is olyan régen mér Spéder Zoltán szőtte terveit Csányi ellenében).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet appeninn Csányi Sándor konzum Mészáros Lőrinc opus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.