Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 12. 16:00 Közélet

Csányi Sándor birodalma bevásárolta magát a Mészáros Lőrinc-birodalomba

Az OTP Ingatlanbefektetési Alap kétmillió darab Appeninn Nyrt. részvényt vásárolt, derült ki a BÉT-en megjelent bejelentésből. Ezzel Csányi Sándor bankjának befektetési alapja 5,92 százalékos tulajdonos lett a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei vállalatcsoport ingatlanos lábát képviselő Appeninnben. (Az ügylet értékét nem tudjuk, de a péntek záróárfolyammal számolva 1,3 milliárd forint lehetett a részvénycsomag ára.)

A lépés időzítésébe nem nehéz belelátni valamennyi szimbolikát, hiszen a választások eredménye nagyban befolyásolhatja egy ilyen befektetés értékét – az OTP viszont a jelek szerint nem látta ezt komoly kockázatnak. A Konzum-csoport egyébként lemondott ezzel a többségi tulajdonáról: eddig a Konzum PE Magántőkealap és a Konzum Nyrt. együttesen a részvények több mint 50 százalékával rendelkezett, ez most 46,46 százalékra csökkent.

Az OTP egyébként hosszú ideje szerepet játszik Mészáros Lőrinc nagyratörő üzleti terjeszkedésének finanszírozásában. A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 2014 szeptembere óta hitelezi az OTP a felcsúti polgármester jövedelmező állami (főleg csatornázási és vasfelújítási) megrendeléseket sorozatban nyerő cégeit, folyamatosan növekvő értékben (a Mészáros és Mészáros Kft-nek például tavaly év vége óta egy ötmilliárdos OTP-hitelkeret is a rendelkezésére áll). Az Hír TV szerint személyi átfedések is vannak a most bejelentett tranzakciók körül, Barna Zsolt, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója (egyben a TV2 igazgatósági tagja) jó viszonyban van Mészáros Lőrinc körével. Ugyanakkor Mészáros Lőrinc befolyása az OTP magyar versenytársaira (MKB, FHB, Takarékbank) is kiterjed.

Az Appeninnről már a Mészáros Lőrinc előtti időkben is beszélték, hogy kötődik Csányi Sándorhoz, hiszen ifj. Ádámosi György, a cég igazgatósági elnöke Csányi üzleti bizalmasának, Ádámosi Györgynek a fia. Gyaníthatóan az Appeninn korábbi főtulajdonosa, a svájci (azon belül is appenzelli) bejegyzésű Lehn Consulting AG is az Ádámosi-család tulajdonában áll. A Lehn Consulting éppen március 9-én adta el kevés híján egymillió részvényét a Konzum-csoportnak.

Az Appeninn egyébként korábban főleg a Hattyúházról és egy-egy rózsadombi irodaházról volt ismert, Mészáros Lőrincék tavaly augusztusi feltűnése óta viszont felgyorsultak a dolgok, a tulajdonosok szerint a Konzum-Opus-csoport ingatlanjait fogják itt összevonni. Mindenesetre megszereztek több Andrássy úti palotát és 18 Spar-ingatlant, de Csányiék tulajdonszerzése főleg azért ironikus, mert az Appeninné az Üllői úti volt FHB-székház is (ahonnan nem is olyan régen mér Spéder Zoltán szőtte terveit Csányi ellenében).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet appeninn Csányi Sándor konzum Mészáros Lőrinc opus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.