Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 8. 17:56 Pénz, Vállalat

Mészáros Lőrinc a szupermarketekbe is betette a lábát

Több, mint 4,5 milliárd forintért vett Spar üzleteket a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Apeninn Holding, legalábbis a cég közleményének címe szerint. Valójában azonban nem a boltokat vette meg a vállalat, hanem azokat az ingatlanokat, amikben az üzletek működnek, és amiket ennek megfelelően egy hosszú távú szerződés keretében a Spar Kereskedelmi Kft. bérel.

A közlemény szerint az Apeninn két Erste alaptól vásárolt 18 kereskedelmi ingatlant összesen 14,5 millió euróért, ami jelenlegi árfolyamon egy hajszállal meghaladja a 4,5 milliárd forintot. Az érintett boltok együttes alapterülete több, mint 18 ezer négyzetméter (magyarul átlagosan ezer négyzetméteres egységekről van szó), és tartozik hozzájuk 80 ezer négyzetméternyi telek, illetve 1200 parkoló is.

A vállalat azt nem árulta el, hogy pontosan mely településeken helyezkednek el az ingatlanok, értesüléseink szerint azonban két budapesti, illetve 16 vidéki egységről van szó. Utóbbiak jobbára vagy egy megyeszékhelyen, vagy a főváros vonzáskörzetében találhatóak (a listáért kattints a csillagra)*Az érintett települések: Budapest (2), Balatonboglár, Balassagyarmat, Komló, Solt, Törökszentmiklós, Szeged, Veszprém, Dunaújváros, Sárbogárd, Pécs, Tatabánya, Maglód, Hajdúböszörmény, Békéscsaba, Pilisvörösvár, Szigetszentmiklós,
.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az egyetlen olyan szereplőt, amely erősen érintett, de a tranzakcióra nem volt ráhatása. A Sparnál lapunknak ennek megfelelően azt mondták, hogy a szóban forgó bejelentés egy ingatlanpiaci tranzakciót takar, melynek keretében az ingatlanok tulajdonosi összetétele változott csupán meg, míg azok bérlője továbbra is a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. maradt. Ez a tranzakció üzleteik működését semmilyen formában nem érinti, a bérleti szerződésük változatlan formában él a továbbiakban is – tették még hozzá.

Az Appeninn Holding egyébként szinte biztos, hogy annak a csomagnak egy részét vette most meg, amit még tavaly nyáron egy azóta végelszámolás alatt álló ingatlankezelőtől vásárolt az Erste. A bank két befektetési alapja június végén állapodott meg a Trei Real Estate Hungary Kft-vel 41 olyan ingatlan átvételéről, amelyek nagy többségét hosszú távú szerződések alapján a Spar bérli. Az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap hármat, az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap 37 egységet szerzett meg így, a maradék egynek pedig nem teljesen egyértelmű mi lett a sorsa*A gazdasági versenyhivatalnál tett bejelentésben 41 ingatlan szerepelt, a két alap beszámolójában viszont már csak 40-ről tesznek említést..

Tulajdonképpen ennek a 40 ingatlannak a kisebbik fele kerülhetett most a Mészáros Lőrinc közeli céghez. Ezt támasztják alá a megadott számok is, hiszen az Erste nagyjából 40 ezer négyzetméternyi bérbe adott üzlethelyiséget szerzett meg tavaly (az Apeninn most 18 ezret), és a bank 4,34 millió eurós éves bérleti díjbevételi tervet kommunikált, míg az új vevő ennek kicsit kevesebb, mint a felét.

Egyedül a vételár az, ahol nem lehet összevetni az akkori tranzakciót a mostanival, ugyanis az Erste és a Trei ezt nem tették közzé. Az ingatlanforgalmazó azonban azóta nyilvánosságra hozta a tavalyi éves beszámolóját, amiből kiderült, hogy 2017-ben összesen 13,1 milliárd forint értékben adtak el tárgyi eszközöket. Mivel a januárban kezdődő végelszámolás miatt a cég lényegében lenullázta magát, ebben könnyen lehet, hogy egyéb tételek is voltak, de az biztos, hogy a társaság befektetett eszközeinek 99,7 százalékát ingatlanban tartotta. Kerestük a vállalat korábbi vezetőjét, hogy adott-e el más ingatlanokat is tavaly a Trei, de Mérnyei Péter azt mondta, nem nyilatkozhat a témában.

Az mindenesetre biztos, hogy az Erste-alapok hozamához képest a most értékesített ingatlancsomag kiemelkedően magas hasznot termel.

2014 és 2016 között az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap 2,7 és 3,3 százalék közötti, az EURO Ingatlan Befektetési Alap pedig ennél is alacsonyabb, 1,8 és 2,1 százalék közötti éves hozamot biztosított. Ezzel szemben az Appeninn tájékoztatása szerint a cég a jövőben évi 1,85 millió eurót kereshet a bérleti díjakkal, ami a 14,5 millió eurós vételár 12,73 százaléka.

A piac is úgy értékelte, hogy az Apeninn nem csinált rossz üzletet. A cég részvényárfolyama a kora délutáni bejelentést követően kilőtt, 570 forint környékéről egészen 660 forintig, és a kereskedési nap hátralévő részében is ezen a szinten maradt, ami azt jelzi, hogy senki nem akart ennyiért eladni. Az Apeninn így 15 százalékos emelkedéssel zárta a csütörtököt.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként már néhányszor megnevezte azokat a szektorokat, ahol nemzeti többséget szeretne látni. Ezek közül az energetikában, a bankrendszerben és a médiában át is vitte akaratát, viszont a kiskereskedelemben eddig éppen hogy csökkent a magyarul tulajdonú cégek piaci részesedése. Ennek elsősorban az az oka, hogy a CBA és a Coop nem tudja tartani a lépést a német diszkontokkal.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán kiadta, hogy magyarosítani kell a gazdaságot, így áll mostAz MKB és a TV2 sokat számított, de Baldauf László csúnyán betett a kormányzati akaratnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Apeninn Mészáros Lőrinc Spar Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.