Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. augusztus 25. 07:50 Adat, Vállalat

Egyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagok

Pár hete írtunk a lengyel gazdaság magyarországi térfoglalásáról. Lengyelország tíz éve még a kilencedik volt a Magyarországra legtöbbet exportáló országok között, mára viszont fellépett a harmadik helyre. A tíz legnagyobb lengyel érdekeltségű cég négy év alatt megduplázta árbevételét. A bevásárlóközpontokban rendszeresen találkozhatunk olyan lengyel termékekkel, mint a CCC, a Reserved vagy a Zubrowka.

Egy átlagos vásárló számára kevésbé lehet érzékelhető a cseh termékek jelenléte, az itteni cseh érdekeltségek azonban jóval jelentősebbek a lengyeleknél. Csehország lakossága alapján hiába negyedakkora, mint Lengyelország, a legalább egymilliárdos árbevételű magyarországi cégek között mégis közel kétszer annyi cseh érdekeltségű van, mint lengyel (89 vs. 51).

A tíz legnagyobb cseh vállalat forgalma nagyjából kétszer akkora, mint a lengyeleké*2018-ban a 11 legnagyobb magyarországi lengyel érdekeltség összforgalma 200 milliárd volt, de ebben kettő cég adata nem szerepel, mivel nem adták le időben a beszámolóikat.. Ráadásul az itteni cseh érdekeltségek között nem vettük figyelembe a legjelentősebb ilyen céget, a tavaly 170 milliárd forintos forgalmú Telenort. Ennek az az oka, hogy a leggazdagabb cseh, Petr Kellner – aki a világ 73. leggazdagabb embere a Forbes szerint 15,5 milliárd dolláros vagyonával – egy holland cégen keresztül tulajdonolja a Telenort.

 

A külkereskedelmi adatokból szintén látszik a cseh gazdaság előretörése. Míg tíz évvel ezelőtt Csehország a tizedik volt a Magyarországra legtöbbet exportáló országok között, ma már a hatodik. A tíz legnagyobb importpartnerünk közül 2003 óta csak Szlovákiából, Kínából és Lengyelországból nőtt nagyobb arányban a magyar behozatal, mint Csehországból.

Ha pedig az elmúlt tíz évből indulunk ki, a főbb importőreink közül a Csehországból származó behozatal nőtt a legnagyobb mértékben. Ebben az ábrában az is meglepő lehet, hogy az elmúlt tíz évet tekintve a visegrádi országokból nőtt leginkább az import, Kína csak a szankciókkal sújtott Oroszországot előzte meg.

 

Az itteni cseh cégek leginkább a mezőgazdaságban, az energetikában és az építőiparban jelentősek. A leggazdagabb magyaroknál kategóriákkal vagyonosabb cseh milliárdosok közül többen üzletelnek Magyarországon. Az öt leggazdagabb csehből négynek jelentős érdekeltségei vannak, az általunk bemutatott legnagyobb cégek között azonban Kellner Telenorja mellett a Campona és a Pólus Center tulajdonosa, Radovan Vitek CPI Groupja sem szerepel, mivel nem tartozik a tíz legnagyobb itteni cseh cég közé.

IKR Agrár – A cseh miniszterelnök érdekeltsége

A magyarországi agrárintegrátorok*Az agrárintegrátorok az agrárpiac legjelentősebb szereplői, amelyek komplex szolgáltatást nyújtanak a termelőknek. Az agrárintegrátorok finanszírozzák a gazdák gép-, műtrágya- vagy vetőmag-vásárlásait, szaktanácsadást nyújtanak nekik, segítenek az adminisztrációjukban, végül pedig felvásárolják az előállított terményeiket. piacát a nyolcvanas évektől a nádudvari KITE*amely mára a legnagyobb integrátor közel 300 milliárdos árbevétellel, és Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik és a bábolnai IKR uralta. A 2008-as válság azonban megroppantotta az IKR-t, ezért eladta az input-üzletágát*azaz a műtrágya, vetőmagok és növényvédő szerek forgalmazását. A vevő a második leggazdagabb cseh üzletember, Andrej Babis volt, aki azóta Csehország miniszterelnöke lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaság egyik legbefolyásosabb szereplője lehet a cseh miniszterelnökA hétvégi választás előtt Andrej Babis pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat. A két leggazdagabb magyar mellett ő a legfontosabb ember a magyar mezőgazdaságban.

A 2011-ben létrehozott IKR Agrárhoz került input-üzletág legnagyobb problémája az alulfinanszírozottság volt, és ezen nagyot változtatott Babis érkezése. Az IKR Agrár tavalyi forgalma 93 milliárd forint volt, amellyel az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozás Magyarországon. A cég hivatalosan az Agrofert vállalatbirodalom tulajdonában van, amely Babis kizárólagos tulajdonában állt a politikai szerepvállalása előtt, azt követően pedig cégeit két vagyonkezelő alapba helyezte.

Babis befolyása miniszterelnöki megbízatása előtt is jóval jelentősebb volt országa gazdasági és politikai életére, mint Csányi Sándoré vagy a fénykorában lévő Simicska Lajosé Magyarországon. Vagyonát 3,5 milliárd dollárra becsli a Forbes (ami 3,5-szerese Csányi vagy Mészáros Lőrinc vagyonának), ezzel a második leggazdagabb cseh.

Babis egy 2017-es képen. Fotó: AFP

Az Agrofert a legnagyobb magán munkaadó Csehországban, a legjelentősebb médiatulajdonos és a lakosság harmada az általa előállított kenyeret eszi. A leginkább élelmiszeripari vállalatcsoport mára a harmadik legnagyobb cseh céggé nőtte ki magát a Skoda és a többségében állami energiacég, a CEZ mögött. Az Agrofertnek hazája és Magyarország mellett Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is jelentős érdekeltségei vannak, portfóliója több mint 250 cégből áll.

Subterra – Nyugat-Európában is jelen vannak

A győri fiókteleppel rendelkező Subterrát a hatvanas években alapították meg. Az építőipari cégnek Csehország és Magyarország mellett Németországban és Svédországban is van érdekeltsége. A cégcsoportot 2004-ben vásárolta fel a legnagyobb cseh építőipari óriás, a Metrostav-csoport.

A Metrostavot még 1971-ben alapították meg egy állami cég leányaként, azzal a céllal, hogy az egyik prágai metróvonalat építsék meg. 2000-ben privatizálták, négy cseh üzletember tartozik a legnagyobb részvényesei közé. A cég honlapja szerint mára a harmadik legnagyobb építőipari cég Kelet-Közép-Európában. Nagy-Britanniában, Németországban, a skandináv országokban és Törökországban is jelen van.

A Subterra magyar fióktelepét 2006-ban hozták létre, az elmúlt években 50 milliárd körül alakult az árbevétele. Állami építkezéseken is részt vett 2010 óta, mint a székesfehérvári vasútállomás megújítása vagy a Kelenföld és Tárnok közötti vasútvonal átépítése.

Unipetrol RPA – A Mol kihívójának harangozták be

Az 1994-ben megalapított Unipetrol az olajiparban tevékenykedik, a finomítói, petrolkémiai és agrokémiai alapanyagok egyik vezető előállítója Csehországban, az ötödik legnagyobb cseh cég. Az állami céget 2004 privatizálták: elsőre éppen az Agrofert tűnt befutónak, de mivel nem fizette ki a vételárat, a legnagyobb közép-európai olajfinomító, a lengyel PKN Orlen szerezte meg.

Az Unipetrol Csehországban kúthálózatot üzemeltet Benzina néven. Magyarországon 2016-ban kezdte meg a tevékenységét, és akkoriban úgy tűnt, hogy komoly vetélytársa lehet a Molnak. Bejelentkezett a hazai Agip-kutak megvásárlásáért, de ezeket végül a Mol szerezte meg. A magyarországi kúthálózat hiányában egyelőre nagykereskedelemmel foglalkozik a cég, de honlapja alapján nem tett le a kiskereskedelmi terjeszkedésről. A magyar leánycég két év alatt már 50 milliárd forint körüli éves bevételi szintre futott fel.

Budapesti Erőmű – A fővárosi távhő közel 60 százalékát termeli

A több mint százéves társaság jelenleg is Budapest legjelentősebb energiatermelője. A főváros távhőigényének közel 60 százalékát termeli meg, míg az előállított villamos energiában részesedése meghaladja a három százalékot országosan. Három gázerőmű tartozik hozzá, a kelenföldi, a kispesti (amely valójában Pesterzsébeten van) és az újpesti.

Daniel Kretínsky 2018-ban. Fotó: AFP

A Budapesti Erőművet a kilencvenes években privatizálták, és a francia EDF lett a többségi tulajdonosa. A vállalat 96 százalékát 2016-ban vette meg az EP Holding, amely Csehország legnagyobb hőtermelője. A vállalatot 2009-ben alapította meg az akkor 34 éves Daniel Kretínsky. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban is jelen vannak, Németországban a második legnagyobb lignitkitermelők.

Kretínsky mára az ötödik leggazdagabb cseh, a Forbes 2,9 milliárd dollárra becsüli a vagyonát. Kretínsky résztulajdonosa és elnöke az egyik legismertebb cseh focicsapatnak, a Sparta Prahának, és a több médiavállalkozása is van.

NT – Napraforgóolaj-óriás a Kiskunságban

Az IKR Agrár mellett szintén a Babis által alapított Agrofert vállalatóriás érdekeltségébe tartozik. Magyarország a világ nyolcadik legnagyobb napraforgó-termelője, a kiskunfélegyházai NT pedig a második legnagyobb finomított napraforgóolajat előállító cég nálunk. A Kunsági Éden nevű olajat forgalmazó céget 2014-ben szerezte meg Babis. Az elmúlt három évben 40 milliárd forint körül mozgott az árbevétele.

CEZ Magyarország – A legnagyobb kelet-közép-európai cég

Az 1992-ben állami cégként megalapított CEZ Európa tíz legnagyobb energetikai cége között van, a Deloitte korábbi felmérése szerint Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalata. Alapvetően áramtermeléssel és -értékesítéssel foglalkozik, de van bányászati érdekeltsége is. Törökországtól Németországig számos országban van jelen, és mintegy 70 százalékban továbbra is állami tulajdonban van.

A CEZ 2005-ben jelent meg Magyarországon, többek között a MÁV vagy a Fővárosi Vízművek is vásárol tőle áramot. Az elmúlt öt évben nem növekedett érdemben a magyarországi bevétele, ami részben annak tudható be, hogy két éve a cégcsoport stratégiát váltott. A megújuló energiák rohamos terjedése és a balkáni üzletelés nehézségei miatt úgy döntött, hogy Nyugat-Európa és a megújulók felé fordul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Balkán helyett Nyugat és a megújulók felé fordul a közép-európai energiaóriásAz MVM-nél tízszer nagyobb cseh energiacég, a CEZ gyökeresen megváltoztatja stratégiáját.

Stavmat – Több mint 30 áruház Magyarországon

Több mint 30 üzlettel Magyarország egyik legnagyobb építőanyag-kereskedelmi hálózata a Stavmat, amelyet 2016-ban vásárolt fel a prágai anyacég. A magyarországi jogelődnek hosszú története van, az ötvenes években indult állami tulajdonú tüzéphálózatok megalapításával. A rendszerváltás és a privatizáció után Magyarország legnagyobb tüzéphálózatává vált Raab-Karcher néven.

A német-osztrák cégtől 2000-ben a francia Saint-Gobain csoport vette meg a láncot, de a néven nem változtattak. Időközben kiléptek a tüzépes arculatból, majd három éve vásárolta meg a hálózatot a Stavmat. A márka Magyarország és Csehország mellett Szlovákiában van jelen, és immár egy szlovák cég, az IN Group tulajdonában van a mintegy 130 üzlet. A cégcsoport a kereskedelem mellett térkövek, speciális betonelemek, csarnokok és építőelemek gyártásával foglalkozik. A magyarországi leány öt év alatt 15 milliárd forintról 25-re növelte a forgalmát.

Agrotec – Babis harmadik jelentős érdekeltsége

Az IKR Agrárhoz és az NT Kft.-hez hasonlóan az Agrotec szintén a Babis érdekeltségébe tartozó Agrofert vállalatóriás tulajdonában van. Míg az IKR Agrárba az IKR input-üzletága került, addig az Agrotec az IKR mezőgazdasági gépeivel foglalkozó részlegét vette át. Árbevétele nagyjából stagnált az elmúlt években 20 milliárd forint körül.

D&D Drótáru – Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal-gyártója 

A miskolci székhelyű, acélhuzal elemeket gyártó cég elődjét 1912-ben alapították. A privatizáció után közel két évtizeddel, 2011-ben vásárolta meg a cseh Trinecké Zelezárny (Trineci Vasművek). A cseh csoport a legnagyobb acélgyártó hazájában, és az egyik legjelentősebb ipari szereplő a régióban, több mint 60 országba exportál.

A D&D Drótáru honlapja szerint Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal-gyártójává vált. Több mint 80 százalékban exportálja termékeit, a legjelentősebb vevői Hollandia és Lengyelország.

Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz – Piacvezető ásványvíz

Az erős marketingből („világ legjobb ásványvize” 2004-ben) és magából a termékből fakadóan az egyik legismertebb magyar márkává vált a Szentkirályi ásványvíz. 1993-ben kezdték el palackozni, és 2007-ben a vezető ásványvízmárka lett Magyarországon. Balogh Levente tulajdonos magyar bázisú multinacionális céggé szerette volna építeni, de nem talált megfelelő tőkebefektetőt Magyarországon.

Alessandro Pasquale, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. egyik tulajdonosa (b), Balogh Levente, a Szenkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke és tulajdonosa (k), valamint Berényi Attila, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. ügyvezetõ igazgatója. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Emiatt kötött ki végül az olasz Pasquale családnál, amely a rendszerváltás után Csehországba költözött, és Közép-Európa vezető ásványvízgyártójává tette a Karlovarské Minerálnít. Balogh az olasz családdal egy holdingcéget hozott létre 2015-ben Central Europe Mineral Water Holding néven. Ennek a tulajdonába került a Szentkirályi mellett a Nestlétől megvásárolt Kékkúti is. A cégvásárlásokat követően Balogh a holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa, valamint a társaság elnöke lett.

A magyar leánycég tulajdonába tartoznak a Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki ásványvizek, valamint ő forgalmazza a Magnesia, S. Pellegrino, Acqua Panna és Perrier márkákat. Emellett a Szentkirályi palackozza és forgalmazza a Nestlé Aquarelt is, tavaly pedig megvették a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pizza Huttól a Royal vodkán át a CCC-ig érezhetjük a lengyelek térfoglalásátLengyelország az egyik legfőbb partnerünkké vált, itteni befolyása jelentős mértékben növekedett az elmúlt években. Mely termékekről nem is tudjuk, hogy lengyel?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Agrofert Andrej Babis CEZ Csehország Daniel Kretínsky IKR Petr Kellner Radovan Vitek Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.