Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. augusztus 25. 07:50 Adat, Vállalat

Egyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagok

Pár hete írtunk a lengyel gazdaság magyarországi térfoglalásáról. Lengyelország tíz éve még a kilencedik volt a Magyarországra legtöbbet exportáló országok között, mára viszont fellépett a harmadik helyre. A tíz legnagyobb lengyel érdekeltségű cég négy év alatt megduplázta árbevételét. A bevásárlóközpontokban rendszeresen találkozhatunk olyan lengyel termékekkel, mint a CCC, a Reserved vagy a Zubrowka.

Egy átlagos vásárló számára kevésbé lehet érzékelhető a cseh termékek jelenléte, az itteni cseh érdekeltségek azonban jóval jelentősebbek a lengyeleknél. Csehország lakossága alapján hiába negyedakkora, mint Lengyelország, a legalább egymilliárdos árbevételű magyarországi cégek között mégis közel kétszer annyi cseh érdekeltségű van, mint lengyel (89 vs. 51).

A tíz legnagyobb cseh vállalat forgalma nagyjából kétszer akkora, mint a lengyeleké*2018-ban a 11 legnagyobb magyarországi lengyel érdekeltség összforgalma 200 milliárd volt, de ebben kettő cég adata nem szerepel, mivel nem adták le időben a beszámolóikat.. Ráadásul az itteni cseh érdekeltségek között nem vettük figyelembe a legjelentősebb ilyen céget, a tavaly 170 milliárd forintos forgalmú Telenort. Ennek az az oka, hogy a leggazdagabb cseh, Petr Kellner – aki a világ 73. leggazdagabb embere a Forbes szerint 15,5 milliárd dolláros vagyonával – egy holland cégen keresztül tulajdonolja a Telenort.

 

A külkereskedelmi adatokból szintén látszik a cseh gazdaság előretörése. Míg tíz évvel ezelőtt Csehország a tizedik volt a Magyarországra legtöbbet exportáló országok között, ma már a hatodik. A tíz legnagyobb importpartnerünk közül 2003 óta csak Szlovákiából, Kínából és Lengyelországból nőtt nagyobb arányban a magyar behozatal, mint Csehországból.

Ha pedig az elmúlt tíz évből indulunk ki, a főbb importőreink közül a Csehországból származó behozatal nőtt a legnagyobb mértékben. Ebben az ábrában az is meglepő lehet, hogy az elmúlt tíz évet tekintve a visegrádi országokból nőtt leginkább az import, Kína csak a szankciókkal sújtott Oroszországot előzte meg.

 

Az itteni cseh cégek leginkább a mezőgazdaságban, az energetikában és az építőiparban jelentősek. A leggazdagabb magyaroknál kategóriákkal vagyonosabb cseh milliárdosok közül többen üzletelnek Magyarországon. Az öt leggazdagabb csehből négynek jelentős érdekeltségei vannak, az általunk bemutatott legnagyobb cégek között azonban Kellner Telenorja mellett a Campona és a Pólus Center tulajdonosa, Radovan Vitek CPI Groupja sem szerepel, mivel nem tartozik a tíz legnagyobb itteni cseh cég közé.

IKR Agrár – A cseh miniszterelnök érdekeltsége

A magyarországi agrárintegrátorok*Az agrárintegrátorok az agrárpiac legjelentősebb szereplői, amelyek komplex szolgáltatást nyújtanak a termelőknek. Az agrárintegrátorok finanszírozzák a gazdák gép-, műtrágya- vagy vetőmag-vásárlásait, szaktanácsadást nyújtanak nekik, segítenek az adminisztrációjukban, végül pedig felvásárolják az előállított terményeiket. piacát a nyolcvanas évektől a nádudvari KITE*amely mára a legnagyobb integrátor közel 300 milliárdos árbevétellel, és Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik és a bábolnai IKR uralta. A 2008-as válság azonban megroppantotta az IKR-t, ezért eladta az input-üzletágát*azaz a műtrágya, vetőmagok és növényvédő szerek forgalmazását. A vevő a második leggazdagabb cseh üzletember, Andrej Babis volt, aki azóta Csehország miniszterelnöke lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaság egyik legbefolyásosabb szereplője lehet a cseh miniszterelnökA hétvégi választás előtt Andrej Babis pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat. A két leggazdagabb magyar mellett ő a legfontosabb ember a magyar mezőgazdaságban.

A 2011-ben létrehozott IKR Agrárhoz került input-üzletág legnagyobb problémája az alulfinanszírozottság volt, és ezen nagyot változtatott Babis érkezése. Az IKR Agrár tavalyi forgalma 93 milliárd forint volt, amellyel az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozás Magyarországon. A cég hivatalosan az Agrofert vállalatbirodalom tulajdonában van, amely Babis kizárólagos tulajdonában állt a politikai szerepvállalása előtt, azt követően pedig cégeit két vagyonkezelő alapba helyezte.

Babis befolyása miniszterelnöki megbízatása előtt is jóval jelentősebb volt országa gazdasági és politikai életére, mint Csányi Sándoré vagy a fénykorában lévő Simicska Lajosé Magyarországon. Vagyonát 3,5 milliárd dollárra becsli a Forbes (ami 3,5-szerese Csányi vagy Mészáros Lőrinc vagyonának), ezzel a második leggazdagabb cseh.

Babis egy 2017-es képen. Fotó: AFP

Az Agrofert a legnagyobb magán munkaadó Csehországban, a legjelentősebb médiatulajdonos és a lakosság harmada az általa előállított kenyeret eszi. A leginkább élelmiszeripari vállalatcsoport mára a harmadik legnagyobb cseh céggé nőtte ki magát a Skoda és a többségében állami energiacég, a CEZ mögött. Az Agrofertnek hazája és Magyarország mellett Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is jelentős érdekeltségei vannak, portfóliója több mint 250 cégből áll.

Subterra – Nyugat-Európában is jelen vannak

A győri fiókteleppel rendelkező Subterrát a hatvanas években alapították meg. Az építőipari cégnek Csehország és Magyarország mellett Németországban és Svédországban is van érdekeltsége. A cégcsoportot 2004-ben vásárolta fel a legnagyobb cseh építőipari óriás, a Metrostav-csoport.

A Metrostavot még 1971-ben alapították meg egy állami cég leányaként, azzal a céllal, hogy az egyik prágai metróvonalat építsék meg. 2000-ben privatizálták, négy cseh üzletember tartozik a legnagyobb részvényesei közé. A cég honlapja szerint mára a harmadik legnagyobb építőipari cég Kelet-Közép-Európában. Nagy-Britanniában, Németországban, a skandináv országokban és Törökországban is jelen van.

A Subterra magyar fióktelepét 2006-ban hozták létre, az elmúlt években 50 milliárd körül alakult az árbevétele. Állami építkezéseken is részt vett 2010 óta, mint a székesfehérvári vasútállomás megújítása vagy a Kelenföld és Tárnok közötti vasútvonal átépítése.

Unipetrol RPA – A Mol kihívójának harangozták be

Az 1994-ben megalapított Unipetrol az olajiparban tevékenykedik, a finomítói, petrolkémiai és agrokémiai alapanyagok egyik vezető előállítója Csehországban, az ötödik legnagyobb cseh cég. Az állami céget 2004 privatizálták: elsőre éppen az Agrofert tűnt befutónak, de mivel nem fizette ki a vételárat, a legnagyobb közép-európai olajfinomító, a lengyel PKN Orlen szerezte meg.

Az Unipetrol Csehországban kúthálózatot üzemeltet Benzina néven. Magyarországon 2016-ban kezdte meg a tevékenységét, és akkoriban úgy tűnt, hogy komoly vetélytársa lehet a Molnak. Bejelentkezett a hazai Agip-kutak megvásárlásáért, de ezeket végül a Mol szerezte meg. A magyarországi kúthálózat hiányában egyelőre nagykereskedelemmel foglalkozik a cég, de honlapja alapján nem tett le a kiskereskedelmi terjeszkedésről. A magyar leánycég két év alatt már 50 milliárd forint körüli éves bevételi szintre futott fel.

Budapesti Erőmű – A fővárosi távhő közel 60 százalékát termeli

A több mint százéves társaság jelenleg is Budapest legjelentősebb energiatermelője. A főváros távhőigényének közel 60 százalékát termeli meg, míg az előállított villamos energiában részesedése meghaladja a három százalékot országosan. Három gázerőmű tartozik hozzá, a kelenföldi, a kispesti (amely valójában Pesterzsébeten van) és az újpesti.

Daniel Kretínsky 2018-ban. Fotó: AFP

A Budapesti Erőművet a kilencvenes években privatizálták, és a francia EDF lett a többségi tulajdonosa. A vállalat 96 százalékát 2016-ban vette meg az EP Holding, amely Csehország legnagyobb hőtermelője. A vállalatot 2009-ben alapította meg az akkor 34 éves Daniel Kretínsky. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban is jelen vannak, Németországban a második legnagyobb lignitkitermelők.

Kretínsky mára az ötödik leggazdagabb cseh, a Forbes 2,9 milliárd dollárra becsüli a vagyonát. Kretínsky résztulajdonosa és elnöke az egyik legismertebb cseh focicsapatnak, a Sparta Prahának, és a több médiavállalkozása is van.

NT – Napraforgóolaj-óriás a Kiskunságban

Az IKR Agrár mellett szintén a Babis által alapított Agrofert vállalatóriás érdekeltségébe tartozik. Magyarország a világ nyolcadik legnagyobb napraforgó-termelője, a kiskunfélegyházai NT pedig a második legnagyobb finomított napraforgóolajat előállító cég nálunk. A Kunsági Éden nevű olajat forgalmazó céget 2014-ben szerezte meg Babis. Az elmúlt három évben 40 milliárd forint körül mozgott az árbevétele.

CEZ Magyarország – A legnagyobb kelet-közép-európai cég

Az 1992-ben állami cégként megalapított CEZ Európa tíz legnagyobb energetikai cége között van, a Deloitte korábbi felmérése szerint Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalata. Alapvetően áramtermeléssel és -értékesítéssel foglalkozik, de van bányászati érdekeltsége is. Törökországtól Németországig számos országban van jelen, és mintegy 70 százalékban továbbra is állami tulajdonban van.

A CEZ 2005-ben jelent meg Magyarországon, többek között a MÁV vagy a Fővárosi Vízművek is vásárol tőle áramot. Az elmúlt öt évben nem növekedett érdemben a magyarországi bevétele, ami részben annak tudható be, hogy két éve a cégcsoport stratégiát váltott. A megújuló energiák rohamos terjedése és a balkáni üzletelés nehézségei miatt úgy döntött, hogy Nyugat-Európa és a megújulók felé fordul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Balkán helyett Nyugat és a megújulók felé fordul a közép-európai energiaóriásAz MVM-nél tízszer nagyobb cseh energiacég, a CEZ gyökeresen megváltoztatja stratégiáját.

Stavmat – Több mint 30 áruház Magyarországon

Több mint 30 üzlettel Magyarország egyik legnagyobb építőanyag-kereskedelmi hálózata a Stavmat, amelyet 2016-ban vásárolt fel a prágai anyacég. A magyarországi jogelődnek hosszú története van, az ötvenes években indult állami tulajdonú tüzéphálózatok megalapításával. A rendszerváltás és a privatizáció után Magyarország legnagyobb tüzéphálózatává vált Raab-Karcher néven.

A német-osztrák cégtől 2000-ben a francia Saint-Gobain csoport vette meg a láncot, de a néven nem változtattak. Időközben kiléptek a tüzépes arculatból, majd három éve vásárolta meg a hálózatot a Stavmat. A márka Magyarország és Csehország mellett Szlovákiában van jelen, és immár egy szlovák cég, az IN Group tulajdonában van a mintegy 130 üzlet. A cégcsoport a kereskedelem mellett térkövek, speciális betonelemek, csarnokok és építőelemek gyártásával foglalkozik. A magyarországi leány öt év alatt 15 milliárd forintról 25-re növelte a forgalmát.

Agrotec – Babis harmadik jelentős érdekeltsége

Az IKR Agrárhoz és az NT Kft.-hez hasonlóan az Agrotec szintén a Babis érdekeltségébe tartozó Agrofert vállalatóriás tulajdonában van. Míg az IKR Agrárba az IKR input-üzletága került, addig az Agrotec az IKR mezőgazdasági gépeivel foglalkozó részlegét vette át. Árbevétele nagyjából stagnált az elmúlt években 20 milliárd forint körül.

D&D Drótáru – Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal-gyártója 

A miskolci székhelyű, acélhuzal elemeket gyártó cég elődjét 1912-ben alapították. A privatizáció után közel két évtizeddel, 2011-ben vásárolta meg a cseh Trinecké Zelezárny (Trineci Vasművek). A cseh csoport a legnagyobb acélgyártó hazájában, és az egyik legjelentősebb ipari szereplő a régióban, több mint 60 országba exportál.

A D&D Drótáru honlapja szerint Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal-gyártójává vált. Több mint 80 százalékban exportálja termékeit, a legjelentősebb vevői Hollandia és Lengyelország.

Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz – Piacvezető ásványvíz

Az erős marketingből („világ legjobb ásványvize” 2004-ben) és magából a termékből fakadóan az egyik legismertebb magyar márkává vált a Szentkirályi ásványvíz. 1993-ben kezdték el palackozni, és 2007-ben a vezető ásványvízmárka lett Magyarországon. Balogh Levente tulajdonos magyar bázisú multinacionális céggé szerette volna építeni, de nem talált megfelelő tőkebefektetőt Magyarországon.

Alessandro Pasquale, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. egyik tulajdonosa (b), Balogh Levente, a Szenkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke és tulajdonosa (k), valamint Berényi Attila, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. ügyvezetõ igazgatója. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Emiatt kötött ki végül az olasz Pasquale családnál, amely a rendszerváltás után Csehországba költözött, és Közép-Európa vezető ásványvízgyártójává tette a Karlovarské Minerálnít. Balogh az olasz családdal egy holdingcéget hozott létre 2015-ben Central Europe Mineral Water Holding néven. Ennek a tulajdonába került a Szentkirályi mellett a Nestlétől megvásárolt Kékkúti is. A cégvásárlásokat követően Balogh a holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa, valamint a társaság elnöke lett.

A magyar leánycég tulajdonába tartoznak a Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki ásványvizek, valamint ő forgalmazza a Magnesia, S. Pellegrino, Acqua Panna és Perrier márkákat. Emellett a Szentkirályi palackozza és forgalmazza a Nestlé Aquarelt is, tavaly pedig megvették a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pizza Huttól a Royal vodkán át a CCC-ig érezhetjük a lengyelek térfoglalásátLengyelország az egyik legfőbb partnerünkké vált, itteni befolyása jelentős mértékben növekedett az elmúlt években. Mely termékekről nem is tudjuk, hogy lengyel?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Agrofert Andrej Babis CEZ Csehország Daniel Kretínsky IKR Petr Kellner Radovan Vitek Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.