Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. november 29. 13:26 Világ

A Balkán helyett Nyugat és a megújulók felé fordul a közép-európai energiaóriás

A megújuló energiák rohamos terjedése és a balkáni üzletelés nehézségei miatt stratégiát vált a cseh energetikai óriás, a CEZ. Az egyik legnagyobb közép-európai vállalat több millió dollárt fektetett be a Balkánon az elmúlt évtizedben, de megelégelte az állandó harcot a helyi állami szervekkel, és elkezdett túladni ottani érdekeltségein.

“Változtatunk a vállalat fókuszán” – idézi a Bloomberg Martin Novakot, a cég pénzügyi vezetőjét. Novak szerint a megújuló energiák felé fordítják a figyelmüket, és Délkelet-Európa helyett Közép- és Nyugat-Európára fognak koncentrálni.

A CEZ Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalata volt a Deloitte 2016-os felmérése szerint. Az energetikai vállalatcsoport 70 százalékban a cseh állam tulajdonában áll, és alapvetően energia előállítással és kereskedelemmel foglalkozik. Ugyan az elmúlt egy évben a lengyel olajcég, a PKN Orlen megelőzte a régióból, de a CEZ méreteit jól mutatja, hogy az eszközök (azaz a vállalat birtokában lévő javak) értéke alapján tízszer akkora, mint a Magyar Villamos Művek (MVM).

 

A CEZ jelenleg bolgár érdekeltségeinek eladásáról tárgyal, amit pár hónapon belül lezárhat. Az ottani szénerőműveiért és áramelosztó üzletágáért 350 millió eurót (110 milliárd forintot) kaphat egy bolgár cégtől, ennek az összegnek a kétszeresét költötte a megvásárlásukra 2004-ben. A CEZ azért döntött az eladásuk mellett, mert a bolgár kormány többször megfenyegette a céget, hogy visszavonja engedélyeiket arra hivatkozva, hogy túl drágán adják el az áramot.

 

Albánia 2014-ben államosította a CEZ áramelosztó cégét, amelynek monopóliuma volt az országban. Albánia 95 millió eurót (30 milliárd forintot) fizetett a cseh cégnek. A CEZ a román állammal is szembekerült, miután a cég felépítette Európa legnagyobb szárazföldi szélerőmű farmját a Fekete-tenger partjánál. A román állam azonban a projekt felépítése után közölte, hogy csökkenti a zöldenergia terjesztésének anyagi ösztönzését, ami miatt befagyasztotta romániai terjeszkedését a CEZ. A cég pénzügyi vezetője szerint egy törökországi erőműben lévő 50 százalékos üzletrészüket is árulják.

Bár a CEZ jelenleg még alapvetően nukleáris- és szénenergiát állít elő, a célja az, hogy 2020-ra megduplázza a megújuló erőforrásaiból származó profitját, és felzárkózzon nyugat-európai riválisaihoz, a német E.On-hoz és a francia Engie-hez (volt GDF Suez). A cél eléréséhez Németországban növelte szélerőmű kapacitásait, Franciaországban pedig kilenc szélerőmű farmot vett.

 

A CEZ új stratégiája egybeesik az Európai Unió célkitűzéseivel, amely alapján 2030-ra az energiafogyasztás 27-30 százalékát megújuló energiaforrásokból fedeznék. Bár a nyugati országokban kétségtelenül kiszámíthatóbb lesz a szabályozás a CEZ számára, így is komoly kihívás előtt áll, mert a verseny már most is kiélezett az energetikai cégek között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuhan a megújulók ára, drágul az atomA megújuló energia lassan támogatás nélkül is veszteségessé teszi a nukleáris és szénerőművek építését.

(Címlapkép: AFP)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ CEZ Csehország energia energiapiac szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.