Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 3. 16:21 Vállalat

Azt ígérik, nem fog sokba kerülni, hogy a NER új csillaga lesz a BKV beszállítója

Tegnap a cég közleménye alapján nagyot ment a sajtóban, hogy Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc informatikai vállalata, a 4iG Nyrt. a BKV egyik informatikai beszállítója lesz. A Sys IT Services Szolgáltató Kft. ugyanis megnyerte a fővárosi közlekedési cég öt plusz öt évre szóló, informatikai üzemeltetésre és fejlesztésre vonatkozó tenderét, és évi 3,8 milliárd forintos keretszerződést kötött, a 4iG pedig az ajánlatban nevesített alvállalkozója.

Ezen túl azonban nem sok minden derült ki, mivel a közbeszerzés eredménye még nem jelent meg az értesítőben. A tender kiírásából azt lehet tudni – a nagyon részletesen taglalt részvételi feltételeken, alkalmassági követelményeken túl –, hogy a BKV a keretösszeg 70 százalékára vállalt lehívási garanciát, 90 százalékos súllyal pedig az ár határozta meg a nyertest.*A maradék 10 százalékot a rendelkezésre állás három paramétere, a monitoring, a hálózati szolgáltatások és a további szolgáltatási vonalak adták.

A győztesnek jóformán az összes szóba jöhető informatikai feladatot*Service Desk (ügyfélszolgálat)
IT biztonság
Infrastruktúra monitoring
Incidens menedzsment
Változás menedzsment
Konfiguráció menedzsment
Kiadás menedzsment
Probléma menedzsment
Riportálás
Számítógépes alapinfrastruktúra üzemeltetés
Hálózat üzemeltetése
Hálózati nyomtató, multifunkciós eszköz üzemeltetés
Szerverüzemeltetés
Alkalmazásüzemeltetés
Számítógépes alapinfrastruktúra bővítés
Szoftver, licenc tevékenységek
Rendszerfejlesztés
IT oktatási szolgáltatás
Projekt menedzsment
el kell majd végeznie, és ez nem véletlen, ugyanis tíz évvel ezelőtt a BKV informatikai szolgáltatásait teljes mértékben kiszervezték – írta a társaság  kérdéseinkre válaszolva. Vagyis valóban a cég teljes informatikai rendszerének az üzemeltetése a feladat.

A BKV beszámolt arról is, hogy a mostani szerződés a hasonló időtartamú, még 2009-ben a Synergonnal megkötött megállapodás helyébe lép. Ennek pedig az az előzménye, hogy a társaság 2008-ban felmondta a T-Systemsszel elvileg 2010-ig szóló megállapodását, az ezt követően kiírt pályázaton pedig a Synergon lett a befutó tíz évre szóló, közel 33 milliárd forintos ajánlatával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közbeszerzések mekkora hányadát viszik el a haveri cégek?Kíméletlenül kemény munka van Mészáros és a többiek sikere mögött, vagy valami más? Az adatok elég egyértelmű választ adnak.

Ez a szerződés annak ellenére a lejártáig érvényben maradt, hogy a Synergon 2016 eleje óta végelszámolás alatt áll, és azóta alkalmazottjai sincsenek. A társaság papírjait is ekkoriban vezették ki a Budapesti Értéktőzsdéről, ahol 1996-os debütálásával az egyik legrégebbi piaci szereplőnek számított. A BKV tájékoztatása szerint

„az új szolgáltatási szerződés a Synergon-jogutód SIS Informatika Szolgáltató Kft.-vel fennálló hasonló tartalmú informatikai szolgáltatási szerződés helyébe lép. Vagyis társaságunk nem teljesen új partnerrel szerződik, hanem annak a cégnek a jogutódjával, mellyel a BKV már 10 évvel ezelőtt szerződést kötött”.

A név eltérését céges névváltozás magyarázza, az idézetben szereplő társaság idén május végén vette fel a Sys IT Services Szolgáltató Kft. nevet. (A hvg.hu írt arról, hogy a cég egyik tulajdonosának hasonló nevű másik társasága a budapesti parkolási bizniszből ismerhető.) Ami ennél lényegesebb, hogy a BKV azt írta,

„a jelenlegi megállapodás összege nem magasabb a korábbinál és az erre a célra rendelkezésre álló kereten belül marad”.

Igaz, az előbbi állításnak ellentmond, hogy míg a korábbi Synergon-szerződés 33 milliárd forintról szólt 10 évre, addig a mostani keretszerződés 38 milliárdot irányoz elő. A közben eltelt idő miatt ugyanakkor ez az eltérés indokolt lehet, és rengeteg állami és önkormányzati megbízó örülne, ha csak 15 százalékkal emelkedtek volna a megrendelt szolgáltatások árai egy évtized alatt. Persze ez csak akkor igaz, ha valóban ennyi lesz a fizetnivaló, és nem módosítják később felfelé a szerződés összegét.

Érdekesség, hogy a BKV tavalyi beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a társaság a synergonos szerződés éves összegénél jóval többet, 8,6 milliárd forintot költött igénybe vett szolgáltatásként informatikai rendszer üzemeltetésére. Ez az összeg azonban a cég szerint a tárgyi eszközök javítási költsége volt, vagyis vélhetően az informatikai eszközök életben tartására kellett ennyit költeni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIrigylésre méltó feltételekkel veszi az üzemanyagot a BKVValamivel több mint 33 milliárd forint értékben vásárolhat üzemanyagot a következő években a budapesti tömegközlekedési cég a Moltól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat 4ig nyrt. bkv informatika jászai gellért kiszervezés Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.