Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 28. 17:05 Pénz, Vállalat

Nagyot nyert a négy nagy könyvvizsgáló cég a magyar gazdaság újraosztásán

Bár még nincsenek meg az idei adatok, de több szempontból is úgy tűnik, hogy a négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég rekord árbevételt könyvelhetett el 2018-ban is. Pedig már a tavalyi év sem sikerült rosszul.

A világ legnagyobb tanácsadó cége a Deloitte, amely globális szinten az eddigi adatok szerint idén 43,2 milliárd dolláros bevételt könyvelt el. Őt követi a PwC 41,3, majd a EY (Ernst&Young) 34,8, végül a KPMG 29 milliárd dolláros árbevétellel.

A magyarországi eredmények azonban nem tükrözik a globális sorrendet. A Big Four közül Magyarországon a KPMG-nek megy a legjobban, tavaly 22,8 milliárd forint árbevételt ért el. Igaz, ebben benne van a KPMG Global Services Hungary nevű cég eredménye is, amely Magyarországon működik, de jellemzően külföldi ügyfeleknek dolgozik. A KPMG Global Services Hungary egy budapesti szolgáltató központból (Shared Service Center – SSC) bonyolítja a nemzetközi tevékenységét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a gyárakról kellene beszélni, a multik irodái nélkül nem pörögne a magyar gazdaságTeljesen más lenne Budapest, ha nem lenne ilyen jó fizetése annak a közel negyvenezer embernek, akik az SSC-kben dolgoznak. De mik ezek, hogy keveredtek ide, és hogyan kellene megtartani őket?

A multik, amikor egy SSC elhelyezéséről döntenek, akkor gyakran időzónákban gondolkodnak. Leegyszerűsítve, nyolc órás időzónák alapján van felosztva a világ, és emiatt van esélye Budapestnek is, ahol a megfelelő képzettséggel és idegen nyelvtudással rendelkező munkatársak is rendelkezésre állnak, illetve szívesen költöznek ide más országokból is a munkavállalók.

 

Ha csak a hazai üzleti tevékenységet nézzük, akkor Magyarországon az Ernst & Young (EY)*Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft.
Ernst & Young Tanácsadó Kft.
a legnagyobb, tavalyi árbevétele 19,1 milliárd forintot tett ki. Őt követi a PWC (PricewaterhouseCoopers)*PricewaterhouseCoopers Data Analytics Services Kft.
PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft.
PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft.
18,3, a Deloitte*Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.
Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt.
Deloitte CRS Kft.
15,9 és a KPMG*KPMG Tanácsadó Kft.
KPMG Hungária Könyvvizsgáló, Adó- és Közgazdasági Tanácsadó Kft.
KPMG Ügyviteli és Szolgáltatási Kft.
KPMG Global Services Hungary Kft.
15,4 milliárd forintos árbevétellel.

A hazai sorrendet nemcsak a multik ide telepített globális szolgáltató központjai módosítják a nemzetközi trendekhez képest, hanem a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok is. Ezek jellemzően az anyaországi partnerüket választják idehaza is.

De ez sincs így teljes mértékben, mivel cégcsoporton belül is lehetnek átjárások. A Volkswagen például Németországban a KPMG ügyfele, a konszerntárs Audinak azonban Magyarországon a PwC dolgozik.

A könyvizsggáló cégek hazai menedzsmentje is befolyásolja a sorrendet, vagyis az, hogy melyik cég nyeri a négy közül a legnagyobb hazai cégek könyvelési és adótanácsadói tenderét. Nincs meglepetés: a tíz legnagyobb árbevételű magyar cég mindegyike valamelyik négy nagy könyvvizsgáló ügyfele.*2017-es adat.

  1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. – EY
  2. Audi Hungaria Motor Kft. – PwC
  3. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. – KPMG
  4. MVM Magyar Villamos Művek Zrt. – Deloitte
  5. GE Infrastructure Hungay Holding Kft. – KPMG
  6. Magyar Suzuki Zrt. – PwC
  7. Tesco-Global Áruházak Zrt. – Deloitte
  8. Samsung Electronics Magyar Zrt. – PwC
  9. Magyar Telekom Távközlési Nyrt. – PwC
  10. Flextronics International Kft. – Deloitte

De jelentős profitra tettek szert a cégek abból is, hogy az Orbán-kormány újraosztotta a lapokat a magyar gazdaságban.

Orbán Viktor jóbarátja, a Garancsi Istvánhoz köthető, a közbeszerzéseken rendre befutó Market Zrt. például a Deloitte ügyfele. A trafikmutyi nagy nyertese, a tavaly 543 milliárd forintos forgalmat bonyolító Országos Dohányboltellátó Kft.-nek a KPMG dolgozik. Szintén KPMG ügyfél az állami tulajdonú MFB Bank és Eximbank. Az állami energetikai óriáscég, az MVM viszont elkerült a KMPG-től, ráadásul egy igen nagy botrány keretében – azóta átkerült a Deloitte-hoz.

A Deloitte intézi az államosított tankönyvpiac egyik jelentős szereplőjének, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. adózási ügyeit. Szintén a Deloitte segít a külföldi tulajdonosoktól az állami energiacéghez (MVM) és MFB, illetve 6 százalékban állami tulajdonba került NKM Nemzeti Közművek Zrt. adózási ügyeiben is.

A Deloitte nem panaszkodhat, mert a bankszektor átalakulása sem jött rosszul, ez a cég a partnere a Takarékbank Zrt.-nek és az MKB-nak is. A magyar állam kezében lévő Szerencsejáték Zrt., illetve az Antenna Hungária Zrt. pedig az EY (Ernst & Young) könyvizsgáló ügyfele.

További érdekesség: a magyar tőzsde két állócsillagának, a Mészáros Lőrinc-féle Konzumnak és az Opusnak nem Big Four könyvelők dolgoznak. A Konzum az Essel, az Opus a BDO ügyfele.

A négy nagy könyvelőirodánál összességében a legnagyobb bevételt nem a könyvelés hozza, hanem a tanácsadás. (Egy kivételével: a PwC-nek tavaly 9,3 milliárdos bevétele származott a könyvelésből, míg 8,8 milliárd a tanácsadásból.)

A Deloitte esetében a tanácsadásból 10,8, míg könyvvizsgálásból 4,7 milliárd folyt be. Az EY-nál ugyanez 13 és 6 milliárd, míg a KPMG-nél 7,7, illetve 7,5 milliárd forint volt tavaly.

Egyedi árazás kérdése, hogy egy könyvvizsgáló cég mennyit kér az ügyfelétől. Az adótanácsadó cégek hazai sorrendje az adózott eredmény szempontjából emiatt is mutat más képet. A legnagyobb profitot termelő cég az árbevétel esetében második helyen lévő PwC, míg a második legnagyobb eredményt az árbevétel-verseny győztese, az EY hozta össze tavaly.

 

A legtöbben egyébként idén a KPMG-nél dolgoztak, míg a PwC volt a második. Igaz, a KPMG Global munkatársaival együtt 1239 dolgozója van a holland-kanadai multinak, míg az SSC nélkül 791-en foglalkoztak a magyarországi céges ügyekkel, alig többen, mint a PwC-nél, ahol ez idő tájt 783-an adtak adózási tanácsokat. De az EY és a Deloitte budapesti irodáiban is több mint hatszázan dolgoztak ebben az évben, ami új rekord a cégeknél.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat deloitte ernst&young könyvvizsgáló kpmg pricewaterhousecoopers tanácsadó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.