Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 4. 10:23 Vállalat

Európa legnagyobb bankja jöhet létre az UniCredit és a SocGen egyesülésével

Egyesülésre készül egy olasz és a francia bank, az UniCredit és a Société Générale – írja a Financial Times. Az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta dolgozik az ötlet megvalósításán, a SocGen vezetői is vizsgálják a lehetőségeket, és a kezdeti egyeztetések is elindultak a felek között.

Eszközállománya alapján az UniCredit Olaszország legnagyobb bankja, a Société Générale pedig a harmadik legnagyobb Franciaországban. Kettejük eszközállománya ha minimálisan is, de nagyobb, mint Európa legnagyobb bankjáé, a brit HSBC-é.

 

A Financial Times szerint Európa bankjain egyre nagyobb a nyomás, hogy egyesüljenek, mert egyre inkább lemaradnak a gyorsan növekedő amerikai bankok mögött. Az újság egy hónapja írt arról, hogy a második legnagyobb brit bank, a Barclays az egyesülésről tárgyal az ötödik legnagyobb Standard Chartereddel, amellyel szintén az egyik legnagyobb európai bank jönne létre.

A SocGennel való fúzión dolgozó UniCredit-vezérigazgató, Jean-Pierre Mustier egy májusi konferencián nyíltan beszélt arról, hogy az EU-ban nagyobb, páneurópai bankokra van szükség. Az Európai Központi Bank szintén támogatná a EU-n belüli bankfúziókat.

A Financial Times szerint eredetileg úgy számoltak a francia és az olasz banknál, hogy 18 hónapon belül eljuthatnak az ügylet befejezéséig, de az olasz választások meglepő végkimenete bonyolítja a helyzetet. A két populista kormánypárt, az Öt Csillag és a Liga nyíltan beszél arról, hogy nem támogatja külföldiek szerepvállalását az olasz gazdaságban.

Az UniCredittel való egyesülés a SocGen vezetésében már többször felmerült az elmúlt 15 évben. A francia banknak ez elsősorban azért lenne előnyös, mert fontos pozíciókat szerezne Olaszországban és Németországban, leginkább a lakossági és vállalati ügyfeleknél. Az UniCreditnek pedig a francia bank befektetési üzletága és kelet-európai portfóliója lehet különösen értékes. A SocGennek többek között Bulgáriában, Csehországban, Fehéroroszországban, Horvátországban és Lengyelországban is van érdekeltsége.

A Financial Times szerint a tervezett egyesülés az oka annak, hogy az UniCreditben tavaly 14 milliárd eurós tőkeemelést hajtottak végre. Ezzel Mustier-nek az volt a célja, hogy az UniCredit piaci kapitalizációja magasabb legyen a SocGenénél. A fúzió azonban azért is tarthat tovább egy évnél, mert az UniCreditnek jelenleg komoly nehézségei akadtak a nem teljesítő hitelállománnyal. Az UniCredit nem kommentálta a Financial Times értesüléseit, a SocGen pedig azt írt, hogy a két bank igazgatósága nem tárgyalt egymással.

Vállalat bank Société Générale UniCredit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2019. március 18. 15:20 Vállalat

„Ha alkalmaznánk a túlóratörvényt, másnap bezárhatnánk”

Gyaraki József és felesége 1982-ben nyitotta első játékboltját, ma a Regio Játékkal övék az ország legnagyobb játékkereskedelmi lánca. Interjú.

Wiedemann Tamás
2019. március 18. 12:39 Vállalat

Nagy gondban van egy Magyarországon is termelő autóipari cég

Leépítésekkel és drasztikus költségcsökkentéssel próbálják megmenteni az autóipari beszállító céget.

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.

Hobot Péter Avatar
2019. március 14. 12:51 Élet

Nem lehetsz igazán sikeres, ha a pénz miatt dolgozol

Azok válnak sikeresebbé, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, állítója a Yale professzora. A vezetőknek sem árt, ha odafigyelnek arra, hogy az alkalmazottaik értéknek lássák a saját munkájukat.