Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 4. 10:23 Vállalat

Európa legnagyobb bankja jöhet létre az UniCredit és a SocGen egyesülésével

Egyesülésre készül egy olasz és a francia bank, az UniCredit és a Société Générale – írja a Financial Times. Az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta dolgozik az ötlet megvalósításán, a SocGen vezetői is vizsgálják a lehetőségeket, és a kezdeti egyeztetések is elindultak a felek között.

Eszközállománya alapján az UniCredit Olaszország legnagyobb bankja, a Société Générale pedig a harmadik legnagyobb Franciaországban. Kettejük eszközállománya ha minimálisan is, de nagyobb, mint Európa legnagyobb bankjáé, a brit HSBC-é.

 

A Financial Times szerint Európa bankjain egyre nagyobb a nyomás, hogy egyesüljenek, mert egyre inkább lemaradnak a gyorsan növekedő amerikai bankok mögött. Az újság egy hónapja írt arról, hogy a második legnagyobb brit bank, a Barclays az egyesülésről tárgyal az ötödik legnagyobb Standard Chartereddel, amellyel szintén az egyik legnagyobb európai bank jönne létre.

A SocGennel való fúzión dolgozó UniCredit-vezérigazgató, Jean-Pierre Mustier egy májusi konferencián nyíltan beszélt arról, hogy az EU-ban nagyobb, páneurópai bankokra van szükség. Az Európai Központi Bank szintén támogatná a EU-n belüli bankfúziókat.

A Financial Times szerint eredetileg úgy számoltak a francia és az olasz banknál, hogy 18 hónapon belül eljuthatnak az ügylet befejezéséig, de az olasz választások meglepő végkimenete bonyolítja a helyzetet. A két populista kormánypárt, az Öt Csillag és a Liga nyíltan beszél arról, hogy nem támogatja külföldiek szerepvállalását az olasz gazdaságban.

Az UniCredittel való egyesülés a SocGen vezetésében már többször felmerült az elmúlt 15 évben. A francia banknak ez elsősorban azért lenne előnyös, mert fontos pozíciókat szerezne Olaszországban és Németországban, leginkább a lakossági és vállalati ügyfeleknél. Az UniCreditnek pedig a francia bank befektetési üzletága és kelet-európai portfóliója lehet különösen értékes. A SocGennek többek között Bulgáriában, Csehországban, Fehéroroszországban, Horvátországban és Lengyelországban is van érdekeltsége.

A Financial Times szerint a tervezett egyesülés az oka annak, hogy az UniCreditben tavaly 14 milliárd eurós tőkeemelést hajtottak végre. Ezzel Mustier-nek az volt a célja, hogy az UniCredit piaci kapitalizációja magasabb legyen a SocGenénél. A fúzió azonban azért is tarthat tovább egy évnél, mert az UniCreditnek jelenleg komoly nehézségei akadtak a nem teljesítő hitelállománnyal. Az UniCredit nem kommentálta a Financial Times értesüléseit, a SocGen pedig azt írt, hogy a két bank igazgatósága nem tárgyalt egymással.

Vállalat bank Société Générale UniCredit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2019. február 16. 07:29 Vállalat

A fapadosok is elbújhatnak a Lufthansa utasokat büntető trükkjei mögött

Megbüntet a légitársaság, mert nem szállsz fel a járatra? Igen, ők úgy látják, hogy joguk van erre.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.