Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Az adótörvényeket számos helyen módosító, kedden megszavazott salátatörvény szerint az elektronikus nyugtaadás jogi alapjai csak 2025-től lépnek hatályba. Az eredeti tervek egyértelműen 2024. júliusi indulást tartalmaztak. Az e-nyugta a hétköznapokban fontos változásokat hoz majd, a leginkább szembetűnő az lesz, hogy a boltban fizetéskor nem nyomtatnak a pénztárgépből papírcetlit.

A rendszer 2024. júliusi indulását a kiskereskedelmi megoldásokat szállító magyar cég, a Laurel Kft. júniusi szakmai konferenciáján az adóhatóság szakembere biztosra ígérte. A törvénymódosítóban most mégis 2025. január szerepel.

Ahogy a szövegben áll, az áfatörvénybe ekkortól kerül be az, hogy

a kibocsátott e-nyugtát a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő a nyugtatárban érheti el vevői alkalmazás segítségével.

Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak az okostelefonjára le kell majd töltenie egy applikációt (de ehhez nem kell majd regisztrálni és adatokat megadni), és az ebben megjelenő QR-kódot a boltban fizetéskor fel kell mutatnia. Ekkor a pénztárgépből a kasszás nem nyomtat ki semmit, mert a nyugtát a vásárló ezek után bármikor megtekintheti a saját telefonján, a nyugtatárban. (Természetesen a nyugták nem a telefonon lesznek, hanem egy központi adatbázisban, ahová a vásárló a saját kódjával léphet be.)

A törvényjavaslat azt is beleépíti az áfatörvénybe, hogy az e-nyugtáról papír alapú másolatot kell majd adni, ha azt a vevő kéri – de csak akkor. Bár ez a kitétel elsőre nem tűnik fontosnak, valójában alapvető szemléletváltást jelent, hiszen hatályba lépése után nem a papír, hanem az e-nyugta lesz a jogi alapbeállítás, és a papíros verzió annak csak a másolata lesz. Ez tökéletes ellentéte a mai rendszernek, amelyben a papír a döntő.

Az elektronikus átállásra a korábbi információk alapján négy évet szánnak, ennyi idő alatt kell az összes kereskedőnek lecserélnie a pénztárgépét, a vásárlóknak pedig letölteni az applikációt. Fontos részlet, hogy ugyan lesz egy állami, adóhatósági applikáció, de annak letöltéséhez nem kell majd a NAV-nál regisztrálni, sőt nyitva áll a rendszer a piaci alapú fejlesztések előtt is. Ha lesznek ilyenek, akkor elképzelhető, hogy nem az adóhatóság alkalmazását futtatja a vevő a telefonján. Mindenesetre a négyéves átállást feltételezve az új forgatókönyv szerint most már

csak 2029-től várható, hogy sehol sem a papír, hanem az elektronikus lesz az automatikus megoldás.

Az applikáció használata lehetővé teszi majd többek között azt is, hogy a vevő előre beállítsa, készpénzzel vagy kártyával szeretne fizetni, ezt ezentúl nem kell bemondani a pénztárosnak. A vásárló beállíthatja, hogy áfás számlát kér, amit így automatikusan fog megkapni, ezzel sem lesz további teendő. Ha pedig azt adja meg alapbeállításnak, hogy mégiscsak papíros nyugtát kér, akkor azt a pénztárgép automatikusan felismeri, és nyomtatni fog. A vásárló megadhatja majd azt is előre, hogy melyik vásárlási-szolgáltatási helyen szeretne borravalót adni és mennyit, a rendszer ezt is automatizálja a fizetéskor. Számos ehhez hasonló további funkció fejlesztése lehetséges, de mindegyik csak választható lehetőség lesz, amelyet a vevő kontrollál.

Emellett megjelent a jogszabályban annak előkészítése is, hogy a nyugtát a jelenleginél jóval több mindenre használhassák a kereskedők is, ami szintén alapvető változásokat hozhat a vásárlók számára. A törvényszöveg szerint ugyanis az e-nyugta jóval több adatot fog tartalmazni a megvásárolt termékről vagy szolgáltatásról, mint a papíros. Egyrészt ez is azt jelzi, hogy a fő forma már az elektronikus lesz, a papír pedig csak annak egy rövidített kivonata, másrészt ezzel új felhasználási lehetőségek nyílnak meg.

Például amennyiben a vásárló ezt engedélyezi, akkor a kereskedő a vásárláskor a termékhez vagy szolgáltatáshoz automatikusan elküldhet egy brosúrát, leírást vagy használati útmutatót, de azt is meg lehet majd oldani, hogy a jótállási jegyet ne kelljen az ügyfélszolgálatnál külön lepecsételni, hiszen az is megérkezhet digitális formában.

A kereskedő az applikáción keresztül akár vásárlási kuponokat is adhat majd a vevőinek, de ennél is érdekesebb, ha a törzsvásárlói kártya alkalmazással is egybegyúrja, sőt az sem kizárt, hogy egy saját applikáción belül fejlesszen fizetési lehetőséget, ebben az esetben pedig a pénztárnál nem kell majd külön bemutatni a nyugta alkalmazást és a bankkártyát (vagy annak digitalizált formáját a telefonon vagy az okosórán). Egy ilyen teljesen integrált rendszerben elképzelhető, hogy a vásárló előveszi a telefonját, és egyetlen kód felmutatásával fizet, pontokat gyűjt és nyugtát kap, de még a jótállási jegyet, a használati utasítást, a kuponokat és sorsjegyeket is megkapja egy központi tárhelyre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kell a kasszánál a papírnyugtát átvenni, ha legtöbbször azonnal kidobjuk?Ma már elég egyszerű megoldani, hogy digitálisan kapja meg a vásárló a bizonylat hű másolatát, ám ennek ellenére is nyomtatunk ezerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy változás jön a boltokban, egy év múlva már nem kell papírcetlivel bajlódni a kasszáknálElindul az e-nyugta bevezetése, bemutatjuk, hogyan működik majd a gyakorlatban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech applikáció e-nyugta kereskedelem NAV nyugta papír Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.