Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

A Baykar, a Bayraktar TB2 néven ismert török harci drón gyártója havi 20 új eszköz legyártására képes, és már három évre előre megvannak a megrendelések – írja a Bloomberg.

A cég alapítója és ügyvezetője, Haluk Bayraktar azt mondta, hogy 22 országgal van már szerződésük a Bayraktar TB2-es modellre. A vállalat most fokozni szeretné a termelést, ezt pedig úgy akarja elérni, hogy új üzemet nyit, méghozzá Ukrajnában. 

 

Egy Bayraktar TB2-es drónnal készülnek a szelfik egy litván légibázison. A háború kitörése után a NATO-tagországokban gyűjtés indult, 3 nap alatt 5,9 millió eurót dobtak össze, hogy bevásároljanak az ukránoknak ebből a típusból, a Baykar végül ingyen leszállította az eszközöket. Fotó: AFP/Europress

A döntés több szemszögből nézve is érdekes. Törökország folyamatosan próbál mind az orosz, mind az ukrán félnek kedvezni, nem akar elköteleződni egyik oldal mellett sem  – nem hozott szankciókat Oroszország ellen a háború kitörése után, biztos menedéket nyújtva a hirtelen az egész nyugati világban páriává váló orosz oligarcháknak, nem egy milliárdos luxusjachtja bukkant már fel a török riviérán, és az egyébként is megvadult török gazdaságot még fűti a hirtelen beáramló orosz tőke is. Ezzel egyidőben a Bayraktar drónok hathatós szolgálatot nyújtottak az ukrán hadseregnek, a pilóta nélküli harci eszközzel pontos találatokat tudtak mérni a megszálló orosz páncélosokra, légvédelmi rendszerekre, alaposan megnehezítve Putyin offenzíváját.

A törökök közreműködése kellett ahhoz, hogy újra beindulhasson az ukrán gabonaexport, ugyanakkor Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelme ellen azonnal vétóval fenyegettek (végül nem vétózták meg). Haluk Bayraktar egyébként nem egyedül viszi a céget, alapítótársa testvére, Selçuk Bayraktar, akinek az apósa nem más, mint maga Recep Tayyip Erdoğan török elnök. 

A török hintapolitika eddig működőképesnek tűnik: a Bloomberg szerint Törökország Oroszországba irányuló exportja nyolcéves csúcsra jutott. 
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bayraktar drón Oroszország Törökország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.