Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

A Baykar, a Bayraktar TB2 néven ismert török harci drón gyártója havi 20 új eszköz legyártására képes, és már három évre előre megvannak a megrendelések – írja a Bloomberg.

A cég alapítója és ügyvezetője, Haluk Bayraktar azt mondta, hogy 22 országgal van már szerződésük a Bayraktar TB2-es modellre. A vállalat most fokozni szeretné a termelést, ezt pedig úgy akarja elérni, hogy új üzemet nyit, méghozzá Ukrajnában. 

 

Egy Bayraktar TB2-es drónnal készülnek a szelfik egy litván légibázison. A háború kitörése után a NATO-tagországokban gyűjtés indult, 3 nap alatt 5,9 millió eurót dobtak össze, hogy bevásároljanak az ukránoknak ebből a típusból, a Baykar végül ingyen leszállította az eszközöket. Fotó: AFP/Europress

A döntés több szemszögből nézve is érdekes. Törökország folyamatosan próbál mind az orosz, mind az ukrán félnek kedvezni, nem akar elköteleződni egyik oldal mellett sem  – nem hozott szankciókat Oroszország ellen a háború kitörése után, biztos menedéket nyújtva a hirtelen az egész nyugati világban páriává váló orosz oligarcháknak, nem egy milliárdos luxusjachtja bukkant már fel a török riviérán, és az egyébként is megvadult török gazdaságot még fűti a hirtelen beáramló orosz tőke is. Ezzel egyidőben a Bayraktar drónok hathatós szolgálatot nyújtottak az ukrán hadseregnek, a pilóta nélküli harci eszközzel pontos találatokat tudtak mérni a megszálló orosz páncélosokra, légvédelmi rendszerekre, alaposan megnehezítve Putyin offenzíváját.

A törökök közreműködése kellett ahhoz, hogy újra beindulhasson az ukrán gabonaexport, ugyanakkor Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelme ellen azonnal vétóval fenyegettek (végül nem vétózták meg). Haluk Bayraktar egyébként nem egyedül viszi a céget, alapítótársa testvére, Selçuk Bayraktar, akinek az apósa nem más, mint maga Recep Tayyip Erdoğan török elnök. 

A török hintapolitika eddig működőképesnek tűnik: a Bloomberg szerint Törökország Oroszországba irányuló exportja nyolcéves csúcsra jutott. 
 

Tech bayraktar drón Oroszország Törökország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 27. 07:47 Tech

G7 Reggel: Szélenergia, petróleum és egy eltökélt kommentelő

A mai részben szó lesz szlovák élelmiszerárakról, települési hulladékról és a négynapos munkahétről.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Hatodannyi érzéstelenítőt kértek azok a betegek, akik kézműtét közben megnyugtató virtuális közegbe kerültek, mint azok, akik nem hordtak VR-szemüveget.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki