Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

A Baykar, a Bayraktar TB2 néven ismert török harci drón gyártója havi 20 új eszköz legyártására képes, és már három évre előre megvannak a megrendelések – írja a Bloomberg.

A cég alapítója és ügyvezetője, Haluk Bayraktar azt mondta, hogy 22 országgal van már szerződésük a Bayraktar TB2-es modellre. A vállalat most fokozni szeretné a termelést, ezt pedig úgy akarja elérni, hogy új üzemet nyit, méghozzá Ukrajnában. 

 

Egy Bayraktar TB2-es drónnal készülnek a szelfik egy litván légibázison. A háború kitörése után a NATO-tagországokban gyűjtés indult, 3 nap alatt 5,9 millió eurót dobtak össze, hogy bevásároljanak az ukránoknak ebből a típusból, a Baykar végül ingyen leszállította az eszközöket. Fotó: AFP/Europress

A döntés több szemszögből nézve is érdekes. Törökország folyamatosan próbál mind az orosz, mind az ukrán félnek kedvezni, nem akar elköteleződni egyik oldal mellett sem  – nem hozott szankciókat Oroszország ellen a háború kitörése után, biztos menedéket nyújtva a hirtelen az egész nyugati világban páriává váló orosz oligarcháknak, nem egy milliárdos luxusjachtja bukkant már fel a török riviérán, és az egyébként is megvadult török gazdaságot még fűti a hirtelen beáramló orosz tőke is. Ezzel egyidőben a Bayraktar drónok hathatós szolgálatot nyújtottak az ukrán hadseregnek, a pilóta nélküli harci eszközzel pontos találatokat tudtak mérni a megszálló orosz páncélosokra, légvédelmi rendszerekre, alaposan megnehezítve Putyin offenzíváját.

A törökök közreműködése kellett ahhoz, hogy újra beindulhasson az ukrán gabonaexport, ugyanakkor Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelme ellen azonnal vétóval fenyegettek (végül nem vétózták meg). Haluk Bayraktar egyébként nem egyedül viszi a céget, alapítótársa testvére, Selçuk Bayraktar, akinek az apósa nem más, mint maga Recep Tayyip Erdoğan török elnök. 

A török hintapolitika eddig működőképesnek tűnik: a Bloomberg szerint Törökország Oroszországba irányuló exportja nyolcéves csúcsra jutott. 
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bayraktar drón Oroszország Törökország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.