Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

A Baykar, a Bayraktar TB2 néven ismert török harci drón gyártója havi 20 új eszköz legyártására képes, és már három évre előre megvannak a megrendelések – írja a Bloomberg.

A cég alapítója és ügyvezetője, Haluk Bayraktar azt mondta, hogy 22 országgal van már szerződésük a Bayraktar TB2-es modellre. A vállalat most fokozni szeretné a termelést, ezt pedig úgy akarja elérni, hogy új üzemet nyit, méghozzá Ukrajnában. 

 

Egy Bayraktar TB2-es drónnal készülnek a szelfik egy litván légibázison. A háború kitörése után a NATO-tagországokban gyűjtés indult, 3 nap alatt 5,9 millió eurót dobtak össze, hogy bevásároljanak az ukránoknak ebből a típusból, a Baykar végül ingyen leszállította az eszközöket. Fotó: AFP/Europress

A döntés több szemszögből nézve is érdekes. Törökország folyamatosan próbál mind az orosz, mind az ukrán félnek kedvezni, nem akar elköteleződni egyik oldal mellett sem  – nem hozott szankciókat Oroszország ellen a háború kitörése után, biztos menedéket nyújtva a hirtelen az egész nyugati világban páriává váló orosz oligarcháknak, nem egy milliárdos luxusjachtja bukkant már fel a török riviérán, és az egyébként is megvadult török gazdaságot még fűti a hirtelen beáramló orosz tőke is. Ezzel egyidőben a Bayraktar drónok hathatós szolgálatot nyújtottak az ukrán hadseregnek, a pilóta nélküli harci eszközzel pontos találatokat tudtak mérni a megszálló orosz páncélosokra, légvédelmi rendszerekre, alaposan megnehezítve Putyin offenzíváját.

A törökök közreműködése kellett ahhoz, hogy újra beindulhasson az ukrán gabonaexport, ugyanakkor Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelme ellen azonnal vétóval fenyegettek (végül nem vétózták meg). Haluk Bayraktar egyébként nem egyedül viszi a céget, alapítótársa testvére, Selçuk Bayraktar, akinek az apósa nem más, mint maga Recep Tayyip Erdoğan török elnök. 

A török hintapolitika eddig működőképesnek tűnik: a Bloomberg szerint Törökország Oroszországba irányuló exportja nyolcéves csúcsra jutott. 
 

Tech bayraktar drón Oroszország Törökország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.