Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 22. 08:53 Világ

160 százalékos infláció mellett még növekszik a török gazdaság, miközben épp szétesik a középosztály

Bár a G7 saját, nem hivatalos mérése szerint a magyarországi élelmiszerár-infláció a 30 százalékot közelíti, a törököknél tapasztalható pénzromlás üteméhez képest ez szinte alacsonynak is mondható. Az Economist szerint június végén egy kutatócsoport 160 százalékos inflációt mért az országban, a török kormány kitart amellett, hogy ez “csak” 79 százalékos. A felmérések szerint tízből hét török inkább az előbbi, 160 százalékos aránynak hisz. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 30 százalékos az élelmiszerek árának inflációja, már a boltok sem bírják követni egymástNem egy ütemben emelik az áraikat a boltláncok, ezért sok az átmeneti különbség közöttük, eljött az árvadászok ideje.

A török középosztály lényegében összeomlik, családok milliói csúsztak be a szegénységi küszöb (1200 dollár/hó egy négyfős család esetében) alá. A pénz értékének rohamos gyengülése azonban csak tovább fűti az inflációt, akinek van egy kis megtakarítása, igyekszik gyorsan elkölteni, mielőtt teljesen elértéktelenedik (erről a jelenségről egyébként részletesebben a Holdblog interjújában is lehet olvasni). Ez az a furcsa jelenséget idézte elő, hogy a török gazdaság az év első negyedévében 7,3 százalékos növekedést produkált, mégis, a már említett felmérés során a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az életszínvonala az elmúlt egy évben csökkent. 

A lírában tartott megtakarításokat lassan felváltja a külföldi valuta, a török bankok dollártartaléka már meghaladta líratartalékokét. A bizonytalanság miatt a kockázatvállalási kedv is nőtt, egyre többen fektetnek kriptovalutába és magas kockázatú részvényekbe, eközben pedig kilőtt az ingatlanpiac, Isztambulban megháromszorozódtak a lakásárak, és elszálltak a bérleti díjak is. A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan továbbra is hisz abban, hogy a jegybanki kamatot alacsonyan kell tartani, a lakosság életszínvonalromlását pedig folyamatos béremelésekkel akarják megelőzni, de ezzel csak az ár-bér spirált erősítik fel. A kérdés most az, hogy mikor fogy el a lakosság félretett pénze, és kezdődik meg a gazdaság lelassulása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa kell, hagymát és kenyeret esznek, de első a gazdasági szabadságharcFélelmetes sebességgel gyengül a török líra ezen a héten Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ infláció líra Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.