Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 22. 08:53 Világ

160 százalékos infláció mellett még növekszik a török gazdaság, miközben épp szétesik a középosztály

Bár a G7 saját, nem hivatalos mérése szerint a magyarországi élelmiszerár-infláció a 30 százalékot közelíti, a törököknél tapasztalható pénzromlás üteméhez képest ez szinte alacsonynak is mondható. Az Economist szerint június végén egy kutatócsoport 160 százalékos inflációt mért az országban, a török kormány kitart amellett, hogy ez “csak” 79 százalékos. A felmérések szerint tízből hét török inkább az előbbi, 160 százalékos aránynak hisz. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 30 százalékos az élelmiszerek árának inflációja, már a boltok sem bírják követni egymástNem egy ütemben emelik az áraikat a boltláncok, ezért sok az átmeneti különbség közöttük, eljött az árvadászok ideje.

A török középosztály lényegében összeomlik, családok milliói csúsztak be a szegénységi küszöb (1200 dollár/hó egy négyfős család esetében) alá. A pénz értékének rohamos gyengülése azonban csak tovább fűti az inflációt, akinek van egy kis megtakarítása, igyekszik gyorsan elkölteni, mielőtt teljesen elértéktelenedik (erről a jelenségről egyébként részletesebben a Holdblog interjújában is lehet olvasni). Ez az a furcsa jelenséget idézte elő, hogy a török gazdaság az év első negyedévében 7,3 százalékos növekedést produkált, mégis, a már említett felmérés során a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az életszínvonala az elmúlt egy évben csökkent. 

A lírában tartott megtakarításokat lassan felváltja a külföldi valuta, a török bankok dollártartaléka már meghaladta líratartalékokét. A bizonytalanság miatt a kockázatvállalási kedv is nőtt, egyre többen fektetnek kriptovalutába és magas kockázatú részvényekbe, eközben pedig kilőtt az ingatlanpiac, Isztambulban megháromszorozódtak a lakásárak, és elszálltak a bérleti díjak is. A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan továbbra is hisz abban, hogy a jegybanki kamatot alacsonyan kell tartani, a lakosság életszínvonalromlását pedig folyamatos béremelésekkel akarják megelőzni, de ezzel csak az ár-bér spirált erősítik fel. A kérdés most az, hogy mikor fogy el a lakosság félretett pénze, és kezdődik meg a gazdaság lelassulása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa kell, hagymát és kenyeret esznek, de első a gazdasági szabadságharcFélelmetes sebességgel gyengül a török líra ezen a héten Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ infláció líra Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.