Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 22. 08:53 Világ

160 százalékos infláció mellett még növekszik a török gazdaság, miközben épp szétesik a középosztály

Bár a G7 saját, nem hivatalos mérése szerint a magyarországi élelmiszerár-infláció a 30 százalékot közelíti, a törököknél tapasztalható pénzromlás üteméhez képest ez szinte alacsonynak is mondható. Az Economist szerint június végén egy kutatócsoport 160 százalékos inflációt mért az országban, a török kormány kitart amellett, hogy ez “csak” 79 százalékos. A felmérések szerint tízből hét török inkább az előbbi, 160 százalékos aránynak hisz. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 30 százalékos az élelmiszerek árának inflációja, már a boltok sem bírják követni egymástNem egy ütemben emelik az áraikat a boltláncok, ezért sok az átmeneti különbség közöttük, eljött az árvadászok ideje.

A török középosztály lényegében összeomlik, családok milliói csúsztak be a szegénységi küszöb (1200 dollár/hó egy négyfős család esetében) alá. A pénz értékének rohamos gyengülése azonban csak tovább fűti az inflációt, akinek van egy kis megtakarítása, igyekszik gyorsan elkölteni, mielőtt teljesen elértéktelenedik (erről a jelenségről egyébként részletesebben a Holdblog interjújában is lehet olvasni). Ez az a furcsa jelenséget idézte elő, hogy a török gazdaság az év első negyedévében 7,3 százalékos növekedést produkált, mégis, a már említett felmérés során a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az életszínvonala az elmúlt egy évben csökkent. 

A lírában tartott megtakarításokat lassan felváltja a külföldi valuta, a török bankok dollártartaléka már meghaladta líratartalékokét. A bizonytalanság miatt a kockázatvállalási kedv is nőtt, egyre többen fektetnek kriptovalutába és magas kockázatú részvényekbe, eközben pedig kilőtt az ingatlanpiac, Isztambulban megháromszorozódtak a lakásárak, és elszálltak a bérleti díjak is. A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan továbbra is hisz abban, hogy a jegybanki kamatot alacsonyan kell tartani, a lakosság életszínvonalromlását pedig folyamatos béremelésekkel akarják megelőzni, de ezzel csak az ár-bér spirált erősítik fel. A kérdés most az, hogy mikor fogy el a lakosság félretett pénze, és kezdődik meg a gazdaság lelassulása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa kell, hagymát és kenyeret esznek, de első a gazdasági szabadságharcFélelmetes sebességgel gyengül a török líra ezen a héten Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Világ infláció líra Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Torontáli Zoltán
2022. november 24. 16:04 Vállalat, Világ

Néha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázata

Minden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.