Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 29. 09:45 Világ

Százmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarcha

A 19 fős legénység és 14 vendég fogadására képes,  100 millió dollár értékű Titan nagy sebességgel halad a Szuezi-csatorna felé – írja a Maritime adataira hivatkozva a Bloomberg.

A tulajdonos, Alexander Abramov egyike Oroszország leggazdagabbjainak, aki a Szovjetunió összeomlása után rá tudta tenni a kezét az acélgyártásra, a mai napig az orosz acéltermelés meghatározó szereplője, a Forbes számításai szerint nagyjából 8 milliárd dolláros vagyonra tett szert, kapcsolatait figyelembe véve pedig oligarchának minősül.  

 Az orosz-ukrán háború kirobbanása után a nyugati országok egymás után jelentették be, hogy nem fogadják az oroszok jachtjait, vagy akár el is kobozzák őket. Törökország az egyik olyan menedéke most az orosz oligarcháknak, ahol még nyugodtan horgonyozhatnak a hajóikkal, itt pihen például Roman Abramovics két luxusjachtja, melyeknek összeértéke egymilliárd dollár, az orosz aluminiumgyáros Oleg Gyeripaszka Clio nevű hajója, a Maritime adataiból pedig úgy tűnik, hogy Abramov is a török partok felé tart. Az évnek ebben a szakában az orosz jachtok száma viszonylag alacsony szokott lenni, azt írják, általában az oligarchákhoz köthető hajók 1 százaléka tartózkodik ilyenkor az Égei-tengeren, ez a szám most 9 százalék.  

Nem csak az oligarchák, a vagyonosabb középosztálybeliek is nagy számban érkeznek Törökországba, a szankciómentes életre vágyó oroszok megjelenésével például hirtelen átalakulás indult a török ingatlanpiacon, kiszorultak a korábbi kuncsaftok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

A szankciók bevezetése óta nagyon macerás lett orosz luxushajó-tulajdonosnak lenni, a nyugati országok hatóságai már elkoboztak több monstrumot is, Németország Alisher Uszmanov 750 millió dolláros szuperjachtját, a Dilbart, az olasz hatóságok Andreji Melnicsenko 558 millió dolláros hajóját, a spanyolok Viktor Vekszelberg 90 milliós Tangó nevű hajóját, és a Rosznyefty-vezér Igor Szecsin 600 milliós úszó palotáját, a Crenscentet is lefoglalták, Fiji kormánya pedig épp azon van, hogy segítsen az amerikaiaknak lefoglalni az aranymilliárdos Szulejmán Kerimov 325 milliós hajóját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ luxusjacht oligarcha szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.