Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 29. 09:45 Világ

Százmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarcha

A 19 fős legénység és 14 vendég fogadására képes,  100 millió dollár értékű Titan nagy sebességgel halad a Szuezi-csatorna felé – írja a Maritime adataira hivatkozva a Bloomberg.

A tulajdonos, Alexander Abramov egyike Oroszország leggazdagabbjainak, aki a Szovjetunió összeomlása után rá tudta tenni a kezét az acélgyártásra, a mai napig az orosz acéltermelés meghatározó szereplője, a Forbes számításai szerint nagyjából 8 milliárd dolláros vagyonra tett szert, kapcsolatait figyelembe véve pedig oligarchának minősül.  

 Az orosz-ukrán háború kirobbanása után a nyugati országok egymás után jelentették be, hogy nem fogadják az oroszok jachtjait, vagy akár el is kobozzák őket. Törökország az egyik olyan menedéke most az orosz oligarcháknak, ahol még nyugodtan horgonyozhatnak a hajóikkal, itt pihen például Roman Abramovics két luxusjachtja, melyeknek összeértéke egymilliárd dollár, az orosz aluminiumgyáros Oleg Gyeripaszka Clio nevű hajója, a Maritime adataiból pedig úgy tűnik, hogy Abramov is a török partok felé tart. Az évnek ebben a szakában az orosz jachtok száma viszonylag alacsony szokott lenni, azt írják, általában az oligarchákhoz köthető hajók 1 százaléka tartózkodik ilyenkor az Égei-tengeren, ez a szám most 9 százalék.  

Nem csak az oligarchák, a vagyonosabb középosztálybeliek is nagy számban érkeznek Törökországba, a szankciómentes életre vágyó oroszok megjelenésével például hirtelen átalakulás indult a török ingatlanpiacon, kiszorultak a korábbi kuncsaftok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

A szankciók bevezetése óta nagyon macerás lett orosz luxushajó-tulajdonosnak lenni, a nyugati országok hatóságai már elkoboztak több monstrumot is, Németország Alisher Uszmanov 750 millió dolláros szuperjachtját, a Dilbart, az olasz hatóságok Andreji Melnicsenko 558 millió dolláros hajóját, a spanyolok Viktor Vekszelberg 90 milliós Tangó nevű hajóját, és a Rosznyefty-vezér Igor Szecsin 600 milliós úszó palotáját, a Crenscentet is lefoglalták, Fiji kormánya pedig épp azon van, hogy segítsen az amerikaiaknak lefoglalni az aranymilliárdos Szulejmán Kerimov 325 milliós hajóját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ luxusjacht oligarcha szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.