Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 29. 09:45 Világ

Százmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarcha

A 19 fős legénység és 14 vendég fogadására képes,  100 millió dollár értékű Titan nagy sebességgel halad a Szuezi-csatorna felé – írja a Maritime adataira hivatkozva a Bloomberg.

A tulajdonos, Alexander Abramov egyike Oroszország leggazdagabbjainak, aki a Szovjetunió összeomlása után rá tudta tenni a kezét az acélgyártásra, a mai napig az orosz acéltermelés meghatározó szereplője, a Forbes számításai szerint nagyjából 8 milliárd dolláros vagyonra tett szert, kapcsolatait figyelembe véve pedig oligarchának minősül.  

 Az orosz-ukrán háború kirobbanása után a nyugati országok egymás után jelentették be, hogy nem fogadják az oroszok jachtjait, vagy akár el is kobozzák őket. Törökország az egyik olyan menedéke most az orosz oligarcháknak, ahol még nyugodtan horgonyozhatnak a hajóikkal, itt pihen például Roman Abramovics két luxusjachtja, melyeknek összeértéke egymilliárd dollár, az orosz aluminiumgyáros Oleg Gyeripaszka Clio nevű hajója, a Maritime adataiból pedig úgy tűnik, hogy Abramov is a török partok felé tart. Az évnek ebben a szakában az orosz jachtok száma viszonylag alacsony szokott lenni, azt írják, általában az oligarchákhoz köthető hajók 1 százaléka tartózkodik ilyenkor az Égei-tengeren, ez a szám most 9 százalék.  

Nem csak az oligarchák, a vagyonosabb középosztálybeliek is nagy számban érkeznek Törökországba, a szankciómentes életre vágyó oroszok megjelenésével például hirtelen átalakulás indult a török ingatlanpiacon, kiszorultak a korábbi kuncsaftok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

A szankciók bevezetése óta nagyon macerás lett orosz luxushajó-tulajdonosnak lenni, a nyugati országok hatóságai már elkoboztak több monstrumot is, Németország Alisher Uszmanov 750 millió dolláros szuperjachtját, a Dilbart, az olasz hatóságok Andreji Melnicsenko 558 millió dolláros hajóját, a spanyolok Viktor Vekszelberg 90 milliós Tangó nevű hajóját, és a Rosznyefty-vezér Igor Szecsin 600 milliós úszó palotáját, a Crenscentet is lefoglalták, Fiji kormánya pedig épp azon van, hogy segítsen az amerikaiaknak lefoglalni az aranymilliárdos Szulejmán Kerimov 325 milliós hajóját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ luxusjacht oligarcha szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. június 9. 16:29 Közélet, Világ

Újabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat Magyarországnak

A nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan a lépés.

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Pálos Máté
2023. június 9. 04:34 Adat, Közélet

Nehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásban

Magyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.