Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Az elmúlt évek legfontosabb változása az elektromos autózás területén a lítiumion-akkumulátorok jelentős árcsökkenése volt. A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) becslése szerint ezek ára a 2013-as 684 dollár/kilowattóráról 2021-re 132 dollárra csökkent. Az iparági berkekben mindenki a bűvös 100 dollár/kilowattórás árról beszél, ami gyakorlatilag azonos termelési költséget, vagyis támogatás nélküli vételárat jelenthetne egy belső égésű motorral felszerelt autó és a tisztán elektromos hajtású gépjármű között. Az akkumulátorok termelési költségében ilyen mértékű drámai csökkenés két ok miatt következett be elsősorban: 54 százalékban a kutatás-termelési erőfeszítéseknek tudható be, míg 30 százalékban a nagyobb mérethatékonyságnak köszönhető.

A lítiumion-akkumulátorok költségének alakulása 2021-es reálárakon (cella és pakk). Forrás: BNEF

A 2022-es év azonban fordulatot jelez előre az árakban, és erről szintén a BNEF, a téma egyik legelhivatottabb szakértője írt. Egyrészt a hatékonyságjavulás, ami a technológia fejlesztéséből és a mérethatékonyságból adódik, kezd kifulladni. Gyakorlatilag a folyékony lítiumion-technológia kezdi elérni a fizikai maximumát, aminek közelében csak tyúklépésnyi hatékonysági javulásokat lehet elérni. Az igazi áttörés, az évek óta hangoztatott szilárd lítiumion-megoldás, egyelőre nem valósul meg. Eközben a nyersanyagok – főleg az akkumulátor alapját képező lítium – ára új magasságokba emelkedik. Az iparágban már 140, sőt 150-160 dollár/kilowattórás akkumulátorárakról beszélnek az idei évre.

A lítium árjegyzése idén januárban minden korábbi rekordot megdöntött. A 99,5 százalékos lítiumkarbonátnak 2017 nyara óta van nyilvános piaca Kínában, mivel itt van a termelés centruma. A jegyzésár bőven 300 ezer jüan/tonna fölé nőtt a napokban, ami jelentősen felette van a 2020-as 44 ezer jüan és a 2021-es 122 ezer jüan/tonna átlagárnak.

A 99,5 százalékos lítiumkarbonát kínai áralakulása (jüan/tonna). Forrás: Bloomberg

Több, az elektromos autózáshoz és az akkumulátorgyártáshoz szintén szükséges ásvány is jelentős dráguláson van túl. A kobalt jegyzése rekordközelben van jelenleg:

A kobalt ára Londonban, dollár/tonna

Még inkább ez mondható el a rézről:

A réz három hónapra előretekintő (futures) ára Londonban, dollár/tonna

A nikkel jegyzése is felette áll a történelmi átlagárnak:

A nikkel ára Londonban, dollár/tonna

Az utóbbi időben egyre több hír jelent meg arról, hogy a lítiumion-akkumulátor anódjához használt grafit ára is nagyot drágult, és a kínálat elégtelensége komoly feszültséget okoz a piacon. A gyors keresletnövekedéssel nem tud lépést tartani a bányászati technológia és a nyersanyagkínálat. A fosszilis energiahordozók (szén, földgáz) magas árai is növelik a termelési költségeket. Egy új lítiumbánya nyitása több éves folyamat, és láthatjuk Szerbiában, hogy milyen politikai indulatokat kavar.

A lítiumbányászat nem éppen környezetbarát tevékenység, bármelyik típusú lelőhelyet (sós víz vagy érc) nézzük is: rengeteg kőzet mozgatásával és töménytelen mennyiségű víz felhasználásával zajlik. Emiatt nagyon nehéz megfelelő környezetvédelmi engedélyt kapni, ami még egy szegény állam esetében is fennáll. A híres lítiumháromszög (Argentína, Chile, Bolívia) országait pedig vízhiány sújtja, legalábbis a lítiumbányászati központokat, amelyek korlátozzák a termelés további felfuttatását.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021 tavaszán jelentette meg kiadványát, A kulcsfontosságú ásványok szerepe az energiaátmenetben címmel. Az IEA szakértői becslése szerint, ha az ügynökség által fenntartható fejlődésinek nevezett forgatókönyv szerint alakul a világ, akkor 2040-re a lítium kereslete 42-szeresére, a grafité 25-szörösére, a kobalté 21-szeresére, a nikkelé pedig 19-szeresére nő a 2020-as szinthez viszonyítva. A ritkaföldfémek hétszeres várható keresletnövekedése el is törpül ezekhez képest.

Nyilvánvalóan az értékláncokat fel kell építeni, hogy elegendő kínálat legyen az elektromos tároláshoz szükséges akkumulátorokból, ami egy lassú folyamat, főleg a bányászatban. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy egyes ásványok, mint a lítium is, elméletileg újrahasznosíthatóak. Ami jó hír, hogy a fent említett ásványokból van elegendő a Földön. Viszont ezek kitermelése, az új kitermelési, feldolgozási és termelési értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat. Az éghajlatváltozással és az elektromos autókkal kapcsolatos türelmetlenség viszont rövidtávon magasabb akkumulátorárakat eredményezhet, és jelentősen lassítja a folyamatot. Ezek miatt a tényezők miatt sajnos még hosszú ideig nem lesznek olcsón megvásárolható elektromos járművek. Maga az energiaátalakulás folyamata is lassabb lesz, mint amit a Földért aggódó hangok mindennap követelnek.

Fontosnak tartjuk a használható tudást nyújtó elemzéseket, a higgadt, szakértői véleményeket. A rovat támogatója a Boston Consulting Group.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lítiumhiány miatt jövőre még az akkumulátorok is drágulhatnak, erre egy évtizede nem volt példaAz elmúlt egy évben háromszorosára nőtt az akkumulátorok gyártásához elengedhetetlen nyersanyag ára, ami miatt jövőre az akkumulátorok is drágulhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szuverenitáshoz az akkumulátorgyártáson át vezet az útA döntéshozók szerint kulcsfontosságú, hogy európai cégek szállítsák az akkumulátorokat az európai autóiparnak, az ázsiai konkurencia azonban évekkel előttük jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMessze vagyunk attól, hogy az e-autó tényleg zöld legyen, de látszik a megoldásAz elektromos autó nem szennyez - helyben, de mi kellene ahhoz, hogy ne csak máshova terelje át, hanem meg is szüntesse a környezeti terhelést?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech akkumulátor elektromos autó grafit kobalt lítium lítium-ion réz Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.