Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 17. 10:02 Világ

A lítiumhiány miatt jövőre még az akkumulátorok is drágulhatnak, erre egy évtizede nem volt példa

Évek óta nem nőtt olyan gyorsan az elektromos járművektől az okostelefonokig számos alapvető terméket energiával ellátó akkumulátorok egyik alapvető összetevőjének az ára, mint az elmúlt időszakban. A lítium az év eleje óta a triplájára drágult, és az ára öt éve a legmagasabb szinten áll.

A drágulás hátterében a kínálat szűkössége és a kereslet folyamatos növekedése áll. A keresletet főleg az elektromos autók iránti igény növekedése és a gyártás felfutása adja, miközben a kínálat több tényező miatt is korlátozott. Egyrészt az elmúlt időszak alacsonyabb árszintje mellett kevesebb volt a beruházás a kitermelésbe. Másrészt viszont a kitermelés gyors beindítását környezetvédelmi aggályok és helyi tiltakozások, valamint az időigényes engedélyezési eljárások is lassítják.

Jelenleg az ezüstös-fehér fémet főként ausztráliai vagy dél-amerikai külszíni bányákban termelik ki. A nyersanyagot aztán Ázsiába szállítják feldolgozásra. Mire a lítium az európai vagy amerikai elektromos autókba kerül, rengeteg szén-dioxid megy ki a levegőbe.

A BloombergNEF kutatócég előrejelzése alapján 2030-ra ötszörösére nő a lítiumion-akkumulátorok gyártásához szükséges ásványi anyagok iránti kereslet.

A drágulás most már ott tart, hogy a nyersanyag költsége ugyan csak egy részét adja ki a lítiumion akkumulátorok árának, a BloombergNEF előjelzése szerint a drágulás 2,3 százalékkal, kilowattóránként 135 dollárra növelheti 2022-re az akkumulátorok árát. A drágulással az évtizede tartó csökkenés trendje törne meg.

Mindez pedig a klímacélokat is negatívan érinti, a közlekedés dekarbonizációja érdekében ugyanis nagyon fontos trend volt, hogy az évek óta csökkenő akkumulátorköltségek következtében az elektromos járművek versenyképesebbé váltak a benzinüzemű autókkal szemben. A BloombergNEF eredetileg 2024-re várta, hogy az ár 100 dolláros szintre csökken, a 2022-es drágulás miatt azonban ez két évet csúszhat.

A Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők szerint ugyanakkor az iparági beruházásoknak köszönhetően jövőre már visszatérhet az ár a drágulás előtti szintre. Az új kitermelés mellett az autógyártó és energetikai cégek a lítium kevésbé környezetterhelő bányászatával és az újrahasznosítással is próbálkoznak.

Világ akkumulátor drágulás lítium Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.