Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 17. 10:02 Világ

A lítiumhiány miatt jövőre még az akkumulátorok is drágulhatnak, erre egy évtizede nem volt példa

Évek óta nem nőtt olyan gyorsan az elektromos járművektől az okostelefonokig számos alapvető terméket energiával ellátó akkumulátorok egyik alapvető összetevőjének az ára, mint az elmúlt időszakban. A lítium az év eleje óta a triplájára drágult, és az ára öt éve a legmagasabb szinten áll.

A drágulás hátterében a kínálat szűkössége és a kereslet folyamatos növekedése áll. A keresletet főleg az elektromos autók iránti igény növekedése és a gyártás felfutása adja, miközben a kínálat több tényező miatt is korlátozott. Egyrészt az elmúlt időszak alacsonyabb árszintje mellett kevesebb volt a beruházás a kitermelésbe. Másrészt viszont a kitermelés gyors beindítását környezetvédelmi aggályok és helyi tiltakozások, valamint az időigényes engedélyezési eljárások is lassítják.

Jelenleg az ezüstös-fehér fémet főként ausztráliai vagy dél-amerikai külszíni bányákban termelik ki. A nyersanyagot aztán Ázsiába szállítják feldolgozásra. Mire a lítium az európai vagy amerikai elektromos autókba kerül, rengeteg szén-dioxid megy ki a levegőbe.

A BloombergNEF kutatócég előrejelzése alapján 2030-ra ötszörösére nő a lítiumion-akkumulátorok gyártásához szükséges ásványi anyagok iránti kereslet.

A drágulás most már ott tart, hogy a nyersanyag költsége ugyan csak egy részét adja ki a lítiumion akkumulátorok árának, a BloombergNEF előjelzése szerint a drágulás 2,3 százalékkal, kilowattóránként 135 dollárra növelheti 2022-re az akkumulátorok árát. A drágulással az évtizede tartó csökkenés trendje törne meg.

Mindez pedig a klímacélokat is negatívan érinti, a közlekedés dekarbonizációja érdekében ugyanis nagyon fontos trend volt, hogy az évek óta csökkenő akkumulátorköltségek következtében az elektromos járművek versenyképesebbé váltak a benzinüzemű autókkal szemben. A BloombergNEF eredetileg 2024-re várta, hogy az ár 100 dolláros szintre csökken, a 2022-es drágulás miatt azonban ez két évet csúszhat.

A Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők szerint ugyanakkor az iparági beruházásoknak köszönhetően jövőre már visszatérhet az ár a drágulás előtti szintre. Az új kitermelés mellett az autógyártó és energetikai cégek a lítium kevésbé környezetterhelő bányászatával és az újrahasznosítással is próbálkoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ akkumulátor drágulás lítium Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.