Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A glasgow-i klímacsúcs sajnos nem hozott átütő eredményt az éghajlatváltozás megfékezésében, további vállalások és ezek végrehajtása szükséges ahhoz, hogy a felmelegedés ne lépje túl a 1,5 Celsius-fokos szintet az iparosodás előtti korhoz képest. Pedig az Európai Unió elsőként vállalta, hogy 2050-re eléri a szén-dioxid-semlegességet, vagyis csak annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe a közösség területéről, amennyit különböző módszerekkel ki is vonnak onnan.

Ez nem képzelhető el az árufuvarozás „kizöldítése” nélkül, ennek meghatározó része ugyanis közúton, kamionokkal zajlik, a dízelmotorok alternatívái azonban még gyerekcipőben járnak. Így a gyors kibocsátáscsökkentéshez döntő fontosságú az áruforgalmak mielőbbi átterelése közútról vasútra, hiszen utóbbinál több mint egy évszázada megoldott az elektromos vontatás, az áramot pedig egyre nagyobb mértékben állítják elő megújuló forrásokból az EU-ban.

Az RCH egyik Traxx mozdonya. Fotó: Vezsenyi Dávid

Az Európai Bizottság jelentős részben ezért tűzte ki, hogy 2030-ra a 300 kilométer feletti szállításoknál a vasút részesedése elérje a 30 százalékot, szemben a jelenlegi nagyjából 18 százalékkal. Egy adminisztratív célkitűzés azonban kevés, ha a vasúti árutovábbítás technikai okokból nem képes olyan rugalmasságot és szolgáltatási színvonalat kínálni, mint a közúti konkurencia. Ezeknek a technológiai kötöttségeknek egyre nagyobb részét lehet ma már feloldani, de ehhez természetesen beruházások, a vasúti technológiák átfogó modernizációja szükséges.

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát (RCH) is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára. A fejlesztések számos eddigi eredményét már alkalmazza is az RCH, amely működésével több százezer tonna szén-dioxidtól mentesíti a környezetet.

A vállalat 2018-ban indított útjára mintegy 25 informatikai projektet, amelyektől a hatékonyság 3-5 százalékos javulását várja. Ezek magukban foglalják egyebek között a vonatkezelési folyamatok elektronikus útra terelését, a tehervonat-tervezést segítő alkalmazásokat, amelyek révén az üzemirányításhoz szükséges alapvető információkhoz a korábbi nyolc helyett egyetlen felületen jutnak a szakemberek.

Fejlesztés alatt áll a RailCube elnevezésű rendszer is, amely a vonattervezést és az erőforrások hatékonyabb elosztását támogatja egységes informatikai megoldással. Az RC.GO pedig a vonatok közlekedtetésének teljes folyamatát leköveti majd, és képes lesz központosítva, egy időben kezelni több mint 200 vasúti körzet adatait, valamint integrálni a határkezelési folyamatokat is.

A 2019-ben indított SmartCargo projekt részeként az RCH októberben 70 telematikai berendezéssel felszerelt vasúti kocsit állított forgalomba, 2021 végéig pedig további 800 vagont látnak el GPS-alapú készülékekkel, valamint gyorsulás- és hőmérő szenzorokkal. Jövő év végéig a vállalat „okos” kocsiflottája 1800 járműből áll majd.

A Rail Cargo Austria vagonparkjának modernizálása a célegyenesben jár, a tervezett mintegy 11 800 teherkocsiból már körülbelül 10 500 rendelkezik SmartCargo-készülékkel. A berendezések felszerelésével párhuzamosan folyamatosan vizsgálják a további technológiai újítások bevezetésének lehetőségét, többek között a kerékpárok (ez itt a vasúti kocsik tengelyeit és kerekeit jelenti) meghibásodásának, az ajtó-érzékelők, valamint a teherkocsik mérlegelését érintő területeken. A készülékek felszerelése az „okos” teherkocsik kialakításának első lépése, amelyet számos további fejlesztés követ majd.

Amit már ma is tudnak a beépített eszközök, hogy rendszeres időközönként jelzik a vagon aktuális helyzetét, és ezzel lehetővé teszik a rakomány pontos érkezésének előrejelzését. Ugyancsak rögzítik a közlekedés során keletkezett gyorsulások adatait, amelyek alapján a kocsi és a rakomány lehetséges meghibásodásaira is gyűjthetőek adatok. Az így kapott információkat az IoT (a dolgok internete) platformok dolgozzák fel, amelynek eredményeként nagymértékben javítható a vagongazdálkodás hatékonysága, amellyel egy RCH méretű vállalatnál sok százmillió forintos megtakarítás érhető el.

A vállalatcsoport digitalizációs fejlesztéseinek eredményeképpen a folyamatosan áramló információk hozzáférhetőek lesznek az RCH teljes logisztikai infrastruktúráját egységes digitális platformon kezelő MIKE alkalmazásban. Utóbbi kapcsán érdemes tudni, hogy a Rail Cargo Group az elmúlt években jelentős összegeket fektetett abba, hogy szolgáltatáskínálata digitális formában még inkább elérhetővé váljon. Az RCG a törzsügyfelekkel folytatott egyeztetések alapján fejleszti a MIKE digitális asszisztenst, amely lehetővé teszi a fuvarozási követelmények egyszerű és intuitív rögzítését, a logisztikai partnerek és ügyfelek közötti hatékony kommunikációt, valamint a küldemények transzparens áttekintését egyetlen platformon.

További innovatív alkalmazás a SmartLINK nevű rendszer, amely a Rail Cargo Group ügyfelei számára áttekinthető digitális szolgáltatási palettát kínál. Tájékoztatást ad minden lépésről és fejleményről, amelyre szükség lehet a vasúti árufuvarozás során.

Jelenleg folyik a DAC digitális automata központi ütköző tesztelése, amely annyiban más, mint az eddigiek, hogy egy közös európai kezdeményezés része. Szeptemberben a European DAC Delivery Programme meghozta az első döntést az ütközőfej kialakításáról, amelyet a jövőben egységesen alkalmaznak majd a vasúti árufuvarozási szegmensben Európában. Ez a döntés a bevezetés első fontos mérföldköve, a Rail Cargo Group tagja a digitális automata központi ütköző fejlesztésére alakult európai konzorciumnak.

A digitális központi ütköző. Fotó: Roland Rudolph

A DAC egyetlen áram- és adatbuszvezeték segítségével a vontatási és tolatási műveletek számos üzemeltetési folyamatát képes optimalizálni. Segítségével végrehajthatóak a vonatintegritási vizsgálatok is, amelyek az Európai Vonatbefolyásoló Rendszer következő generációja, az ETCS 3. szintje bevezetésének infrastrukturális előfeltételének számítanak. A DAC az ügyfelek számára, valamint a gazdaságos üzemeltetés és optimalizált karbantartás céljaira fejlesztett számos alkalmazás alapját képezi. Ez a technológia egyedülálló lehetőség az európai vasúti árufuvarozás forradalmasítására, kulcsfontosságú szerepet tölt be a vasúttársaságok üzemeltetésének átalakításában: többletkapacitást biztosít a forgalmak vasútra történő áttereléséhez, teret adva a klímavédelem szempontjából nélkülözhetetlen változásnak.

A cikk megjelenését a Rail Cargo Hungaria támogatta.

Támogatói tartalom Tech áruforgalom klímaváltozás klímavédelem rail cargo hungaria vasút vasúti áruszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2023. március 14. 08:41 Támogatói tartalom

Az energiahatékony épületek bérlése a rugalmas növekedési stratégia alapja

A magas finanszírozási költség és a fenntarthatósági elvárások hatására jóval gazdaságosabb bérbe venni a raktárterületeket és csarnokokat, mint saját fejlesztésben megépíteni őket.

Forint Ferenc
2023. március 6. 07:00 Élet, Támogatói tartalom

100-180 ezer forinttal csábítják a bankok a Babaváró hitelt igénylő fiatalokat

Bár az egyösszegű bónusz nagyon kecsegtető, számos egyéb szempontot is figyelembe kell venni a pénzintézet kiválasztásakor.

László Pál
2023. március 3. 08:22 Podcast, Támogatói tartalom

Felszabadítóan hat a diákokra, ha nagyobb kontrollt kapnak a tanulmányaik felett

Tipikus középosztálybeli félelem, hogy a gyereknek mindent kell csinálni, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő, az éghajlati és ökológiai rendszer visszafordíthatatlan kárai szempontjából döntőnek tartott másfél fokos melegedés tartására is csak extrém optimista forgatókönyv esetén látszik még némi esély - az IPCC hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének fő üzenetei ismerősen unalmasnak tűnhetnek a közvéleményben, miközben egy, a korábbiaknál is erősebb vészjelzésről van szó. A klímakommunikáció szokásos paradoxona: az apokaliptikusnak érzett figyelmeztetések kifáradnak, a visszafogott szakmai tónus viszont sem a döntéshozók, sem a közvélemény ingerküszöbét nem üti át.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.