Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A glasgow-i klímacsúcs sajnos nem hozott átütő eredményt az éghajlatváltozás megfékezésében, további vállalások és ezek végrehajtása szükséges ahhoz, hogy a felmelegedés ne lépje túl a 1,5 Celsius-fokos szintet az iparosodás előtti korhoz képest. Pedig az Európai Unió elsőként vállalta, hogy 2050-re eléri a szén-dioxid-semlegességet, vagyis csak annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe a közösség területéről, amennyit különböző módszerekkel ki is vonnak onnan.

Ez nem képzelhető el az árufuvarozás „kizöldítése” nélkül, ennek meghatározó része ugyanis közúton, kamionokkal zajlik, a dízelmotorok alternatívái azonban még gyerekcipőben járnak. Így a gyors kibocsátáscsökkentéshez döntő fontosságú az áruforgalmak mielőbbi átterelése közútról vasútra, hiszen utóbbinál több mint egy évszázada megoldott az elektromos vontatás, az áramot pedig egyre nagyobb mértékben állítják elő megújuló forrásokból az EU-ban.

Az RCH egyik Traxx mozdonya. Fotó: Vezsenyi Dávid

Az Európai Bizottság jelentős részben ezért tűzte ki, hogy 2030-ra a 300 kilométer feletti szállításoknál a vasút részesedése elérje a 30 százalékot, szemben a jelenlegi nagyjából 18 százalékkal. Egy adminisztratív célkitűzés azonban kevés, ha a vasúti árutovábbítás technikai okokból nem képes olyan rugalmasságot és szolgáltatási színvonalat kínálni, mint a közúti konkurencia. Ezeknek a technológiai kötöttségeknek egyre nagyobb részét lehet ma már feloldani, de ehhez természetesen beruházások, a vasúti technológiák átfogó modernizációja szükséges.

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát (RCH) is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára. A fejlesztések számos eddigi eredményét már alkalmazza is az RCH, amely működésével több százezer tonna szén-dioxidtól mentesíti a környezetet.

A vállalat 2018-ban indított útjára mintegy 25 informatikai projektet, amelyektől a hatékonyság 3-5 százalékos javulását várja. Ezek magukban foglalják egyebek között a vonatkezelési folyamatok elektronikus útra terelését, a tehervonat-tervezést segítő alkalmazásokat, amelyek révén az üzemirányításhoz szükséges alapvető információkhoz a korábbi nyolc helyett egyetlen felületen jutnak a szakemberek.

Fejlesztés alatt áll a RailCube elnevezésű rendszer is, amely a vonattervezést és az erőforrások hatékonyabb elosztását támogatja egységes informatikai megoldással. Az RC.GO pedig a vonatok közlekedtetésének teljes folyamatát leköveti majd, és képes lesz központosítva, egy időben kezelni több mint 200 vasúti körzet adatait, valamint integrálni a határkezelési folyamatokat is.

A 2019-ben indított SmartCargo projekt részeként az RCH októberben 70 telematikai berendezéssel felszerelt vasúti kocsit állított forgalomba, 2021 végéig pedig további 800 vagont látnak el GPS-alapú készülékekkel, valamint gyorsulás- és hőmérő szenzorokkal. Jövő év végéig a vállalat „okos” kocsiflottája 1800 járműből áll majd.

A Rail Cargo Austria vagonparkjának modernizálása a célegyenesben jár, a tervezett mintegy 11 800 teherkocsiból már körülbelül 10 500 rendelkezik SmartCargo-készülékkel. A berendezések felszerelésével párhuzamosan folyamatosan vizsgálják a további technológiai újítások bevezetésének lehetőségét, többek között a kerékpárok (ez itt a vasúti kocsik tengelyeit és kerekeit jelenti) meghibásodásának, az ajtó-érzékelők, valamint a teherkocsik mérlegelését érintő területeken. A készülékek felszerelése az „okos” teherkocsik kialakításának első lépése, amelyet számos további fejlesztés követ majd.

Amit már ma is tudnak a beépített eszközök, hogy rendszeres időközönként jelzik a vagon aktuális helyzetét, és ezzel lehetővé teszik a rakomány pontos érkezésének előrejelzését. Ugyancsak rögzítik a közlekedés során keletkezett gyorsulások adatait, amelyek alapján a kocsi és a rakomány lehetséges meghibásodásaira is gyűjthetőek adatok. Az így kapott információkat az IoT (a dolgok internete) platformok dolgozzák fel, amelynek eredményeként nagymértékben javítható a vagongazdálkodás hatékonysága, amellyel egy RCH méretű vállalatnál sok százmillió forintos megtakarítás érhető el.

A vállalatcsoport digitalizációs fejlesztéseinek eredményeképpen a folyamatosan áramló információk hozzáférhetőek lesznek az RCH teljes logisztikai infrastruktúráját egységes digitális platformon kezelő MIKE alkalmazásban. Utóbbi kapcsán érdemes tudni, hogy a Rail Cargo Group az elmúlt években jelentős összegeket fektetett abba, hogy szolgáltatáskínálata digitális formában még inkább elérhetővé váljon. Az RCG a törzsügyfelekkel folytatott egyeztetések alapján fejleszti a MIKE digitális asszisztenst, amely lehetővé teszi a fuvarozási követelmények egyszerű és intuitív rögzítését, a logisztikai partnerek és ügyfelek közötti hatékony kommunikációt, valamint a küldemények transzparens áttekintését egyetlen platformon.

További innovatív alkalmazás a SmartLINK nevű rendszer, amely a Rail Cargo Group ügyfelei számára áttekinthető digitális szolgáltatási palettát kínál. Tájékoztatást ad minden lépésről és fejleményről, amelyre szükség lehet a vasúti árufuvarozás során.

Jelenleg folyik a DAC digitális automata központi ütköző tesztelése, amely annyiban más, mint az eddigiek, hogy egy közös európai kezdeményezés része. Szeptemberben a European DAC Delivery Programme meghozta az első döntést az ütközőfej kialakításáról, amelyet a jövőben egységesen alkalmaznak majd a vasúti árufuvarozási szegmensben Európában. Ez a döntés a bevezetés első fontos mérföldköve, a Rail Cargo Group tagja a digitális automata központi ütköző fejlesztésére alakult európai konzorciumnak.

A digitális központi ütköző. Fotó: Roland Rudolph

A DAC egyetlen áram- és adatbuszvezeték segítségével a vontatási és tolatási műveletek számos üzemeltetési folyamatát képes optimalizálni. Segítségével végrehajthatóak a vonatintegritási vizsgálatok is, amelyek az Európai Vonatbefolyásoló Rendszer következő generációja, az ETCS 3. szintje bevezetésének infrastrukturális előfeltételének számítanak. A DAC az ügyfelek számára, valamint a gazdaságos üzemeltetés és optimalizált karbantartás céljaira fejlesztett számos alkalmazás alapját képezi. Ez a technológia egyedülálló lehetőség az európai vasúti árufuvarozás forradalmasítására, kulcsfontosságú szerepet tölt be a vasúttársaságok üzemeltetésének átalakításában: többletkapacitást biztosít a forgalmak vasútra történő áttereléséhez, teret adva a klímavédelem szempontjából nélkülözhetetlen változásnak.

A cikk megjelenését a Rail Cargo Hungaria támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Tech áruforgalom klímaváltozás klímavédelem rail cargo hungaria vasút vasúti áruszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.