Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. március 1. 12:24 Tech

Akármit is dolgozunk, nem veszik el a robotok a munkánkat

Sokan régóta fenntartásokkal figyelik a technológiai fejlődést, mivel félnek attól, hogy el fogják miatta veszíteni az állásukat. Hasonló a helyzet a robotizáció és a mesterséges intelligencia jelenlegi térnyerésével, főleg, hogy ezektől a folyamatoktól már nemcsak a kétkezi munkások tartanak egy kicsit, hanem mindenki, aki rutinfeladatot végez.

A közgazdaságtanban elterjedt elmélet szerint a technológiai változás képességektől függően hat a munkások életére. Korábban ezt úgy jellemezték, hogy azokat érinti jobban a változás, akik nem szakképzettek, de ma már elterjedtebb az a vélekedés, hogy azok érintettek, akik rutin típusú munkát végeznek, hiszen ezt egy mesterséges intelligencia is könnyen meg tudja tanulni.

Giacomo Domini és szerzőtársai annak jártak utána, hogy vajon valóban veszélyben van-e az állása ezeknek az embereknek a jelenleg zajló technológiai változások miatt. Francia cégszintű adatokon vizsgálták, hogy a vállalatok mikor ruháznak be automatizációs technológiákba, és ezzel párhuzamosan milyen változások történnek a munkavállalók körében.

Csak azokat a vállalatokat vizsgálták, amelyek gyártást végeznek, és csak az importált technológiát azonosították automatizációs beruházásként. A munkavállalók között három kategóriát hoztak létre, amik mentén vizsgálták a technológia hatását: képesített és nem képesített munkások, rutin vagy nem rutin feladatot végzők, és végül külön megnézték azokat, akiknek a munkája a technológia adaptálása és használata.

Az elemzésben 2002 és 2015 között éves szinten több mint 35 ezer céget vizsgáltak meg, ezeknek nagyjából évente 10 százaléka ruházott be automatizációs technológiába. Jellemzően a vizsgált időszakban ez a cégek nagy részénél egyszer történt meg, de ha valamelyik cég többször is importált ilyen technológiát, akkor is volt egy, amely messze nagyobb értéket képviselt, mint a többi kisebb beruházás.

Ezeket azonosították beruházási időszaknak, ezek előtt és után három évvel nézték meg a foglalkoztatás alakulását.

A teljes foglalkoztatást nézve a beruházás időpontja előtt jellemzően egy-két százalékos növekedés figyelhető meg, míg utána pár százalékos visszaesés.

Az is látszik, hogy a céget elhagyók aránya nagyjából állandó, ezért a változások alapvetően abból fakadnak, hogy a felvételek hogyan alakulnak.

Amikor foglalkoztatás típusa szerint vizsgálták a munkavállalók számát, akkor az derült ki, hogy alapvetően a fentihez nagyon hasonlóak az eredmények, azt leszámítva, hogy a beruházás előtt jóval megnő a képesítés nélküli kékgalléros munkások felvétele, majd a beruházás után ugyanúgy megnő az ő körükben a céget elhagyók aránya. Érdekes módon ez a technológia implementálásával foglalkozó emberek körében nem volt megfigyelhető. Amikor a rutin és a nem rutin munkát végzőket hasonlították össze, akkor azt látták, hogy közöttük nincs lényegi eltérés a technológiai beruházásból fakadóan.

Összességében a szerzők szerint a fenti eredmények azt mutatják, hogy a technológiai változás pozitívan hat a munkavállalókra, mivel előtte és közben is növekszik a cégeknél a munkavállalók száma*Igaz, utána visszaáll nagyjából a korábbi szintre, a hatás tehát csak átmeneti.. Ráadásul nem jelennek meg jelentős különbségek a munkavállalók típusától függően, tehát a kutatók véleménye szerint nem lehet azt mondani, hogy bizonyos rétegeket jobban érintene a technológiai fejlődés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMunkába állt az első kocsmáros robot JapánbanA külföldiek munkavállalását korlátozó intézkedések enyhítése ellenére nem találni munkaerőt a japán szolgáltatószektorban. Megoldásnak marad az automatizáció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan a tökéletes megoldás a reptéri csomagfosztogatás ellenA szingapúri reptéren mindent robotizálnak az utashidak mozgatásától a bőröndök pakolásáig, ami nemcsak gyorsítja, de biztonságosabbá is teszi a folyamatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok új munkahelyet is teremtenek majd a robotokA robotok terjedésével nem csak megszűnnek, hanem létre is jönnek munkahelyek. Tömeges munkanélküliség helyett inkább tömeges átképzésekre lehet számítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizáció automatizálás robot robotizálás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.