Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 1. 17:18 Tech

A tech cégek velünk akarnak aludni

Bejött egy holland fickó, felébresztett, azt mondta, hogy Wimnek hívják, és pornót fog forgatni a nappalimban. Szürreális? Hát persze, hogy az. Ilyen az életben nem történik. Ezért amikor felkeltem az elmúlt évtized leghülyébb álmából, meg is néztem az órámon, hogy mit ír, jól aludtam-e. Rögtön azután, hogy ellenőriztem a nappalit, ott vannak-e a hollandok. (Nem voltak.)

A reakció viszont – hogy megnézem, mit mutatnak a szenzorok – árulkodó, sőt korjelenségnek is számít lassan. A kétezres évek technológiai áttörésének első lépésében szoftver került mindenbe. A mosógép mechanikus programtárcsája helyére mikrokontroller került és az arra írt programkód. Emiatt mondja azt a cserélhető tárcsás gépen szocializálódott szerelő, hogy panelcsere lesz, és ha az se használ, ki lehet dobni a gépet. Marc Andreessen legendás amerikai kockázati tőkebefektető úgy foglalta össze egy tőmondatban a folyamatot:

a szoftver megeszi a világot.

Azóta továbbléptünk eggyel. Már nem a berendezések szoftverrel való felszerelése a hír, hiszen már a mosógépen is program fut. Most már ezekre az apró számítógépekre szenzorokat kötünk. Az alkatrészek ára annyira lecsökkent, hogy bármibe beleszerelhet hármat-négyet egy cég. A begyűjtött adat valamire csak jó lesz. Ezzel párhuzamosan pedig kialakulnak új technológiai ágak. Bármi mögé oda lehet tenni a -tech szócskát, valószínűleg már van rá két-három startup. Szex? Hogy a fenébe ne? Zuhanyzás? Természetesen! Alvás? Ott még olyan cégeket is találunk, amik értelmes dolgokkal foglalkoznak.

Ön jól aludt

Az okosórákkal az alvási ciklusok követése mindenki számára elérhetővé vált, persze nem olyan pontosságban, mint egy alvásklinikán. Akinek alvási problémái vannak, fáradtan ébred, vagy a párja panaszkodik arra, hogy igen hangosan horkolt, forduljon orvoshoz.

(Fotó: Kārlis Dambrāns // CC-BY)

Azt viszont már egy közepesen fejlett okosóra is méri, hogy nagyjából mennyi időt töltöttünk mély alvásban, meddig tartott a REM-fázis, és úgy általában összesen mennyit sikerült pihenni. Az értékek gyártónként és mérési módszerenként el fognak térni természetesen. Még akkor is, ha meg tudjuk szokni, hogy a csuklónkon órával kell aludni. Azonban még az ugyanolyan hibák mellett pontatlan mérés is jobb a semminél. Ráadásul a Google által felvásárolt Fitbit – igazi okosóránál kicsit butább, lépésszámlálónál sokkal okosabb – eszközeit már nagyjából 40 ezer forintért be lehet szerezni, és egészen pontosan dolgoznak.

Dolgok a paplan alatt

A csuklón viselhető eszközöket megszokni nem képes embereknek sem kell lemondani az alvásfigyelésről. A Withings száz dolláros Sleep nevű eszközét vagy a Beddit szenzort a matrac és a lepedő közé kell berakni, és máris forgolódhatunk rajta kedvünkre. A probléma, hogy ezeknek a töltöttségére vagy áramellátására is figyelni kell.

A szerelés vége: egy drót lóg ki az ágy szélén (Fotó: Withings)

A viselhető eszközöknél egyértelmű, hogy egy ember alvását mérik. Az ágyba szerelhető kütyük szintén egy felhasználót követnek. Az éjjeliszekrényre szerelhető ResMed-féle S+ ugyan azt állítja magáról, hogy a testet meg sem érintve tud pontos szívritmust mérni, a tesztek szerint azonban ügyesen kell beállítani, hogy a mérni kívánt ember mellkasára nézzen a szenzora. Mihelyt az ember nem úgy alszik, mint Tutanhamon a szarkofágjában, felmerülhetnek mérési hibák. Mivel a ResMed az alvásfigyelés egyik veteránja, ezért a cég (és termékei) tisztában vannak azzal, hogy gyakorta egytől eltérő számú ember használ egy ágyat.

Régebbi sleeptech a múzeumban (Fotó: Hans Splinter CC-BY-SA)

Olcsó játék

A fenti berendezések ára durván 20 és 40 ezer forint között ingadozik. Vásárlási tanácsot érdemben nem tudunk adni, annyira sok minden múlik a személyes preferencián. A jó alvás azonban nem csak azon múlik, hogy megmérjük, forgolódtunk-e. Az átlagos felnőttnek hét-kilenc óra alvásra van szüksége, ez egy olyan mennyiség, amit nem lehet elcsalni.

A kilenc óra elérését megkönnyíti, ha az ember nem nyomkorássza hajnalig a mobiltelefonját. Az ausztrál Macquarie Egyetem összefoglalója szerint már a telefon ágyba cipelése is rossz ötlet, mert így az ágyat a pihenés mellett a facebookozással, cseteléssel, filmnézéssel is összekötjük. De ennél fontosabb, hogy az elalvós film stimulálja az agyat, aminek az a vége, hogy az álomtündér leül velünk filmet nézni.

Változatos kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy a kék fény milyen hatással van az alvásra. Az egyik szerint elnyomja az alvásért felelős hormon termelését, egy más kutatás szerint az olvasólámpa (vagy a mobiltelefon) fényerejének nagyobb szerepe van a rossz alvásban.

A kék fény hatását még vizsgálják, a kacsák fel tudják kelteni az embert (Fotó: OiMax CC-BY)

A tech cégek változatos éjjeli lámpákat gyártanak, amelyek valamilyen megoldást kínálnak erre a problémára. Az önmagát online matracáruházból alvástechnológiai céggé átpozicionáló Casper például egy befőttesüveg alakú eszközt dobott piacra. Ez azzal segíti az alvást, hogy a tipikus éjjeli lámpákkal szemben magától elhalványul, majd kikapcsol, este pedig gesztusvezérléssel lehet bekapcsolni. És mivel a lámpa akkuról működik, magunkkal is cipelhetjük éjszaka a hűtőhöz vagy a mosdóba.

A még okosabb éjszakai lámpák időzíthetőek is. A Philipsnek egész termékvonala van ébresztőórával egybeépített, a fénnyel a napfelkeltét szimuláló eszközökből. A legegyszerűbbet 12 ezer forintnak megfelelő dollárért is be lehet szerezni. A csúcsmodell, ami már zenél és rádiózik is, viszont 60 ezer forintnál is drágább.

Természetesen senki nem mosolyog így az ébresztőórára (Fotó: Philips)

Esti mese világsztároktól

A fent felsorolt technológiák csak a megfizethető és többé-kevésbé értelmes felhasználási módot tükrözik. De ha valaki szeretné, hogy Matthew McConaughey vagy Stephen Fry mondjon neki esti mesét, arra is van már egy app, a Calm. Bár pont ugyanerre a célra a hálószobából kitiltott telefonra letöltött hangoskönyvek is jók lehetnek.

Komolyabb pénzekért pedig lehet alvós EKG-fejpántot, sőt az Amazon Alexa digitális asszisztensével vezérelhető okos ágyat kapni. Mostanra biztos, hogy a Szilícium-völgy felfedezte, hogy az emberek alszanak néha. És pénzt akar ebből keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre divatosabbá válik a munkahelyi szunyókálásOlyan sokan nem alszanak eleget éjszakánként, hogy a cégek is jobban járnak, ha hagyják egy kicsit napközben aludni a dolgozóikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig befolyásolja a gyerek alvását, hogy mennyit nézi a képernyőtAz Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint csak kicsivel alszanak kevesebbet azok a gyerekek, akik sokat gépeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPihenj eleget, ha jót akarsz magadnak és az országnak!Akár a GDP 3 százalékát is elviheti a kialvatlanság.

Tech alvás alváshiány okoseszközök okosóra startup Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Jandó Zoltán
2021. április 20. 12:55 Tech

A betegek vonalkódos karszalagot, az ápolók táblagépet kapnak a magyar kórházakban

Az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terheit csökkentené, és a betegek helyzetén is javítana két napokban kiírt tender.

Stubnya Bence
2021. április 20. 06:04 Tech

Ózd elbukott a robotokkal szemben, de tudjuk, hogy ezt máshol hogyan előzhetjük meg

Az automatizálás eddig a munkaerőhiányt ellensúlyozta, tömeges munkanélküliséget nem okozott, de az oktatást át kell szerveznünk, hogy ez így is maradjon. Szalavetz Andrea kutatóval beszélgettünk.

Stubnya Bence
2021. április 18. 12:44 Tech

Bőr alá ültethető, érintésmentes fizetést lehetővé tevő mikrochipet fejlesztett egy lengyel cég

A startup alapítója szerint a bőr alá varrt mikrochipes fizetés egyszer majd pont olyan népszerű lesz, mint amilyen most a kártyás.

Fontos

Avatar
2021. április 20. 15:54 Világ

A nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termelést

A Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

Avatar
2021. április 19. 15:52 Közélet

A magyar iskolákból a nyitással könnyen orosz rulett lehet

A szakmai ellenérvek figyelmen kívül hagyásával, az érintetteket gyakorlatilag kényszerítve nyitottak ma újra az iskolák alsó tagozatai és az óvodák.

Bucsky Péter
2021. április 19. 06:44 Közélet

Az EU-val fizettetné ki a kormány az orvosok béremelését

A kormány 300 milliárdot kér Brüsszeltől, hogy nőjön az egészségügyi alkalmazottak bére idén - a már eldöntött béremelés szinte pontosan ennyibe kerül.