Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 23. 13:44 Élet

Egyre divatosabbá válik a munkahelyi szunyókálás

Eddig sem nézték jó szemmel a szunyókálást az amerikai hivatalokban, de kimondottan tilos sem volt, egészen mostanáig. Egy novemberi utasítás ugyanis immár félreérthetetlenül közölte a hivatalnokokkal, hogy tilos aludniuk a szövetségi kormány épületeiben, hacsak ezt nem engedélyezi kifejezetten egy illetékes.

Ez azért is érdekes, mert vannak arra utaló jelek, hogy több ország magánszektorában kezd megváltozni a munkaidő alatti szunyókáláshoz való elutasító hozzáállás. Ennek részben az az oka, hogy számos országban egyre nagyobb gond a nem megfelelő mennyiségű alvás, ami rontja a dolgozók hatékonyságát. Az amerikai Indiana államban lévő Bell State University önbevalláson alapuló felmérései szerint 2010-ben a 150 ezer válaszadó 30,9 százaléka aludt éjszakánként legfeljebb hét órát, 2018-ban viszont már a 35,6 százaléka.

A Rand elemzőcég 2016-ban öt fejlett ország vizsgálata alapján megállapította, hogy országos szinten akár a GDP 3 százaléka is elveszhet az alváshiány miatt, vagyis ha többet aludnánk, ennyivel növekedhetne a gazdaság teljesítménye.

Az öt ország közül messze az USA-nak okozza a legnagyobb kárt az alváshiány: évente akár 411 milliárd dollárral, illetve 2,3 százalékkal is ronthatja a GDP-t, de máshol is jelentős a potenciális gazdasági veszteség. Arányaiban a japán gazdaság szenvedi meg leginkább a nem alvást, itt becslések szerint 2,9 százalékkal lehetne nagyobb a gazdasági teljesítmény, ha az emberek eleget pihennének.

 

Japánban legalább nem övezi stigma a munkahelyi pihenést, számos cégnél alakítottak ki olyan hangszigetelt kabinokat, ahol a dolgozók szunyókálhatnak.

A BBC cikke szerint Nagy-Britanniában mások mellett a Ben & Jerry’s jégkrémgyártó vállalat központjában alakítottak ki alvásra szolgáló helyiségeket, amelyeket valamiért Da Vinci szobának hívnak. A berendezés elég puritán, egy ágy és egy vékony takaró szolgálja a szundikálást, amely azonban nem lehet hosszabb 20 percesnél.

A kezdeti tapasztalatok némileg vegyesek voltak. A munkahelyi alvást övező stigma miatt a feliratkozásra szolgáló papírra olyan álneveket írtak, mint a Donald kacsa, mert senki sem akarta névvel vállalni, hogy munkaidőben alszik. A feliratkozási rendszert emiatt aztán meg is szüntették – mondta a BBC-nek a vállalat szóvivője.

Saját bevallása szerint ő három év alatt négyszer használta az alvóhelyiséget, és utána mindig hatékonyabbnak érezte magát. Az egyik kollégája is ugyanerről számolt be, hozzátéve, hogy először kicsit furcsán érezte magát, hogy aludni készül munkaidőben, de utána annyival jobban tudott dolgozni, hogy később már nem volt bűntudata a hasonló alkalmakkor.

Sok cégnél azonban továbbra sincs ilyen lehetőség, amit viszont egy új szolgáltató ágazat igyekszik kihasználni. Toronto irodákkal zsúfolt negyedében egy cég 10 kanadai dollárért (nagyjából 2300 forint) 25 perces alvási lehetőséget kínál egy széles ágyon, ahol a megfelelő körülményeket vastag függönyök és levendulaillat biztosítja.

A MetroNaps nevű cég pedig futurisztikus külsejű, ergonomikus alvókabinokat árul, amelyek iránt elsősorban olyan folyamatosan működő munkahelyek érdeklődnek, mint a repterek, kórházak és gyárak. De a vezérigazgató szerint egyetemektől és fitnesztermektől is egyre több a megkeresés. Hozzátette: amikor elindultak, sokan őrültnek tartották őket, amiért a munkahelyi szunyókálásra építik az üzleti modelljüket, ma már azonban egyre kevésbé vehetik adottnak a munkaadók, hogy dolgozóik eléggé kipihenten jelennek meg a munkahelyükön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPihenj eleget, ha jót akarsz magadnak és az országnak!Akár a GDP 3 százalékát is elviheti a kialvatlanság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alvás alváshiány hatékonyság szunyókálás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.