Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 3. 17:11 Élet

Pihenj eleget, ha jót akarsz magadnak és az országnak!

Nem csak az életünket rövidíthetjük meg azzal, ha nem alszunk eleget, hanem az iskolai, munkahelyi teljesítményünket is jelentősen lerontja a kialvatlanság. Ha pedig elég sokan vagyunk, akik keveset alszunk, azt az egész gazdaság megsínyli. Egy friss kutatás szerint nem is kicsit.

Az Egyesült Államokban már közegészségügyi problémának kiáltották ki az alvásmegvonást, mivel az amerikaiak több mint egyharmada nem pihen rendszeresen eleget. A kevés alvás persze nem csak az amerikaiak problémája, más nemzeteket is ugyanúgy érint.

Általános megfigyelés a világban, hogy egyre több ember alszik kevesebbet annál, mint amennyi egészségügyileg javasolt lenne. Ezt olyan, a modern világra egyre jellemzőbb életstílusbeli tényezőkkel lehet magyarázni, mint a pszichoszociális stressz, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgáshiány és a túlzott számítógép-használat. Pedig a pihenés mind az egészségünk, mind a teljesítményünk, mind a jólétünk szempontjából létfontosságú. Ezt bizonyítja, hogy az alváshiány szoros összefüggésbe hozható számos egészségügyi és szociális jellegű problémával, befolyással van az egészségi állapotunkra, és arra is, hogy mennyit tudunk letenni nap mint nap az asztalra.

A Rand elemzőcég öt OECD ország vizsgálatából megállapította, hogy már az átlag hat és hét óra alvás között is látványos a különbség a halálozási kockázat szempontjából. Országos szinten pedig akár a GDP 3 százaléka is elveszhet az alváshiány miatt, vagyis ha többet aludnánk, ennyivel növekedhetne a gazdaság teljesítménye.

Az öt ország közül messze az USA-nak okozza a legnagyobb kárt az alváshiány: évente akár 411 milliárd dollárral, illetve 2,3 százalékkal is ronthatja a GDP-t, de máshol is jelentős a potenciális gazdasági veszteség. Arányaiban a japán gazdaság szívja meg a leginkább a nem alvást, itt becslések szerint 2,9 százalékkal lehetne nagyobb a gazdasági teljesítmény, ha az emberek eleget pihennének.

Az alváshiány okozta alacsony teljesítmény miatt tulajdonképpen munkanapok vesznek el. Az USA-ban évente nagyjából 1,2 millió munkanap megy a kukába emiatt. Japánban ugyanezt 600 ezer munkanapra, az Egyesült Királyságban és Németországban 200 ezer napra, míg Kanadában „mindössze” 80 ezer napra becsülték.

Fotó: MTI/EPA/Hannah McKay

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alvás kialvatlanság oecd Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.