Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. november 6. 16:53 Élet

Alig befolyásolja a gyerek alvását, hogy mennyit nézi a képernyőt

Nem igazán befolyásolja a képernyő előtt töltött idő a gyermekek alvását, állítja az Oxfordi Egyetem új kutatása, amelyről a BBC írt. Mindez szembemegy a korábbi kutatások eredményeivel, amelyek azt állították, hogy azok a gyerekek, akik túl sokat ülnek a képernyő előtt, nem alszanak eleget.

Az Oxford Internet Institute tanulmánya 2016-os amerikai adatokkal dolgozott, amelyek azt tartalmazták, hogy a hat hónap és 17 év közötti gyermekek mennyit számítógépeztek, okostelefonoztak és mennyi tévét néztek hétköznap.

Az eredmények szerint a digitális eszközöktől leginkább tartózkodó tinédzserek csak egy kicsivel aludtak többet, mint azok a társaik, akik a napjuk jelentős részét képernyő előtt töltötték. Azok a tinik, akik egy percet sem töltöttek képernyő előtt a nap folyamán, átlagosan 8 óra 51 percet aludtak, míg akik 8 órán át nézték a képernyőt, 8 óra 21 percet. A Journal of Pediatrics gyermekgyógyászati folyóiratban publikált tanulmány szerint egy óra a képernyő előtt nagyjából 3-8 perccel kevesebb alvással jár éjszakánként.

A tanulmány egyik szerzője szerint 

a megfelelő és elegendő alváshoz sokkal fontosabb a helyes alvási szokások kialakítása, például az, hogy mindig hasonló időben ébredjen a gyermek.

Egyre több techcég, köztük az Apple, a Google és a Facebook is lehetővé tette már, hogy az emberek követhessék, mennyi időt töltenek a képernyők előtt.

Steve Jobs, az Apple néhai vezetőjének gyermekei például nem használhattak iPadet fiatal korukban, de a Microsoft társalapítója, Bill Gates is eltiltotta gyermekeit a mobiltelefonoktól. Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője pedig arról beszélt, hogy nem engedné meg az unokaöccsének, hogy közösségi médiát használjon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrület van a Szilícium-völgyben, a szülők teljesen bepánikoltak a gyerekek mobilozása miattA tech-szülők letiltják a gyerekeiket a technológiáról. A gyerekfelügyelőket szerződésben kötelezik, hogy a gyerekeket egy percre se engedjék a digitális eszközökhöz.

A BBC által megkérdezett brit háziorvos üdvözölte az Oxfordi Egyetem tanulmányát, ám ettől még azt javasolja a szülőknek, hogy lefekvés előtt egy órával kapcsolják ki ezeket az eszközöket. A tanulmány ugyanis az alvás minőségéről nem szól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alvás mobiltelefon tévé Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.