Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 20. 10:31 Tech

Műhús fejlesztésével menekül előre egy olajipari cég Thaiföldön

A megújuló források felhasználása egyre látványosabban tör előre az energetikában, ez pedig törvényszerűen azt jelenti, hogy az olajipari vállalatok egyre komolyabb kihívások előtt állnak. Több olajipari cég igyekszik diverzifikálni a tevékenységét, például a francia Total felvásárolt egy megújuló energiában utazó céget, a brit-holland Shell egy e-mobilitással foglalkozót, a magyar Mol pedig kávézókkal és műanyaggyártással próbálkozik.

Ezeknél a vállalatoknál merészebb húzással próbál csökkenteni olajfüggőségén az egyik legnagyobb thaiföldi olajfinomító, a Bangchak Corporation. A mintegy 1300 főt foglalkoztató cég többek között műhús előállításával diverzifikálná a tevékenységét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzerinted a szintetikus hús vegán? És lehet húsnak nevezni?Amerikában elkezdik a laborban növesztett mesterséges hús szabályozásának kialakítását.

A Bloombergnek azt mondta a cég vezetője, Chaiwat Kovavisarach, hogy olyan stratégiában gondolkodnak, amelyben egyre nagyobb arányban kap teret a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékek előállítása a hagyományos alapanyagokkal szemben. A cég leginkább megújuló energiákkal és bioműanyagokkal kezdett el foglalkozni, és ezek tavaly a cég bevételének már 40 százalékát adták.

A bioműanyag egy összefoglaló név, egyaránt takar megújuló alapanyagokból gyártott és biológiai úton lebomló műanyagokat. Az elmúlt időszakban rohamosan terjednek, a Bangchaknál például nemrég még csak 50 százalékos kapacitáson ment a bioműanyagot gyártó részleg, de a kereslet növekedése miatt mára teljes kapacitással működik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKísérlet bizonyítja, hogy nem bomlanak le a lebomlónak nevezett műanyagzacskókLegalábbis úgy biztosan nem tűnnek el a környezetből, ahogy képzeli egy vásárló. Ez azt is jelenti, hogy a műanyagoknak valószínűleg nem alternatívája a bioműanyag.

Bár a bioműanyag szemetelés szempontjából valóban előremutatóbb a kőolajalapúnál, mégis számottevő a környezetterhelése. A bioműanyag jellemzően olyan növényekből készül, mint a cukornád vagy a kukorica, ebből adódóan jelentős termőterületre van szükség az előállításához, ami további erdőirtásokhoz vezethet.

A Bangchak mindenesetre több projektet is elindított, hogy minél inkább tágítsa tevékenységi körét, és a jelenleg már gyártott bioműanyagok mellett a tervek szerint növényi alapú húshelyettesítők és kozmetikumok fejlesztésébe kezd bele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerreTudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bioműanyag műhús olajipar Thaiföld vegán Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.