Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 14. 19:21 Élet, Tech

Szerinted a szintetikus hús vegán? És lehet húsnak nevezni?

Az Egyesült Államok képviselőháza javaslatot tett a szövetségi agrárügynökségnek, hogy kezdjen el dolgozni a mesterségesen előállított hústermékek szabályozásán, többek között a termékek elnevezésének szabályain is.

A laborban kikísérletezett, állatot még hírből sem ismerő műhús fejlesztése a jelek szerint elkerülhetetlenül tör előre, ha pedig bekerül a boltokba, akkor súlyos piaci és etikai kérdéseket fog felvetni. Ennek szeretne elébe menni az amerikai szabályozás.

Az állattartók érdekvédelmi szervezetei érthető okokból nagyon erősen lobbiznak azért, hogy a szintetikus termékeket egyáltalán ne lehessen húsnak nevezni, semmilyen körülmények között. A műhús*Angolul néha “cultured meat”-ként, azaz “tenyésztett húsként” hivatkoznak a műhúsra. gyártási technológiája elég gyorsan fejlődik, és fajlagosan egyre olcsóbbá válik, amit természetesen az is segít, hogy az álattartás teljes költségét meg lehet vele spórolni, és a helyigénye is sokkal kisebb. Az igazi álattartók ezért jogosan félhetnek attól, hogy ha a vásárlók számára nem tesznek egyértelmű különbséget a szintetikus és a hagyományos változatok között, akkor hosszú távon piacot vesztenek.

A Verge ezzel kapcsolatban azt fejtegeti, hogy tudományos alapokról nézve a műhúst mégiscsak húsnak kellene nevezni, és hivatalosan is. A szintetikus hús gyártásának kiindulópontja ugyanis állati őssejt, amelyet magzati korban levett vérből készített szérummal kell táplálni.

Ezek alapján jó kérdés lesz, hogy a különböző vegetáriánus diéták követői minek fogják tekinteni a szintetikus húst, hiszen ha akarod, akkor van benne állati eredetű összetevő, ám maga a kifejlett állat sosem létezett, így például nem is kellett vágóhídra vinni.

A szintetikus hús támogatói pont azzal érvelnek, hogy rengeteg állatot mentenek meg a mészárlástól, mellesleg pedig sokkal kisebb energiabefektetéssel állítanak elő húst, vagyis környezettudatosabbak. És ha ez még nem lenne elég: a laborokban előállított termék közvetlen metán kibocsátása szinte nulla, miközben az állattartás küldi a levegőbe ennek az üvegházhatású gáznak a 16 százalékát.

Az, hogy az agrárhivatal, és nem az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség kezdhet el gondolkodni a szabályozáson, arra utal, hogy az állattartó lobbinak sikerült nagyobb erőket felvonultatnia Washingtonban, ez a szervezet ugyanis hajlamosabb lehet az ő igazukat képviselni.

A szabályozás kérdése akkor lesz igazán érdekes, ha a műhús összetétele meg fogja közelíteni az igaziét. Jelenleg ez még nincs így, de ha bekövetkezik, akkor nehéz lesz az eltérő elnevezés mellett érvelni. Ha például most sikerül kiharcolni, hogy a műhúst a termékek csomagolásán mondjuk állati sejtszövetnek kelljen nevezni, akkor az nem fogja figyelembe venni azt a tényt, hogy az igazi hús is állati sejtszövet.

A nagyipari műhúsgyártástól egyébként még viszonylag messze vagyunk, de a kérdést mihamarabb rendezni kell, mert például az egyik fejlesztőcég nemrég jelentette be, hogy az év végén bizonyos amerikai éttermeknek elkezdi a szállítást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech élelmiszer hús műhús szabályozás szintetikus hús Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.