Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 14. 19:21 Élet, Tech

Szerinted a szintetikus hús vegán? És lehet húsnak nevezni?

Az Egyesült Államok képviselőháza javaslatot tett a szövetségi agrárügynökségnek, hogy kezdjen el dolgozni a mesterségesen előállított hústermékek szabályozásán, többek között a termékek elnevezésének szabályain is.

A laborban kikísérletezett, állatot még hírből sem ismerő műhús fejlesztése a jelek szerint elkerülhetetlenül tör előre, ha pedig bekerül a boltokba, akkor súlyos piaci és etikai kérdéseket fog felvetni. Ennek szeretne elébe menni az amerikai szabályozás.

Az állattartók érdekvédelmi szervezetei érthető okokból nagyon erősen lobbiznak azért, hogy a szintetikus termékeket egyáltalán ne lehessen húsnak nevezni, semmilyen körülmények között. A műhús*Angolul néha “cultured meat”-ként, azaz “tenyésztett húsként” hivatkoznak a műhúsra. gyártási technológiája elég gyorsan fejlődik, és fajlagosan egyre olcsóbbá válik, amit természetesen az is segít, hogy az álattartás teljes költségét meg lehet vele spórolni, és a helyigénye is sokkal kisebb. Az igazi álattartók ezért jogosan félhetnek attól, hogy ha a vásárlók számára nem tesznek egyértelmű különbséget a szintetikus és a hagyományos változatok között, akkor hosszú távon piacot vesztenek.

A Verge ezzel kapcsolatban azt fejtegeti, hogy tudományos alapokról nézve a műhúst mégiscsak húsnak kellene nevezni, és hivatalosan is. A szintetikus hús gyártásának kiindulópontja ugyanis állati őssejt, amelyet magzati korban levett vérből készített szérummal kell táplálni.

Ezek alapján jó kérdés lesz, hogy a különböző vegetáriánus diéták követői minek fogják tekinteni a szintetikus húst, hiszen ha akarod, akkor van benne állati eredetű összetevő, ám maga a kifejlett állat sosem létezett, így például nem is kellett vágóhídra vinni.

A szintetikus hús támogatói pont azzal érvelnek, hogy rengeteg állatot mentenek meg a mészárlástól, mellesleg pedig sokkal kisebb energiabefektetéssel állítanak elő húst, vagyis környezettudatosabbak. És ha ez még nem lenne elég: a laborokban előállított termék közvetlen metán kibocsátása szinte nulla, miközben az állattartás küldi a levegőbe ennek az üvegházhatású gáznak a 16 százalékát.

Az, hogy az agrárhivatal, és nem az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség kezdhet el gondolkodni a szabályozáson, arra utal, hogy az állattartó lobbinak sikerült nagyobb erőket felvonultatnia Washingtonban, ez a szervezet ugyanis hajlamosabb lehet az ő igazukat képviselni.

A szabályozás kérdése akkor lesz igazán érdekes, ha a műhús összetétele meg fogja közelíteni az igaziét. Jelenleg ez még nincs így, de ha bekövetkezik, akkor nehéz lesz az eltérő elnevezés mellett érvelni. Ha például most sikerül kiharcolni, hogy a műhúst a termékek csomagolásán mondjuk állati sejtszövetnek kelljen nevezni, akkor az nem fogja figyelembe venni azt a tényt, hogy az igazi hús is állati sejtszövet.

A nagyipari műhúsgyártástól egyébként még viszonylag messze vagyunk, de a kérdést mihamarabb rendezni kell, mert például az egyik fejlesztőcég nemrég jelentette be, hogy az év végén bizonyos amerikai éttermeknek elkezdi a szállítást.

Élet Tech élelmiszer hús műhús szabályozás szintetikus hús Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2022. január 26. 09:54 Élet

A G7 újságírója nyerte a Minőségi Újságírásért Díjat

Bucsky Péter kollégánknak ítélte a decemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma hiánypótló cikksorozatáért, amely az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatásukat elemezte makrogazdasági dimenziókban.

Katona Hajnalka
2022. január 24. 17:37 Élet

Még mindig nem minden az, aminek látszik a térképeken

Bár minden eddiginél több adat van a térképkészítők kezében, még mindig csak a valóság egyszerűsített mását látjuk.

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Fontos

Jandó Zoltán
2022. január 26. 16:27 Adat

Tényleg szinte mindenki covidos az országban, akit tesztelnek?

Sokkal nagyobb az átfertőzöttség, mint korábban bármikor, de ez nem jelenti azt, hogy négyből három tesztelt covidos. A tényleges pozitivitási ráta 40 százalék körül lehet.

Bucsky Péter
2022. január 26. 06:55 Közélet, Vállalat

Idehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cége

Próbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.