Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 6. 09:39 Élet

Kísérlet bizonyítja, hogy nem bomlanak le a lebomlónak nevezett műanyagzacskók

A környezetbarátnak nevezett bio-, öko- vagy komposztálható műanyagzacskókat valószínűleg el kell felejtenünk, ha tényleg csökkenteni akarjuk a környezetünkbe kerülő hulladék mennyiségét. Egy most megjelent angol kutatás legalábbis azt az eredményt hozta, hogy három évvel a földbe vagy tengerbe kerülésük után ezeknek a műanyagoknak a jelentős része annyira nem mutatja a bomlás jeleit, hogy akár még használható is lenne.

Ahogy az az alábbi angol nyelvű videós beszámolóban is jól látható, a kutatók által három év után a földből vagy tengervízből előbányászott zacskók ugyan nem túl esztétikusak, de sokkal jobban egyben vannak, mint azt gondolnánk.

Tényleg nagyon el voltam képedve azon, hogy három év után a zacskók még mindig képesek voltak megtartani egészen sok cuccot. A legmeglepőbb az volt, hogy a biolebomlónak címkézett zacskók is képesek voltak erre. Amikor ilyen feliratot látsz, azt várod, hogy sokkal gyorsabban lebomlik, mint egy hagyományos műanyagszatyor, de a kutatásunk arra utal, hogy ez nem feltétlenül van így

mondta a The Guardiannek Imogen Napper, a kísérlet vezetője.

Az eredmények kapcsán a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a lebomlónak nevezett műanyagok a valóságban csak akkor viselkednek környezetbarátabb módon, ha a hulladékfeldolgozókba bejutnak és ott megfelelő módon kezelik őket.

A közfelfogással ellentétben a bio-nak, környezetbarátnak, komposztálhatónak vagy lebomlónak minősített zacskókat nem lehet egyszerűen csak eldobni, mert a környezetbe kijutva általában nem kerülnek olyan ideális viszonyok közé, mint az erre felkészült hulladékkezelőkben, és ezért korántsem bomlanak le gyorsan. Általában még a komposztálható elnevezés sem jelenti azt, hogy otthon bárki bedobhatja a zacskót a saját házi komposztálójába, mert a gyors lebomlást csak a professzionális, erre a célra épített ipari komposztálókban érhetik el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem tesznek azért a magyar boltok, hogy ne csak műanyag zacskókban lehessen gyümölcsöt venni?A kormány meghátrált, az EU puha a mindent elborító, egyszer használatos műanyag zacskókkal vagy inkább a vegyipari lobbival szemben. Pedig teljes tiltás nélkül nagyon nehéz lesz változást elérni.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy minden eddigi erőfeszítés ellenére a bioműanyagok fejlesztése nem tart azon a szinten, hogy megnyugtató alternatívája legyen a hagyományos műanyagoknak. Amíg ezt a szintet nem érik el, addig szakértők szerint jobb lenne más módszerek és anyagok felé fordulni.

Az Európai Unióban egyébként napirenden van az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem, és ezek használata a jogszabályoknak köszönhetően Magyarországon is vissza fog szorulni. Ebben a kérdésben a fogyasztók véleménye sokkal támogatóbb, mint a szemetelési gyakorlatuk, de ez is elég ahhoz, hogy a nagy kereskedelmi láncok egy része már magától is a műanyagok kiváltásán dolgozzon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa te is dilemmáztál már azon, hogy mit dobhatsz a szelektívbe, itt a segítségHova dobjuk az olajos flakont vagy az elviteles kávéspoharat? És a csokis vagy chipszes zacskót? Vége a bizonytalankodásnak szemétválogatás közben!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bioműanyag kísérlet komposzt környezetvédelem lebomló műanyag zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.