Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 8. 11:52 Vállalat

Mészáros Lőrinc már ezüstérmes lehet az agrárbárók versenyében

Miután kiderült, hogy az oligarchaszerepből önmagát kigolyózó Simicska Lajos lényegében valamennyi üzleti érdekeltsége korábbi üzlettársához, Nyerges Zsolthoz kerül, megírtuk, hogy nem ő lesz a cégek végállomása, hanem az ország leggyorsabban gazdagodó vállalkozója, Mészáros Lőrinc.

Úgy tűnik, hogy ez a folyamat el is kezdődött. A 444.hu cikke szerint október 25-én a Mezort Zrt. tulajdonjoga Nyergestől Vörös József ügyvédhez került, aki korábban Mészáros Lőrincet képviselte egy földvásárlási árverésen, és ő a jogi képviselője annak az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által vezetett alapítványnak, amely a felcsúti Puskás Akadémiát működteti.

A Mezort és Vörös nem válaszolt a portálnak, mindenesetre nem valószínű, hogy az ügyvéd saját maga rendelkezne akkora összeggel, amely a vállalat megvásárlásához szükséges. A Mezort ugyanis annál is sokkal jelentősebb társaság, mint ami a 444.hu cikkéből kiderül, ez fogja össze a teljes egykori Simicska-agrárportfóliót, amelynek része három, 2001-ben privatizált állami gazdaság, 2051-ig szóló földhasználati joggal. Tavalyi konszolidált (a leányvállalatok számait is magában foglaló) beszámolója szerint 

árbevétele 8,6 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig elérte a 975 millió forintot.

A három egykori állami gazdaság, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. közel 17 500 hektáron folytat növénytermesztést.

Ha a Mezort-csoport valamilyen formában tényleg Mészáros Lőrincnél köt ki, akkor ő, illetve a családja lesz a második legnagyobb „földbirtokos” Magyarországon. Azért kell idézőjelbe tenni a kifejezést, mert a törvények szerint idehaza egy magánszemély legfeljebb 300 hektár termőföldet birtokolhat, cégek (jogi személyek) pedig semennyit, csak bérelhetnek. Így azt lehet sorba állítani, hogy egy-egy üzletember érdekeltségei mekkora bérelt területen gazdálkodnak.

A G7 korábbi adatgyűjtését és számítását alapul véve a felcsúti vállalkozó érdekeltségei 30,5 ezer hektáron gazdálkodhatnak majd. (Ez nagyjából annyi, mint Pest területe Csepel nélkül.) Ez már csak 15 százalékkal marad el Csányi Sándor agrárbirodalmának 35 ezer hektárjától. Nyergest pedig természetesen meg fogja előzni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárójaMiután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.

Egy sajátos gyűjtögetési versenyben viszont már a Mezorttal átveheti Mészáros a vezetést: 5 lesz az érdekeltségében abból a 12 állami gazdaságból, amelyet még az első Orbán-kormány privatizált. Formailag a menedzsmentnek, jó részük azonban nem sokkal később nagybefektetőknél kötött ki, ezért aztán ez a magánosítás kiérdemelte a piszkos 12 elnevezést. A Mezort-portfólióba tartozó háromról már volt szó, a herceghalmi, valamint a hidasháti pedig eddig is Mészáros érdekeltségébe tartozott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csányi Sándor Mészáros Lőrinc Mezort nyerges zsolt oligarcha Vörös József Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.