Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán Váczi István
2018. július 4. 18:31 Közélet, Pénz

Nem Nyerges lesz a Simicska-cégek végállomása

Nyerges Zsolt csak parkolópálya, a következő lépésben minden megy Mészáros Lőrinchez – így foglalta össze röviden egy ügyet ismerő forrásunk, hogy miért adta el Simicska Lajos tulajdonképpen mindenét Nyerges Zsoltnak. Állítólag azért lett Nyerges a postás, mert ő az, akiben mind a két fél megbízik. Simicska Lajosnak emberemlékezet óta üzlettársa, de a korábbi Fidesz-pénztárnok és Orbán Viktor összeveszését követően is volt arra utaló jel, hogy a kibékíthetetlen konfliktus ellenére vele a másik oldal is hajlandó szóba állni. Emlékezetes momentum, hogy két évvel ezelőtt, a Simicska-Orbán háború csúcspontján a miniszterelnök személyesen ment le átadni a szolnoki MÁV-stadiont.

Állítólag közel 60 cégből áll a csomag, amit Nyerges most átvesz, és ez teljes egészében a leköszönő felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor jóbarátjához, Mészáros Lőrinchez kerülhet. Hogy pontosan milyen konstrukcióban (egyben vagy szétszedve), és hogy Mészáros mely cégéhez, az egyelőre nem egyértelmű, ezt állítólag most még Nyerges sem tudja. A tranzakció részleteiről kora őszig valószínűleg nem is fog kiderülni semmi, hiszen a pénzügyek rendezéséhez és a hatósági jóváhagyásokhoz hónapokra van szükség.

Arról eltérnek a vélemények, hogy Simicska Lajos részéről ez most teljes kapituláció vagy egy logikus üzleti döntés (valószínűleg mindkettő), az azonban nem kérdés, hogy lényegében térdre kényszerítették az oligarchát. A nagy összeveszést követően a cégcsoportot teljesen elzárták az állami forrásoktól, de az elmúlt években sok szektorban a jogszabályi környezetet is úgy alakították, hogy a Simicska-cégek többsége piaci alapon fenntarthatatlanná vált, a nem piaci források pedig elzáródtak. A vállalatoknál idővel le kellett volna húzni a rolót, így legalább a munkahelyek egy része megmarad – fogalmazott egy forrásunk.

Megpróbáltuk összeszedni, hogy mennyit érhet a cégcsoport, ami a közeljövőben gazdát cserél, ez azonban nem annyira egyszerű dolog. Simicska Lajos ugyanis a cégfantomizálás és tulajdonviszonyok elfedésének Magyarországon korszakalkotó jelentőségű úttörője volt, így nem lehet pontosan megmondani, hogy a birodalmába tartozó vállalatoknak mekkora részben tulajdonosa. (Az például, hogy a Közgép Simicska Lajos kizárólagos tulajdonában van, csak 2012-ben derült ki egy Népszabadság birtokába jutott dokumentumból.) Sokat elárul, hogy bár a mostani tranzakció állítólag nagyjából 60 vállalatot érint, Simicskának a cégregiszter szerint jelenleg csak hét társaságban és azok néhány leányvállalatában van közvetlen tulajdonrésze. Ráadásul a birodalomban eddig is komoly szerepe volt Nyerges Zsoltnak és a másik állandó üzlettársnak, Fonyó Károlynak, a vállalatok egy része az ő kezükben volt korábban is.

Abból, amit összeszedtünk, az látszik, hogy az érintett birodalom (legalábbis a könyvek alapján) tízmilliárdokat ér: az együttes nettó eszközérték több mint 50 milliárd forint. Ez is azt a forgatókönyvet valószínűsíti, hogy Nyerges nem magának vásárol, neki ugyanis aligha van ennyi szabad forrása.

 

Nehéz lenne megmondani, hogy jövedelem alapján mennyire lehetne értékelni a vállalatcsoportot, mert a cégek jövedelmezősége a tulajdonosnak a kormányhoz fűződő viszonyától függött az elmúlt években. Míg 2010 és 2015 között 58 milliárdot vettek ki a Simicska Lajoshoz köthető vállalatokból a tulajdonosok, a nagy összeveszést követő két évben már csak hármat.

 

(Összesen tehát több mint hatvanmilliárd forint került tisztán Simicskáék bankszámlájára. Ennek a fele, 30,8 milliárd a két legjobb évben, 2013-2014-ben ment ki a cégekből.)

Simicskáék az eladás előtt azért igyekeztek kisöpörni a padlást, és még több vállalatból is felvettek osztalékot. Sőt volt olyan cég, ami az utolsó kifizetéseket elvileg június 30-án, azaz négy nappal ezelőtt teljesítette*Igaz ez a Class FM-et működtető Advenio Zrt. volt, amely már korábban kikerült Simicska Lajos tulajdonából, ám még az eladás előtt 2018. június 30-át jelölték meg az osztalék kifizetésének határidejeként. , és olyan is, amely tavaly még két részletben az év közepén, illetve december végén is fizetett osztalékot, ezúttal azonban egyben vették ki belőle a pénzt.

Az egyértelműnek tűnik, hogy a birodalomban az igazi értéket – legalábbis üzleti szempontból – az agrárcégek és a Közgép jelenti. Politikai szempontból azonban nem jelentéktelen a Simicska-médiabirodalom maradéka sem. Bár az nem valószínű, hogy a Magyar Nemzetet újraindítja az új tulajdonosa, de a névnek van értéke, és ebből akár profitálhat is egy már piacon lévő termék. Szintén érdekes kérdés a Hír TV sorsa, hiszen, ha tényleg minden Mészáros Lőrinchez kerül, akkor a felcsúti milliárdosnak két ilyen tematikájú csatornája is lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Mészáros Lőrinc nyerges zsolt simicska lajos Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.