Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 16. 11:27 Pénz

Erasmus és Horizont: lépésről lépésre bontakozik ki a magyar tudományos-felsőoktatási huxit

Egy évvel a speciális közérdekű vagyonkezelő alapítványi fenntartású magyar egyetemek és kutatóhelyek Erasmus-programból és Horizont Európa kutatási együttműködésből való kizárása után a területért felelős miniszter Magyarország és az EU-közötti tárgyalások elakadásáról nyilatkozott. Ezt lényegében megerősítve a magyar kormány bejelentette a Pannonia-cserediák- és a HU-rizont kutatási programot.

Számokban: A 8 milliárdos magyar költségvetési forrásból indított HU-rizont program mellett a magyar kormány további 6 milliárd forintot különített el külföldi kutatók magyarországi kutatásainak finanszírozására. 5,4 milliárd forintos keretösszegből támogatják idén azokat az alapítványi egyetemeket, amelyek eddig már elestek Horizont-forrásoktól. A Pannonia-csereprogram mintegy 10 milliárdos forrásból nyílt meg.

  • A magyar kormánynak kedvezőtlen költségvetési helyzetben kell mintegy 24 milliárd forintot költenie saját zsebből a magyar részvétellel zajló nemzetközi kutatásokra, hogy legalább papíron valamennyire pótolja a rendszerből kiesett EU-s forrásokat. 
  • Ebből az összegből nemcsak a magyar, hanem az azokkal együttműködő külföldi egyetemek kutatási költségeit is finanszírozná a kormány. 

Reakció: Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Népszavának azt nyilatkozta: a kizárás az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és innovációnak kárt okoz, és minden olyan lépést, ami ezt enyhíteni szándékozik, üdvözöl. 

  • “El kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljesjogú tagja legyen az európai kutatási térségnek”, tette hozzá.
  • Az MTA volt elnöke, Pálinkás József a HU-rizontot irracionális elképzelésnek és pénzkidobásnak nevezte: “azt a nemzetközi kutatási együttműködést, hálózatot, amit az EU összes tagországa együtt épített fel, mi nem tudjuk egyedül újraalkotni”.

Mit mond a kormány? A területért felelős államtitkár szerint a HU-rizont nem a Horizont pótlására jött létre: a “cél, olyan nemzetközi kutatási együttműködések erősítése, amelyek a magyar társadalom és gazdaság érdekeit szolgálják.”

  • Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter Miskolc ellenzéki polgármesterét és egyben a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagját arra kérte a Portfolio cikke szerint, hogy brüsszeli kapcsolatai révén “mutasson rá és bizonyítsa”, hogy “nem politikai diszkrimináció alapján működnek az alapítványi egyetemek”.

Háttér: A magyar egyetemek kiszorulása a programokból beláthatatlan károkkal jár a magyar tudományos kutatások nemzetközi kapcsolati rendszerére és beágyazottságára.

  • Árulkodó, hogy a nem EU-tag Egyesült Királyság éppen tavaly szeptemberre navigálta magát vissza a Horizontba – azzal a feltétellel, hogy évi 2,6 milliárd eurót fizetnek be uniós tudományos alapokba.
  • Tavaly júniusban írtunk arról részletesen, hogy már több millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehet.

Tágabb perspektíva: A jelentős összegeket mozgató, EU-s finanszírozású felsőoktatási-tudományos programokból bő egy évvel ezelőtt zárták ki a magyar alapítványi fenntartású egyetemeket, ugyanis az EU a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi konstrukcióban – lényegében álmagánosított, kiszervezett – formában működtetett egyetemek esetében nem látta biztosítottnak a pénz útjának átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, az érdekütközések kizárását.

  • Az összeférhetetlenségi kritikák miatt az ilyen alapítványok kuratóriumaiból miniszterek, kormánytagok léptek ki, de az EB ezek után is törvényi garanciákat várt az alapítványokat fenntartó kuratóriumok sajátos túlhatalmával szemben. Ilyen például a tagság kritériumainak, a jelölés és kinevezés folyamatának rögzítése.
  • Bár a fenntartóváltás célja az elérhető források szélesítése volt, annak következtében a magyar felsőoktatási intézmények jelentős forrásoktól estek el, miközben egyelőre a tanársegédek és adjunktusok bérezését sem tudták kihúzni a raktárosi fizetések szintjéről, noha történtek bérfejlesztések egyes helyeken. Nemzetközi jelentések szerint az elmúlt 10 évben a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia jelentősen csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz horizont innováció kutatás tudományfinanszírozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.