Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 22. 15:05 Pénz, Világ

A mozgósítás elől menekülő oroszok felforgatták a pénzpiacokat is

Amikor az orosz hadsereg februárban megtámadta Ukrajnát, és elkezdtek ellene életbe lépni a nyugati szankciók, kevesen fogadtak volna arra, hogy ebből a szituációból gazdaságilag jól jöhetnek ki azok a kaukázusi és közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok, amelyek szoros kereskedelmi és munkaerőpiaci kapcsolatban maradtak Oroszországgal.

Ez valószínűleg nem is történt volna meg, ha nem alakul olyan rosszul az orosz támadás, hogy szeptemberben Vlagyimir Putyinnak 300 ezer ember mozgósítását kelljen elrendelnie, ettől tartva pedig ennél is többen hagyják el az országot. (A becslések fél- és egymillió között szóródnak, a háború miatt már korábban távozottakat is beleszámítva). A távozók olyan helyet kerestek letelepedésre, ahova vízum nélkül bejuthattak, és az orosz nyelvvel is lehet boldogulni. Az említett szovjet utódállamok pedig ilyenek.

Ennek egyik leglátványosabb következménye, hogy míg idén a világ legtöbb devizája gyengült a dollárral szemben, az örmény dram 22 százalékot erősödött, míg a grúz lari 16, a tádzsik szomoni pedig 10 százalékot. Ennek az a legfőbb oka, hogy a letelepedő oroszok hozzák magukkal a megtakarításaikat is, amit ha átváltanak a helyi fizetőeszközre, az erősíti az adott devizát.

Ahogy a Bloomberg írja, ez a folyamat jól látszik az országok közötti devizamozgásokból is. Oroszországból Grúziába a szokásos pénzátutalásnak az ötszöröse érkezett idén, az 1,75 milliárd dollárnyi összeg az országba érkező összes ilyen pénzmozgás több mint 60 százalékát tette ki. Örményországban hasonló dinamika alakult ki.

A hatás nem korlátozódik a devizapiacokra, a letelepedő oroszok a teljes helyi gazdaságot élénkítik, hiszen felpörgetik a fogyasztást a megvásárolt árukkal, az igénybe vett szolgáltatásokkal, a lakások iránti pluszigény miatt pedig az építőipar is fellendül. Az örmény nemzeti bank a bevándorlás miatt 4,9-ről 13 százalékra emelte az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, míg Tádzsikisztán esetében 4-5 helyett 7 százalékos gyarapodásra számít a helyi jegybank. Grúziának 10 százalékos növekedést jósol a Nemzetközi Valutaalap, jelentős részben szintén az oroszok és a pénzük beáramlása miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálniaEredetileg a civil termelőket megkímélte volna az orosz kormány a hadiipari munkától, de ezt a szándékot nem sikerült tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország 2022-re szimpatikusabb lett a kormánypártiaknak, mint a NyugatA Kelet vs. Nyugat kérdésében a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között olyan éles ellentétek alakultak ki, mintha a különböző táborok párhuzamos valóságban élnének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bevándorlás deviza gazdasági növekedés Grúzia örményország Oroszország tádzsikisztán Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.