Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2022. augusztus 9. 16:24 Pénz, Támogatói tartalom

Egyhavi nettó fizetés is könnyen elmehet egy 3-6 napos külföldi nyaralásra

Sokan idén nyáron utaznak először külföldre a járvány kezdete óta, őket se az áremelkedés, se a forint árfolyamának gyengülése nem riasztja vissza. Pedig a három évvel ezelőttihez képest sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlni a hegyekbe vagy tengerpartra vágyóknak: a külföldi nyaralást tervezők 43 százaléka több mint 200 ezer, 27 százaléka pedig több mint 300 ezer forintot szán fejenként nyaralásra, míg 6 százalékuk tervezett kiadása a 600 ezer forintot is meghaladja személyenként az OTP Bank és a Groupama Biztosító közös kutatása szerint.

Egy korábbi hasonló felmérésben, 2019-ben még csak minden tizedik ember számított 300 ezer forint feletti kiadásra külföldi utazása során.*Az idei felmérést 2022. június 6-16-a között készítették, amikor az euró árfolyama már a 389-398 forintos sávban ingadozott, és pár hete már a 400-as lélektani határ közelében volt, így a válaszadók a várhatóan gyenge forintárfolyam ismeretében nyilatkoztak. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a fizetések jelentős, évi 8-12 százalékos növekedésnek indultak az utóbbi években, így a 2019. első negyedévi 352 ezer bruttóról 2022. első negyedévére több mint bruttó félmillió forintra – azaz 310 ezer forint körüli nettóra – nőttek a fizetések országos átlagban.

A kutatás készítésekor a válaszadók kevesebb mint a negyede lépte csak át az országhatárt 2020 eleje, a járvány kitörése óta, de ők növekvő utazási kedvről számoltak be: minden második ember válaszolta, hogy tervei szerint az idén végre külföldre utazik nyaralni. A legjellemzőbb a 3-6 napos külföldi nyaralás.

Készpénz vagy kártya?

A magyarok szeretik a készpénzt, és külföldre is nagyrészt bankjegyekkel felszerelve indulnak. Ehhez tízből kilencen itthon váltanak valutát a kutatás szerint – a külföldi készpénzfelvétel vagy valutaváltás nem annyira jellemző, vélhetően a magasabb költségek miatt.

A második leggyakoribb fizetési mód a bankkártya, a nyaralók majdnem harmada – főleg a tehetősebbek – szinte csak így fizet: a havi 250 ezer forintnál többet keresők közül kétszer annyian használják külföldi nyaraláskor a bankkártyájukat (30 százalék), mint az ennél szerényebb jövedelemmel rendelkezők (14 százalék).

Ahogy a legfrissebb, 2022. első negyedévi adatokat is tartalmazó grafikonon látszik, az utóbbi öt évben csaknem folyamatosan nőtt a külföldi kártyás vásárlások száma és értéke is – a 2020-as járványév után 2021. harmadik negyedévére ott folytatódott a növekedés, ahol korábban megszakadt. Az idei utazási tervek alapján a harmadik negyedév, főleg a július-augusztusi időszak ismét erős lesz – igaz, jórészt az euróövezetben is 8 százalék körüli infláció miatt.

Megnéztük az egy vásárlásra eső átlagos összeget is külföldön és belföldön ugyanebben az időszakban, és összevetettük a hazai infláció alakulásával. Az alábbi grafikonon látható, hogy külföldön átlagosan 14 ezer forintnak megfelelő devizát fizettünk vásárlásonként kártyával, míg itthon 8300 forintért vásároltunk kártyával alkalmanként. Míg korábban jellemzően a harmadik – nyári – negyedévben ugrottak meg a külföldi kártyás fizetések, tavaly a negyedik negyedévben és az idei első három hónapban is folyamatosan nőtt az egy kártyás vásárlásra jutó összeg – érdekes ugyanakkor, hogy a belföldi átlagösszegre nem volt ekkora hatással az infláció, az nem nőtt akkora mértékben.

A készpénzfelvételnél egészen más a helyzet: a 2019-es adatokhoz képest csaknem a felére csökkent a teljes felvett összeg, ha azonos negyedéveket hasonlítunk össze évenként – bár a várakozások szerint az idei második, de főleg a harmadik negyedéves összeg meg fog ugrani, a 2019-es harmadik negyedévi rekordot, a 44 milliárd forintos szintet nem valószínű, hogy megközelíti az idei első negyedévi 20 milliárd forintról. A koronavírus hatása jól látszik a külföldön kártyával felvett átlagösszegek hektikus alakulásában – az összérték csökkent, miközben megnőtt az átlagos összeg –, azaz kevesebbszer több pénzt vettek fel az emberek 2020-2021 során. Ebben benne van az is, hogy a másik népszerű fizetési mód, a hazai kibocsátású kártyás fizetések összértéke viszont 240-ről 400 milliárd forintra nőtt külföldön három év alatt, 2019 és 2022 első negyedéve között.

Fontosabb lett a biztonság

Aki most megy külföldre, tudatosabban utazik: a biztosítások iránti igény folyamatosan növekszik az OTP ügyfélkörében a bank tájékoztatása szerint. A megkérdezettek több mint ötödének, 22 százalékának bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítása van, csaknem harmaduknak, 29 százalékuknak pedig az ingyenesen kiváltható, sürgősségi betegellátásra jogosító*kizárólag a tagállamok egészségbiztosítójával szerződött egészségügyi intézményekben és közkórházakban európai egészségbiztosítási kártyája, míg hatoduk mindkettővel rendelkezik.

Fontos tudni, hogy a bankszámlákhoz köthető utasbiztosítások szélesebb körű védelmet biztosítanak, mint a bankkártyához tartozó biztosítások, és az európai egészségbiztosítási kártya használata esetén az önrész vagy az azonnal kifizetendő gyógyszerek költsége baj esetén az utazókat terheli. Ezzel szemben az OTP Bank ügyfelei, akik a bankszámlájukhoz kapcsolódó vagy napi díjas utasbiztosítással rendelkeznek, bármely egészségügyi intézmény szolgáltatásait igénybe vehetik, és az önrész sem terheli őket – írta az OTP.

A külföldi egészségügyi ellátások kiadásai pedig még kisebb problémák esetében is könnyen meghaladhatják az utazásra szánt keret 10-20 százalékát is. Egy gyomorpanasz még a kisebb költséggel járó esetek közé sorolható, ami Egyiptomban vagy Mexikóban átszámítva 10 ezer forint körüli összegből megoldható, de Olaszországban vagy Görögországban már 40 ezer forint fölé emelkedhet a végösszeg. A csonttörések már komolyabb balesetek, Lengyelországban 22 ezer, Dubajban 81 ezer, Franciaországban csaknem 110 ezer, Ausztriában 124 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül az ilyen típusú sérülések ellátása, ami a forint árfolyamának változása miatt emelkedhet is a nyár folyamán. A legkirívóbb és legköltségesebb esetek azok, amikor mentőhelikoptert is be kell vetni. Egy ausztriai, csonttöréses balesetnél csak a légi jármű igénybevétele 2,6 millió forintba került, a végösszeg pedig megközelítette a 2,9 millió forintot – olvasható az OTP Bank kutatásról kiadott közleményében.

A legnépszerűbb úti cél továbbra is Horvátország, de 2019-hez képest idén Olaszország és Görögország is kezd felzárkózni. Míg a pandémia előtti utolsó nyáron a külföldre utazók 27 százaléka tervezett horvátországi nyaralást, most ez az arány valamennyivel kisebb, 24 százalék. Olaszországot ugyanakkor jóval többen választják, 12-ről 18 százalékra nőtt az oda utazók aránya, míg a Görögországba vágyók aránya látványosan, 8-ról 17 százalékra emelkedett az utóbbi három év alatt a felmérés alapján.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.